Inici > Catalunya té dret a decidir el seu futur - La consulta

Catalunya té dret a decidir el seu futur - La consulta

 

 

La voluntat de convocar una consulta i treballar per l'estat propi queden reflectits al programa electoral de CiU, l'acord de legislatura i les resolucions aprovades per àmplia majoria al Parlament de Catalunya.

Programa electoral de CiU
El nostre compromís és construir un estat propi dins del marc europeu.
[Document: Programa electoral de CiU, Parlament 2012]

Acord de legislatura
El President Mas i Oriol Junqueras signen l’acord on es fixen els passos a seguir per a que els ciutadans puguin exercir el dret a decidir a través d’una consulta i per a la creació d’un estat propi.
[Document: Acord X Legislatura]

Declaració de Sobirania
En el primer ple de la legislatura celebrat el dia 23 de gener de 2013 es va aprovar la Declaració de Sobirania del Poble de Catalunya amb el vot favorable de 85 diputats.
[Document: Declaració de Sobirania]

Declaració sobre iniciar un diàleg amb el Govern espanyol.
El març de 2013 el Parlament aprova una resolució que insta el govern a iniciar un diàleg amb el govern de l'estat per a fer possible la consulta. El text és aprovat per 104 diputats, ampliant la majoria a favor del dret a decidir.
[Document: Declaració sobre iniciar un diàleg amb el Govern espanyol]

Consell Assessor per a la Transició Nacional
El març de 2013 es constitueix el Consell Assessor per a la Transició Nacional, amb la finalitat d'assessorar el govern en el procés de consulta i en la identificació i l’impuls d’estructures d’estat.
[Notícia a govern.cat]

Pacte Nacional pel Dret a Decidir
L'abril de 2013 el president Mas convoca una cimera per posar les bases del que serà el Pacte Nacional pel Dret a Decidir, que vol involucrar partits polítics i societat civil en el procés de transició nacional.
[Notícia a ciu.cat]

Llei de consultes
El maig de 2013 s'inicia el tràmit parlamentari de la Llei de Consultes.
[Notícia a ciu.cat]

Avancem en la construcció de l’estat propi.
També hi ha avenços en relació a la construcció de les estructures d’estat com ara la creació de la Secretaria d’Hisenda [notícia govern.cat] o el reforçament de l’acció exterior.

Pacte Nacional pel Dret a Decidir.
A finals de juny del 2013, societat civil, institucions, grups parlamentaris i govern signen el Pacte a favor del procés de l’exercici del dret a decidir i la celebració d’una consulta sobre el futur polític de Catalunya.
[Adhereix-te al web dretadecidir.cat]

Es constitueix la Comissió d’estudi del Dret a Decidir al Parlament.
El 4 de juliol del 2013 el Parlament de Catalunya constitueix la comissió d’estudi del Dret a Decidir. Es tracta d’un pas més i un espai de debat on podrà comparèixer tothom que ens pugui aportar solucions.
[Notícia a ciu.cat]

Primer Informe del Consell Assessor per a la Transició Nacional .
L’informe “La consulta sobre el futur polític de Catalunya” analitza els elements jurídics, polítics i procedimentals que incideixen en l’organització d’un referèndum sobre el futur polític de Catalunya.
[Consulta l' informe]

El President Mas envia la carta a Mariano Rajoy .
El 26 de juliol del 2013 el President Mas envia la carta al president del govern espanyol per formalitzar la petició de consulta i aquesta es faci des del diàleg i la negociació.
[La carta del President Mas]

Joan Rigol lliura al president Mas la proposta de Manifest pel Dret a Decidir.
El text respon a l’encàrrec del President Mas de trobar un punt transversal i comú entorn al dret a decidir entre els 55 representants de la societat civil que van assistir a finals de juny a la reunió sobre el Pacte Nacional pel Dret a decidir
[Notícia a govern.cat]

El CATN presenta 4 nous informes
El 20 de desembre de 2013, el CATN lliura els informes tiulats "L'Administració Tribuitària de Catalunya", "Les relacions de cooperació entre Catalunya i l'Estat espanyol", "Internacionalització de la consulta i del procés d'autodeterminació de Catalunya" i "Les tecnologies de la informació i de la comunicació a Catalunya".
[Notícia a govern.cat]

