Oriol Pujol assenyala al seu germà Jordi com a únic responsable dels seus diners a Andorra

|

OriolPujolacudealaAudienciaNacionaladeclarar 1


Oriol Pujol Ferrussola, exdiputat de CiU, va declarar davant del jutge de l'Audiència Nacional José de la Mata que a principis de 2010 va renunciar al seu compte a Andorra en favor del seu germà gran Jordi per evitar "mals de cap".


El fill de l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol va explicar el passat 27 de març a la seva declaració davant del jutge que instrueix l'origen presumptament il·lícit del patrimoni de la família que es tracta d'un compte que es va obrir l'any 1992 a la Banca Reig ( després Andbank) per a ell i per als seus germans i que contenia el llegat de l'herència del seu avi Florenci, si bé no va oferir detalls sobre l'origen ni la gestió d'aquest.


Oriol Pujol concreta que va decidir desprendre d'aquest compte en 2010 donant a entendre que l'incomodava per la seva carrera política, ja que en aquells moments exercia com a portaveu de CiU al Parlament i secretari general de CDC. No va aclarir, però per què la seva dona Anna Vidal en va seguir sent cotitular després de cedir ell el seu llegat.


El 2009 va fer el testament amb la seva parella a causa de problemes de salut d'aquesta última i va ser per aquest motiu pel qual li va parlar per primera vegada d'aquest compte andorrà i li va suggerir fer-ne-li cotitular, que va cedir un any després. "Desitjo senzillament desprendre-m'en, no ho vull per res; em dóna més maldecaps que avantatges i en aquest procés, que no és fruit d'un dia, l'hi consulto a la meva dona, parlo amb Jordi i ell em planteja obertament que el doni ", va dir el polític a preguntes de la fiscal del cas.


JORDI PUJOL FERRUSSOLA, ÚNIC RESPONSABLE DELS DINERS


"Per què vostès, començant pels seus pares i seguint pels seus germans, no han volgut acreditar el llegat?" li va preguntar en diverses ocasions el titular del Jutjat Central d'Instrucció número 5 de l'Audiència Nacional, que a més li va qüestionar per què no li havia demanat més informació de les operatives de diners al seu germà gran, assenyalat pel clan com l'encarregat de gestionar els fons familiars.


"Jo aquesta conversa no l'he tingut amb el meu germà", va respondre l'Oriol que es va limitar a dir que el que ell sap "comença i acaba amb Jordi", el qual va fer reinversions amb productes financers com les làmines. Referent a això va matisar que era el primogènit el que gestionava els fons del compte amb inversions que generaven rendiments econòmics.


Respecte a l'ingrés de fons en el compte, l'exdiputat va reconèixer que part es va fer en efectiu tal com va apuntar De la Mata a l'acte en el qual li cridava a declarar a ell i als seus germanes Marta i Mireia Ferrusola i en el qual va dir que no constava "cap raó" que justifiquessin els moviments dels comptes.


El investigat va voler deixar clar davant del jutge que a principis de l'any 2010 va donar "plens poders" a Jordi Pujol Ferrusola perquè actués i disposés "com a millor considerés" del compte i així ho va plasmar en un manuscrit.


MARTA FERRUSSOLA VA OBRIR EL 1992 EL SEU PRIMER COMPTE A ANDORRA


Segons un informe de la UDEF, Marta Ferrussola va obrir el seu primer compte bancari a Andorra al març de 1992 amb un ingrés en efectiu de 15 milions de pessetes. Des d'ella va realitzar múltiples operacions fins arribar a pastar més de 682.000 euros.


La Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal (UDEF) de la Policia Nacional desconeix, de moment, l'origen dels diners encara que sí els moviments i operacions que va realitzar la dona de l'expresident Jordi Pujol i així consten en el sumari.


El 3 de març de 1992 l'esposa de l'expresident català Jordi Pujol va obrir el seu primer compte a l'entitat Andbank mitjançant un ingrés en metàl·lic de 15 milions de pessetes i al juliol de 1997 va retirar 4 milions, operació que va venir precedida de diversos moviments de canvi de moneda que van ser utilitzats per obrir un altre compte en dòlars.


Segons l'informe policial, en aquesta primera compte d'Andbank, Marta Ferrusola va arribar a tenir un total de 70.180.000 pessetes (420.708 euros) i 261.349 euros sota els conceptes de transferències i ingressos en efectiu.


TRANSFERÈNCIES MILIONÀRIES AL SEU PRIMOGÈNIT


Entre les transferències realitzades figuren diverses procedents de comptes també andorranes pertanyents al seu fill gran, Jordi Pujol Ferrusola, entre elles una de 15 milions de pessetes un mes i mig després de l'obertura i una altra de fins a 24 milions de pessetes al novembre d'aquest any .

La UDEF remarca en tot moment que no s'ha pogut determinar la procedència d'aquests diners, que en diversos casos procedia de comptes en què apareixien com a titulars tant el primogènit com la seva llavors esposa, Mercè Gironès. Els moviments bancaris de Marta Ferrusola també reflecteixen transferències amb destinació als comptes d'altres fills, com Pere o la Marta.


Els reintegraments en efectiu en aquest compte són de 8,7 milions de pessetes (52.288 euros) i l'informe policial destaca que a la data del primer reintegrament en efectiu, el 14 de novembre de 1996, per import de 2 milions de pessetes, es va produir també un ingrés en efectiu en el compte bancari de Jordi Pujol Ferrusola per aquesta mateixa quantitat.


En relació al compte obert en dòlars, Marta Ferrusola la va obrir el 1997 amb diners del primer compte i la va tancar en 2010 mitjançant una transferència del saldo per un import de 903.557 dòlars (826.638 euros) a un altre compte andorrana, concretament de l'entitat banca Privada d'Andorra (BPA).


En aquest banc, la dona de l'expresident de la Generalitat va ser titular de dos comptes al traspassar els fons d'Andbank, un directament al seu nom i una altra a través de Kopeland Foundation. En el primer compte, va arribar a tenir 195.379 euros, dels quals 25.000 corresponen a un ingrés en efectiu i els 170.379 restants, a transferències.


Els abonaments en dòlars van sumar 929.017, que van ser transferits al compte de Kopeland. Al juliol de 2014 es va produir una transferència de 838.244 euros a un compte de Banc Madrid també a nom de Marta Ferrusola per regularitzar els fons a Espanya.

EL MÉS LLEGIT

ARA A LA PORTADA
ECONOMIA

Sense comentarios

Escriu el teu comentari




No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH