Fil dels
Apunts
Comentaris

Kaizen Singular és el blog protagonista de la Penedesfera dins d’una nova entrega de la col.laboració amb Ràdio Vilafranca, al programa magazine del matí Penedès Gamma Extra.

Penedesfera

Continua llegint »

El passat dissabte la Vil·la Museu Pau Casals va acollir la 4a Instameet Penedès, trobada d’instagramers convocada per la Penedesfera, comunitat de bloguers i interessats en el web 2.0 del Penedès. Va ser el primer cop que s’organitzava en horari nocturn i s’emmarcava dins la Nit dels Museus i el Dia Internacional dels Museus 2014, que se celebrava aquell cap de setmana arreu d’Europa. Tot va començar amb un recorregut pels espais més íntims de la casa d’estiueig de Pau Casals. Una visita guiada especial que va donar l’oportunitat de visitar alguns dels espais que habitualment no és poden veure en la visita, com el despatx del Mestre i la seva col•lecció. En finalitzar es va oferir un piscolabis i copa de cava als jardins del museu, gentilesa de Jané Ventura, acompanyat amb música en directe interpretada per estudiants de l’Escola Municipal de Música del Vendrell.

Amb motiu de la trobada es va crear un concurs de Instagram per fer fotografies dels equipaments del Museu Pau Casals a Sant Salvador, El Vendrell, i de les activitats que s’hi organitzin. Els participants poden participar-hi penjant les seves fotografies a Instagram, com a mínim amb els hashtags #museupaucasals #DIMpaucasals2014 #instapaucasals #4InstameetPenedès #Penedesfera i ser seguidors de @fundaciopaucasals a aquesta aplicació de fotografia mòbil. Es podran publicar a instagram fins el 25 de maig del 2014. Durant aquesta setmana els instagramers que vulguin fer més fotografies tenen l’entrada gratuïta al museu enviant un e-mail prèviament a museu@paucasals.org. Els guanyadors optaran a diversos premis. El primer premi serà un dinar per a 2 persones al Restaurant Vil•la Casals. El segon premi una ruta “Terra de vins, Terra de Pau Casals” per a dues persones que inclou la visita al Museu Pau Casals més una visita amb tast de vins a un celler de la D.O Penedès (Avgvstvs Forvm o Jané Ventura). El tercer premi consisteix en un lot de productes del Museu. Les bases del concurs es poden consultar al web de la Fundació Pau Casals. A continuació teniu fotos de la trobada.

Després de Calafell, Subirats i Vilafranca del Penedès, El Vendrell va acollir aquesta quarta trobada d’instagramers del Penedès organitzada per la Penedesfera. Una comunitat 2.0 que ha superat aquest any els 1.100 bloguers agregats de l’Anoia, Alt i Baix Penedès i el Garraf. És un dels col·lectius d’aquest tipus més nombrós i actius de Catalunya, secció de les Tecnologies de la Informació i la Comunicació de l’Institut d’Estudis Penedesencs i té com objectiu de facilitar la visibilitat de les idees i opinions ciutadanes gràcies a la xarxa, amb la referència del portal dels bloguers i interessants en el web 2.0 del Penedès www.penedesfera.cat. Es dóna la circumstància que la Vil·la Museu Pau Casals ja va acollir l’any 2009 la celebració de les 2es Jornades de la Penedesfera, esdeveniment que s’està preparant la setena edició a celebrar-se al Garraf aquest any.

