El turisme barat surt molt car

(Article d’opinió publicat a El Periódico de Catalunya)

Barcelona grinyola. Els veïns de la Barceloneta ho han posat en evidència. Que vinguin visitants a passar-s’ho bé és meravellós; que s’ho passin bé a costa dels veïns, inacceptable. Que gent de tot arreu pugui gaudir de Barcelona és magnífic; però creure que el turisme barat és un dret universal constitueix un error. Per això m’atreveixo a suggerir, com a alcaldable i com a veí de Ciutat Vella, la necessitat d’arribar a un acord amb tots els actors implicats: entitats veïnals, comerciants i agents del turisme. I amb els servidors públics, que tenim el deure de respondre als ciutadans i arribar a una entesa entre forces polítiques. Estem obligats a trobar un terreny comú, que abraci els temes que fins ara no hem estat capaços de consensuar. Voldria mencionar algunes idees concretes, la majoria de les quals ja circulen, i que poden ser útils per trobar possibles solucions.

En primer lloc, els pisos turístics, tal i com els coneixem avui dia, poden ser més un problema que una solució. Que els que no tenen llicència han de tancar és una evidència; de fet, és un misteri que hi hagi milions d’usuaris arreu del món localitzant aquells apartaments que s’escapen a l’Administració municipal. I un cop tancats els il·legals, convindria anar més enllà i qüestionar la concepció en si de l’apartament turístic. No tothom que té cotxe és taxista, no tothom que parla anglès és guia turístic, i no tothom que té un pis és hoteler. Cal formació, preparació, inversió, dedicació… i fer aportacions al bé comú.

El mateix govern de Trias admet aquest fet quan ha promès que tancaria els apartaments il·legals (entorn del 80%, sembla), i que a Ciutat Vella obligaria la resta a agrupar-se en edificis estil aparthotel abans de 5 anys. Dit d’una altra manera, l’actual consistori aspira a desterrar del cor de Barcelona la figura del pis turístic individual. Una posició gens estrambòtica, que ja es discuteix o s’aplica en ciutats com San Francisco, Nova York, Berlín… El sentit comú indica que no es pot tenir un negoci amb clients tothora sense garanties clares. També és obvi que podem aplicar noves polítiques fiscals, i destinar els ingressos de l’actual taxa turística a millorar els barris.

En segon lloc, s’han de mesurar les arribades massives de visitants per no morir d’èxit. No es tracta de perdre clientela, però, per exemple, es poden coordinar esforços per tal de redirigir una part del trànsit aeroportuari a la resta d’aeroports catalans. Es pot aconseguir treballant amb altres ciutats i governs, i negociant amb línies aèries i autoritats aeroportuàries. Cada aeroport ha de trobar el seu model, i els que tinguin vocació per ser un pol d’atracció de xàrters i vols de baix cost, que ho puguin fer sense trobar competència injusta per part d’imants poderosos com el Prat. Barcelona ha d’anar a buscar un hub intercontinental, perquè té la mida i l’atractiu per fer-ho.

En tercer lloc, cal acabar amb la noció i la pràctica de la ciutat gamberra. L’incivisme és una nosa que va en augment i que cal aturar de forma decidida. Aquí no hi valen distincions entre locals i foranis; un brètol és un brètol. Però és cert que el turisme té molt a veure amb el lleure, i és evident que l’incivisme s’arrapa més a la diversió que al treball. Haurem de fer pedagogia i explicar amb molta paciència que la bona convivència beneficia tothom; i combinar la didàctica amb la pràctica.

No estaria malament començar per aplicar la normativa vigent. La tasca policial és fonamental, i a Barcelona hi ha dues accions concretes que facilitarien molt la convivència; fer respectar els horaris comercials i perseguir la venda irregular de begudes alcohòliques. Amb això podríem atacar millor part de l’arrel dels desordres i les borratxeres nocturnes col·lectives.

En conjunt, hem d’aspirar a mesures lògiques i assumibles. Perquè tots els barcelonins sentim la necessitat de construir una ciutat millor. Millor per als que hi vivim tot l’any i tenim drets irrenunciables; dret a una feina decent, a un habitatge digne, a un descans merescut. I en cas de conflicte, estem obligats a fer passar aquests drets per davant dels negocis i de l’entreteniment, que són activitats primordials però no drets bàsics.

Hem de rellançar la Barcelona pencaire que ens van llegar els nostres pares, la que ens ha portat on som. Una ciutat en la qual els nostres fills, a l’hora de treballar, no es vegin condemnats a triar només entre les terrasses dels bars i els pisos turístics. Una ciutat on s’hi abraça la diversió, però no s’ofega la feina, el descans i la creació. Una ciutat productiva i laboriosa, que no confia en l’especulació ni en el diner fàcil perquè sap que, tard o d’hora, això surt car. Candidat d’ERC a l’alcaldia de BCN.

Publicat dins de General | Deixa un comentari

Al servei de la Barcelona republicana

Dimarts 27 de maig vaig anunciar que després de pensar-ho molt i de parlar amb molts militants i simpatitzants, em poso al servei d’ERC per aspirar a l’alcaldia de Barcelona l’any vinent. La decisió no és en calent; després de moltes converses amb molta gent diferent coincidíem que cal una renovació de la candidatura municipal per aspirar a l’alcaldia de la ciutat.

