Sindica


El bloc

IRTA: quan les fulles s’assequen...

De bon principi vull agrair que el Conseller d’Agricultura, titular del DAAM hagi sortit a defensar públicament els seus plantejaments sobre l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries. Això permetrà fer un debat seré i espero que constructiu sobre aquesta qüestió. Denúncia el Sr Pelegrí, en el seu escrit, la voluntat partidista de determinades forces polítiques de voler interferir en els òrgans de govern de l’IRTA, n’assenyala la suposada incoherència de plantejaments desprès d’aprovar la llei 4/2009 al Parlament de Catalunya i els acusa de manca de visió de país i de sector, i també d’electoralisme.

Continuar llegint


Lleida ha d’actuar sobre l’IRTA

No fa gaires dies els lleidatans ens vam assabentar que, dins del marc de restriccions pressupostàries, l’ Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentària (IRTA) pensava tancar l’edifici que té al campus de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Agrària de Lleida, traslladar els investigadors que ara l’ocupen al nou edifici (s’inaugurarà dins d’aquest any) del FRUITCENTRE de Gardeny i que la línia de Genètica i Millora Animal amb els seus investigadors serà traslladada a l’edifici de Torre Marimon a Caldes de Montbui, on també hi ha altres línies de recerca i els serveis corporatius de l’IRTA.

Continuar llegint


Majestic2 a la Corpo

Majestic2 a la Corpo
Com si es tractés d’una mala seqüela d’una pel•lícula ja vista CiU ha tornat a triar el PP a l’hora de pactar el futur d’una estructura de país com és la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals. La CCMA incorpora com és conegut TV3 i Catalunya Ràdio, dos de les principals eines de promoció de la llengua, la cultura i l’imaginari nacional. El pacte també afecta el Consell de l’Audiovisual de Catalunya.

Continuar llegint


Nous temps. velles actituds

Nous temps. velles actituds
S’acaba el mes d’agost i les terres lleidatanes continuen amb les activitats i les cadències que els hi són pròpies. En molts llocs de les nostres comarques no es parla de vacances, això queda per les capitals, encara que si és habitual gaudir dels pocs dies d’esbarjo que representen les “Festes Majors” que s’allargaran encara durant el mes de setembre en molts dels nostres municipis. La demarcació de Lleida té un ritme singular, diferent als altres territoris de la nació.

Continuar llegint


“Els millors” fan vacances

“Els millors” fan vacances
Han passat ja uns quants dies des que va ser nomenat el govern proclamat pel President de la Generalitat com el “govern dels millors”. Aquesta intenció va ser anunciada per CiU durant tota la campanya electoral de manera força contundent i, precisament per això, hom podia pensar que tenien molt pensades les línies d’actuació del govern i les persones destinades a aplicar-les. No ha estat així. La realitat ens ha dut molt lluny d’aquesta expectativa i hem vist com ha costat molt de nomenar les persones que s’havien de fer càrrec del nou govern.

Continuar llegint


La pagesia i l’alimentació, cosa de tots

La pagesia i l’alimentació, cosa de tots
Al nostre país hi ha economistes que han mantingut sense gens d’objectivitat ni rigor que podem prescindir del sector primari i comprar els aliments a fora. Ho veuen fàcil i no ho serà gens, en realitat és força miop i estúpid perquè en el món global ningú podrà assegurar la suficiència alimentària si no ha pres les mesures adients dins del territori propi . Acostumats com estem a veure les botigues plenes i els rebosts ben assortits podem cometre l’error de pensar que sempre serà així.

Continuar llegint


Per guanyar, cal recordar

Per guanyar, cal recordar
Els fets transcorreguts l’11 de setembre de 1714, durant el setge de Barcelona, representaren l’acabament de la Guerra de Successió al tron espanyol i l’entronització d’una nova nissaga també a casa nostra: la borbònica. Serveix aquesta Diada per recordar i homenatjar els patriotes caiguts durant aquella llarga guerra (1700-1714), però també ens ha de servir per reivindicar els nostres drets històrics, per expressar la nostra voluntat de mantenir-nos vius com a poble, com a nació.

Continuar llegint


L’hora de triar camí

L’hora de triar camí
No fa gaires dies un milió i mig de catalans, amb la que de ben segur ha estat la manifestació més gran de la història del nostre país, es van aplegar per dir ben clar i ben fort que ja ni ha prou, que fins aquí hem arribat i que el nostre poble no tolerarà ni més aixecades de camisa ni més vexacions. La manifestació del 10 de juliol significa un punt i a part en les relacions de la nació catalana i les estructures d’un estat, l’espanyol, que demostren en les seves actuacions no tenir cap mena de respecte per allò que som i volem continuar essent.

Continuar llegint


CONTRA LA POR, LLIBERTAT

CONTRA LA POR, LLIBERTAT
El dimarts 8 de juny la mesa del Parlament de Catalunya va adoptar una decisió històrica: admetre a tràmit la Iniciativa Popular per convocar un referèndum sobre la independència del nostre país. La votació no va ser senzilla però es va guanyar. D’aquesta manera el Parlament ha obert el camí més ample i democràtic per avançar en el dret del nostre poble a decidir el seu futur. I ho ha fet de manera legítima i legal, a través de la Llei de Consultes Populars impulsada per Esquerra Republicana de Catalunya.

Continuar llegint


Sense ànim d’ofendre

Sense ànim d’ofendre
Als que teniu l’amabilitat de llegir aquestes ratlles permeteu-me que, d’entrada, us plantegi una qüestió que agrairia hi reflexionéssiu, i que no responguéssiu en calent. Per quina raó les accions d’Esquerra Republicana de Catalunya, quan defineix i defensa un camí pel país diferent al que propicien els defensors de l’autonomisme, desferma unes reaccions tan virulentes, tan histriòniques, en els representants de les altres formacions polítiques i en alguns “intel•lectuals” de vol ras? El darrer episodi l’hem tingut en la recent votació del Parlament sobre la ignominiosa qüestió del Tribunal Constitucional.

Continuar llegint