S'aprova la data, pregunta i procediment de la consulta.
El 12 de desembre de 2013, el president Mas anuncia l'acord entre les formacions polítiques favorables al dret a decidir (CiU, ERC, ICV-EUiA i CUP) per acordar data, pregunta i procediment.
[Notícia a govern.cat]

El Parlament aprova la via del 150.2 per a poder fer la consulta.
El 16 de gener de 2014 el ple del Parlament acorda demanar al Congrés dels Diputats la delegació de la competència per convocar un referèndum. 87 diputats voten a favor.
[Resolució aprovada ]

La consulta arriba al Congrés.
Dimarts 8 d'abril es va celebrar el debat al Congrés dels Diputats per demanar el traspàs de competència, a través de la via del 150.2 de la Constitució, per a fer el referèndum. Malgrat el ‘No’ de Madrid, Jordi Turull va deixar clar que "ara és l'hora de Catalunya" i el President Mas va dir que "el camí seguirà, a la manera catalana: positiva, il•lusionada i pacífica".
[Nota CiU ]
[Intervenció de Jordi Turull ]
[Nota del president Mas ]

El CATN presenta l'informe sobre la integració de Catalunya a la UE.
Carles Viver i Pi-Sunyer presenta un nou informe del Consell Assessor per a la Transició Nacional on conclou que la pertinença de Catalunya a la UE dependrà de criteris polítics i interessos econòmics. També assenyala que el més probable és que el nou Estat es mantingui a les institucions europees.
[Informe ]

El Govern rep quatre nous informes del Consell Assessor per a la Transició Nacional
El 14 de juniol de 2014, el CATN lliura els informes: "La distribució d’actius i passius”; “Política monetària (euro), Banc Central i supervisió del sistema financer”; “L’abastament d’aigua i d’energia”; i “El procés constituent”.
[Notícia i informes a govern.cat]

El Govern rep els últims informes del Consell Assessor per a la Transició Nacional
El 28 de juliol de 2014, el CATN lliura els últims 8 informes. Amb aquests, són 18 els documents que el CATN ha lliurat a l’executiu català que conformaran el llibre blanc de la Transició Nacional.
[Notícia i informes a govern.cat]

El president Mas es reuneix amb Mariano Rajoy
El 30 de juliol la Moncloa acull una reunió entre el president Mas i Rajoy. Mas explica a Rajoy la voluntat de "tirar endavant la consulta" i de manera legal. Li entrega també un document amb 23 punts sobre altres temes no relacionats amb la consulta.
[Notícia a govern.cat]

El Parlament aprova la llei de consultes amb 106 vots a favor
El 19 de setembre el Parlament de Catalunya aprova la llei de consultes populars no referendàries i participació ciutadana, amb 106 vots a favor i 28 en contra, significa el 78,5% dels diputats de la cambra a favor del text. Aquesta llei permet canalitzar la participació ciutadana i millorar la qualitat democràtica amb la implicació ciutadana.
[Notícia a parlament.cat]
[Notícia a ciu.cat]

El president Mas anuncia que el dissabte 27 de setembre signarà el decret de convocatòria de la consulta.
President Mas: "Dissabte signaré el decret de convocatòria de la consulta, tal i com em vaig comprometre". Amb aquestes paraules el president Mas confirma que signarà el decret. D’aquesta manera el president compleix totes les etapes del procés.

Estem convocats!
El passat 27 de setembre el president Mas va signar el decret de convocatòria de la consulta. Aquest procés s'ha fet amb àmplies majories socials, consens polític, cerca constant del diàleg i respecte als marcs legals.
[Notícia a govern.cat]

Seguim endavant!
El president Mas afirma que el 9N va endavant i la Generalitat estudiarà accions legals per l'abús de poder del Govern central després del nou recurs davant del Tribunal Constitucional.
[Notícia a president.cat]

Estem fent el que toca i el que hem de fer
A 4 dies pel 9-N el president Mas afirma que "No hem de tenir por perquè estem defensant drets fonamentals bàsics de tot un poble" en l’esmorzar informatiu del Fòrum Europa Tribuna Catalunya
[Intervenció del president]

  La consulta es farà