Barcelona demana un govern amb sensibilitat social, que ajudi a resoldre el patiment creixent d’una part de la població. Cal un projecte ambiciós amb voluntat de canvi, perquè és necessària una alternativa al model de ciutat actual, que pugui cosir-la i que elimini les fractures entre barris que cada cop s’han anat fent més grans.

Per canviar Barcelona, però, cal que abans canviem nosaltres. Durant els últims anys hem vist com Esquerra Republicana de Catalunya ha iniciat un procés d’obertura comandat pel president d’ERC Oriol Junqueras, que ha portat el partit a obtenir uns resultats històrics. Sense anar més lluny, aquest diumenge vam veure com per primer cop des de la República a Barcelona i a Catalunya ERC s’erigia com a primera força amb una candidatura basada en la renovació, l’obertura i la voluntat de suma amb altres col·lectius.

Estem vivint un moment històric i les properes eleccions municipals seran el catalitzador i l’impuls del procés que hem engegat com a país. Com no pot ser d’una altra manera, la capital ha d’estar preparada i disposada a poder exercir el seu lideratge polític en un moment com l’actual. Estic molt agraït pels comentaris elogiosos de la meva feina a Madrid, però qualsevol independentista ha d’entendre que en el moment que vivim és més important construir la República des de Barcelona que no pas resistir des de Madrid.

Aquesta és una proposta en positiu, a favor de Barcelona i del nou país. Volem ajudar a millorar i a canviar la ciutat, i per això volem allargar la mà a totes aquelles persones que han acumulat experiència al llarg d’uns anys difícils. Convidem a tothom a incorporar-se a aquest projecte encapçalat per la idea de canvi i renovació, perquè si volem canviar la ciutat, primer hem de canviar nosaltres mateixos.

Amb aquest esperit és amb el que poso a la disposició de tots vosaltres per fer possible un canvi, amb totes les ganes de sumar, per servir la Barcelona republicana.

Publicat dins de Primàries BCN | 1 comentari

El que toca, allà on toca

Article publicat a La Vanguàrdia el dilluns, 10 de juny de 2013.Article_Alfred_Bosch_LV

 

Com s’explica que allò que per a un diputat navarrès o basc sigui del tot normal, per a un català sigui activisme? Doncs s’explica malament. Fa uns dies, els tres diputats al Congrés de la nostra coalició vam anar a liquidar les respectives declaracions d’IRPF a l’Agència Tributària Catalana. El mateix que fan cada any molts col•legues nostres a Madrid, del PNB o Amaiur, o del PSOE o del PP. Malgrat això, un partit va arribar a etiquetar l’acció de sainet. Per què el precepte solemne a altres bandes esdevé un sainet a Catalunya?

La diferència és la llei, diran alguns. Però la legislació vigent és molt clara. D’una banda, La Constitució Espanyola (article 156.2) reconeix els govern autònoms com col•laboradors i delegats per recaptar impostos. De l’altra, l’Estatut del 2006 contempla mecanismes per tal de garantir el pagament dels impostos a Catalunya abans del 2008. Qui incompleix la llei, doncs? Qui procura obeir l’esperit i la lletra d’una llei orgànica en vigor?

El líder de Ciutadans i actiu tuitaire, Albert Rivera, va definir el gest de liquidar a Catalunya com a evasió fiscal, quan es tracta de pagar els impostos a deu minuts de casa …en lloc de transferir-los a 625 km. Altres van queixar-se que cobrem del govern espanyol, i després tenim la barra de “regalar” els diners al govern català. Això no té cap sentit, atès que els diners òbviament no són propietat de cap administració, sinó que són recursos confiats pels ciutadans.

Si els catalans paguem més del 20% dels tributs de l’estat, és obvi que cobrim generosament una part del Congrés i de qualsevol altra institució espanyola. Si a més el govern espanyol ens sotmet a un drenatge material notable, no paga deutes pendents i el deute que permet al govern català és escàs, els fonaments econòmics, socials i morals per ingressar a l’Agència catalana són més que sòlids. És just, és legal, és necessari, és urgent i la gent ho reclama.

Al capdavall, el moll de l’os d’aquest dilema és que els catalans tenim molt clar que volem administrar els nostres recursos. Ho hem decidit democràticament en diverses ocasions, quan hem votat massivament partits que ho reclamen, i quan vam aprovar l’Estatut del 2006 que expressa aquest propòsit amb claredat. Les enquestes ho corroboren; la immensa majoria dels ciutadans volem ser majors d’edat en moltes coses, i sobretot en sobirania fiscal.

Davant d’això, un representant electe té l’obligació de respondre a les necessitats del país, dins del marc de la llei, i per damunt de tot, atendre el clamor raonable de la gent. No fer-ho és molt arriscat; pot contribuir a agreujar la crisi, i també el pot portar al divorci amb uns ciutadans i votants que tenen molt clar què toca fer i on toca fer-ho.

Publicat dins de General | Etiquetat com a , , , , , , | 4 comentaris