Technorati Tags: , , , , , , , , , , , , , , , ,

A peu per la Via Augusta, de Martorell a Tarragona pel Penedès” és un itinerari fet llibre, del qual podeu obtenir un tast amb la primera etapa entre el Pont del Diable de Martorell i Gelida. Fa unes setmanes vaig poder gaudir d’aquest recorregut en una caminada organitzada per l’Associació d’Amics del Castell de Gelida amb el guiatge d’Alfred Mauri i la col·laboració dels autors del llibre. Va ser un bon contrapunt de la caminada realitzada fa uns mesos a l’altre extrem del Penedès fins l’Arc de Berà. Una vista actual des del Pont del Diable ens fa adonar com aquest punt de la Via Augusta continua tenint la mateixa importància des de l’època romana com a nus de comunicacions, ara d’autopistes, carreteres i vies de ferrocarril. Fins i tot el conegut peatge de Martorell té el seu referent al centre del reconstruït pont gòtic. També ho és d’exemple de com es pot arribar a maltractar un monument de rellevància, amb un arc triomfal en el seu pitjor moment, tot i que ja antigament se’l va desproveir de totes les inscripcions, les quals només es poden veure algunes reaprofitades en altres parts del pont, com la de la Legió VI. L’experiència permet descobrir el Martorell medieval, el jaciment de Santa Margarida -presumptament la mansió Ad Fines romana, gairebé paret amb paret amb l’ampliació del peatge- i el paisatge vora el riu ja al municipi de Castellví de Rosanes. Malgrat no poder passar pel gual de l’antiga resclosa de Can Bargalló, el camí segueix de manera amena l’espai on devia discórrer la calçada romana. Precisament és a prop de Sant Salvador de la Calçada, on a més de mantenir el nom que el lliga estretament a la via, s’observen unes enigmàtiques lloses al voral que podrien ser restes de la mateixa. Malgrat tot el recent paviment, producte de la intensa obra pública dels anys previs a la crisi, ens impedeix conèixer si aquest seria un indici definitiu del pas de la Via Augusta per aquest indret. Finalment es creua un petit pont on conflueixen els tres municipis de Gelida, Sant Esteve Ses Rovires i Sant Llorenç d’Hortons, que de ben segur devia tenir el seu origen en l’administració romana en la delimitació. L’arribada a l’Estació de tren per un pont sobre el riu Anoia de només 30 anys fa reflexionar sobre la modificació continua dels eixos de comunicació. A continuació teniu la documentació amb referències històriques, fotografies i la ruta en wikiloc de la caminada realitzada, amb la qual podeu reviure aquest important període històric.

Technorati Tags: , , , , , , , , , , , ,

Bienve Moya és el blog protagonista de la Penedesfera dins d’una nova entrega de la col.laboració amb Ràdio Vilafranca, al programa magazine del matí Penedès Gamma Extra.

Penedesfera

Continua llegint »

El proper dissabte 17 de maig a les 21 hores, la Vil·la Museu Pau Casals, acollirà la 4a Instameet Penedès, trobada d’instagramers convocada per la Penedesfera, comunitat de bloguers i interessats en el web 2.0 del Penedès. Serà la primera vegada que s’organitza en horari nocturn i s’emmarca dins la Nit dels Museus i el Dia Internacional dels Museus 2014, que es celebra aquell cap de setmana arreu d’Europa. Tot començarà amb un recorregut pels espais més íntims de la casa d’estiueig de Pau Casals. Una visita guiada especial que ens donarà l’oportunitat de visitar alguns dels espais que habitualment no és poden veure en la visita, com el despatx del Mestre i la seva col•lecció. En finalitzar s’oferirà un piscolabis i copa de cava als jardins del museu, gentilesa de Jané Ventura, acompanyat amb música en directe interpretada per estudiants de l’Escola Municipal de Música del Vendrell. L’activitat és gratuïta però les places són limitades de manera que cal inscriure’s prèviament enviant un e-mail a museu@paucasals.org. També hi haurà un concurs de Instagram per fer fotografies dels equipaments del Museu Pau Casals a Sant Salvador, El Vendrell, i de les activitats que s’hi organitzin. Els participants podran participar-hi penjant les seves fotografies a Instagram, com a mínim amb els hashtags #museupaucasals #DIMpaucasals2014 #instapaucasals #4InstameetPenedès #Penedesfera i ser seguidors de @fundaciopaucasals a aquesta aplicació de fotografia mòbil. Les fotografies es podran penjar a partir del 17 de maig fins el 25 de maig del 2014. Els guanyadors optaran a diversos premis. El primer premi serà un dinar per a 2 persones al Restaurant Vil•la Casals. El segon premi una ruta “Terra de vins, Terra de Pau Casals” per a dues persones que inclou la visita al Museu Pau Casals més una visita amb tast de vins a un celler de la D.O Penedès (Avgvstvs Forvm o Jané Ventura). El tercer premi consisteix en un lot de productes del Museu. Les bases del concurs es poden consultar al web de la Fundació Pau Casals.
Continua llegint »

El Premi Creu de Sant Jordi és la màxima distinció que pot obtenir una entitat a Catalunya. Des la seva creació l’any 1981, la Generalitat de Catalunya ha distingit 374 entitats. Un total de 14 pertanyen a l’àmbit del Penedès: Agrupació Coral La Llàntia d’Igualada, Antic Gremi de Traginers d’Igualada, Ateneu Agrícola de Sant Sadurní, Ateneu Igualadí, Casino Unió Comercial de Vilafranca, Castellers de Vilafranca, Castellers Nens del Vendrell, Diari de Vilanova, Comissió Cavalcada dels Reis d’Igualada, La Lira Vendrellenca, L’Eco de Sitges, Orquestra Melodia d’El Vendrell i Societat Coral El Penedès de Vilafranca. La darrera ha estat l’Institut d’Estudis Penedesencs, però és la primera que té com a base la totalitat del Penedès. Ara hi ha d’haver correspondència amb tot el territori penedesenc que aspira a ser reconegut definitivament com a vegueria pròpia. Aquest és l’article que el 3 de vuit m’ha publicat al respecte. L’escrit també ha estat publicat al meu bloc al diari ARA i a Xarxa Penedès.

Continua llegint »

Olla de mots i El senyal llunyà són els blogs protagonistes de la Penedesfera dins d’una nova entrega de la col.laboració amb Ràdio Vilafranca, al programa magazine del matí Penedès Gamma Extra.

Penedesfera

Continua llegint »

AMPA J. Baltà i Elias és el blog protagonista de la Penedesfera dins d’una nova entrega de la col.laboració amb Ràdio Vilafranca, al programa magazine del matí Penedès Gamma Extra.

Penedesfera

Continua llegint »

Fa unes setmanes vaig tenir l’oportunitat d’obtenir una nova interpretació del paisatge penedesenc. Entre 16,4 i 14,6 milions d’anys va succeir una intrusió d’aigües marines que inundà bona part del fons de depressió del Vallès-Penedès. Gairebé dos milions d’anys va ser temps suficient per crear-se estructures geològiques marines. Gràcies a la sortida organitzada per l’Institut d’Estudis Penedesencs, amb el guiatge de l’expert Lluís Rius, vam poder visitar i conèixer les particularitats d’aquest mon submarí, avui entre vinyes. L’itinerari paleontològic constava de tres punts d’interès geològics situats als termes municipals de Gelida (Salvatallat o Desert de Pedra), Sant Llorenç d’Hortons (Registre de la regressió del mar de Can Raimundet i Pedrera Romana del Pont del Diable) i Sant Sadurní d’Anoia (Escull Coral·lí). Per realitzar aquest viatge submarí va ser necessari desplaçar-se en cotxe per tal d’aconseguir en només un matí tota una immersió hipotètica a entorns ecològics submarins, des de zones costaneres, de plataforma, de fons de badia, fins a veritables esculls de corall. A continuació teniu la ruta que vam realitzar així com una fotografia esfèrica de la plataforma terrígena ondulada i fons de la conca submarina del Desert de Pedra, al torrent de Can Torrents de Gelida, i més fotos de la resta d’aquesta desconeguda i molt interessant visió del Penedès.

Continua llegint »

Avui ha estat la meva sisena participació com a portant del Sant Crist de Gelida. Una col·laboració per evitar que aquesta tradició popular tant solemne es perdés ho continua sent, i a més a més permet gaudir d’una Setmana Santa de proximitat en un itinerari pel centre de la vila amb els pendents tant característics del poble de Gelida. A continuació teniu fotografies i un vídeo del desenvolupament de la processó.

Continua llegint »

En ruta outdoor és el blog protagonista de la Penedesfera dins d’una nova entrega de la col.laboració amb Ràdio Vilafranca, al programa magazine del matí Penedès Gamma Extra.

Penedesfera

Continua llegint »

Alba Coma Rosell és el blog protagonista de la Penedesfera dins d’una nova entrega de la col.laboració amb Ràdio Vilafranca, al programa magazine del matí Penedès Gamma Extra.

Penedesfera

Continua llegint »

Si preguntéssim a les portes dels col•legis electorals quina és la motivació o si coneixen el programa de per qui es vota ens trobaríem més d’una sorpresa. Aquest és l’article que el 3 de vuit m’ha publicat al respecte. L’escrit també ha estat publicat al meu bloc al diari ARA i a Xarxa Penedès.

Continua llegint »

El passat mes de febrer es va inaugurar la rehabilitació de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau. Ara, traslladada l’activitat sanitària a les noves instal•lacions, s’ha pogut recuperar el valor patrimonial i artístic del recinte modernista més gran d’Europa. L’obra de l’arquitecte Lluís Domènech i Montaner, declarada Patrimoni Mundial de la UNESCO, llueix com mai després d’haver-se iniciat fa un segle la seva creació. Especialment sobta per als ciutadans que, en un moment o un altre, hem estat usuaris del centre mèdic no haver pogut abans admirar el monument d’una forma tant espectacular. Esperem que la nova funció com a seu d’organismes i escenari de trobades professionals, no l’allunyi de l’origen popular d’una de les institucions hospitalàries més antigues d’Europa. A continuació teniu fotografies realitzades durant les jornades de portes obertes que van crear molta expectació.

Continua llegint »

Pantalla.cat és el blog protagonista de la Penedesfera dins d’una nova entrega de la col.laboració amb Ràdio Vilafranca, al programa magazine del matí Penedès Gamma Extra.

Penedesfera

Continua llegint »

Articles anteriors »

Tancar
Enviar E-mail