AURA IOGA BLOG

Blog Ioga

@auraioga ja és a twitter, us convidem a seguir-nos.


“Conciencia Testigo,
eje de la meditación y la transformación ”

Danilo Hernández (Swami Digambarananda) nos explica en este artículo por qué nuestra estabilidad mental suele ser interminente y superficial, y cómo lograr que el equilibrio se convierta en nuestra naturaleza habitual gracias al vivir consciente de cada momento de la existencia.

conciencia testigo

Es posible que mientras inicias esta lectura estés cómodamente sentado disfrutando un estado de cierta tranquilidad. Pero quizás sea una tranquilidad muy frágil… Imagina que ahora mismo te comentase una mala noticia o un suceso violento y desagradable. En tal caso es probable que tu tranquilidad se esfumara de inmediato y comenzaras a sentirte incómodo y tenso. Esto indicaría que tu estabilidad mental es más bien superficial y que está a merced de cualquier acontecimiento que se presente. ¿Por qué sucede esto?


Lídia Rosell al Pou de la Gallina
lidia 2013
“El major descobriment de la meva generació és que un ésser humà pot canviar la seva vida canviant la seva actitud mental.”

  • William James
  • filòsof i psicòleg nord-americà (1842-1910)



“Doni's temps”

Prengui distància i reflexioni: no visqui la vida d'uns altres. No persegueixi el que els altres decideixin que vostè vol: no pateixi per triomfar el triomf que uns altres decideixen. Sigui vostè.

rellotge de sorra

Si va penetrant en el seu interior a través d'aquestes capes -edat, nació, ocupació, càrrecs, propietats, classe social...-, veurà que vostè no és la suma de totes elles, sinó a l'inrevés: vostè és el que queda en transcendir-les.


T'atreveixes a somiar?

  • gràcies David



“El professor mediocre diu. El bon professor explica. El professor superior demostra. El gran mestre inspira.”

  • William Arthur Ward
  • escriptor nordamericà (1921-1994)



35 anys d'Aura Ioga



“Si busco en els meus records els que m'han deixat un sabor durador, si faig balanç de les hores que han valgut la pena, sempre em trobo amb aquelles que no em van procurar cap fortuna.”

  • Antoine de Saint Exupéry
  • escriptor francès (1900-1944)



El més sorprenent de l'univers



“De tant en tant, un ha d'intentar coses que estan més enllà de la seva capacitat”

  • Auguste Renoir
  • pintor francès (1841-1919)



Sobre el dolor...



“En comparació amb que podríem ser, estem amb prou feines mig desperts.”

  • William James
  • psicòleg i filòsof nord-americà (1842-1910)



“Supeditar aquesta vida a una altra vida superior...
és immoral”

Si Buda aixequés el cap aprovaria un budisme no religiós, despullat de creences i mites: no és necessari creure en la reencarnació o en el karma. Buda es va burlar dels dogmes religiosos del seu temps, va ridiculitzar el teisme sacerdotal de la tradició brahmánica... i va mostrar com viure amb dignitat individual i col·lectiva.

liberate

Viure plenament significa viure aquí i ara. O sigui, viure alliberat d'hàbits inconscients i cotilles emocionals: viure alliberat de la por al dolor, la malaltia, la vellesa i la mort. Buda no s'entreté amb la reencarnació, ni amb si l'univers té principi o fi, o si és finit o infinit, o si ment i cos són el mateix... . Buda ensenya ni més ni menys! com viure aquí i ara. Li sembla poc?


“L'única manera de fer un gran treball és estimar el que es fa.”

  • Steve Jobs
  • co-fundador de Apple (1955-2011)



Ioga i ciència

Fer exercici és bo per combatre l'ansietat i la depressió, però practicar ioga multiplica aquests beneficis. Aquesta és la conclusió a la qual ha arribat un estudi realitzat per investigadors nord-americans i publicat a The Journal of Complementary Medicine. En l'Índia els coneixen des de fa 5.000 anys, però l'escèptic Occident els mirava amb recel.

ciencia

No obstant això, en l'últim lustre un bon grapat d'estudis avala que la pràctica del ioga té múltiples conseqüències saludables que van des del cap fins als peus. Alguns són de lògica, com millorar el dolor d'esquena, ja que les postures que es practiquen poden tenir efectes que distenguin els músculs. D'altres són més sorprenents: el ioga és bo per al cor, la depressió, reduir la inflamació...(seguir llegint)


“Sovint, els cors dels homes no són tan dolents com els seus actes, i gairebé mai com la maldat de les seves paraules.”

  • J. R. R. Tolkien
  • escriptor britànic (1892-1973)



Tenim dos cervells: el del cap i el de l'estómac

En el nostre sistema digestiu es produeix i emmagatzema el 90% de la serotonina del nostre cos; la seva funció és essencial: absorció, aportació nutricional i moviments musculars. És la mateixa serotonina que en un 10% es crea en el nostre cervell superior i de la qual depèn el nostre benestar.

dos cervells

Si comences a reconectar, sentir, entendre el que et senta malament, ser conscient del que menges i com, en quinze dies notes un canvi. La gent que escolta els seus budells, es fa massatges i sap menjar, transmet més equilibri, comprensió, paciència i són més intuïtius.


“Converteix el teu mur en un esglaó.”

  • Rainer Maria Rilke
  • poeta alemany (1875-1926)



Declaració universal dels drets humans

De vegades convé recordar-ho...




“Cadascun de nosaltres és més ric del que s'imagina; no obstant això, se'ns ensinistra en l'art de demanar prestat i pidolar; ens ensenyen a servir-nos dels altres més que de nosaltres mateixos.”

  • Michel de Montaigne
  • filòsof, escriptor i humanista francès (1533-1592)



nadala 2011
la cançó més relaxant de la història?

Encara que sembli mentida, no només la música ambientada en les onades del mar o el chill out fa dormir tant als nadons com als adults. El cas és que una banda de Manchester s'ha fet famosa per crear una sèrie de ritmes que fan dormir a la gent. Aquí la teniu.


Un grup de científics l'ha estat analitzant i l'ha convertit oficialment en la melodia "més relaxant de la història". Per a això van analitzar en profunditat el seu ritme, els intervals harmònics, l'absència de repeticions melòdiques i l'ús de murmuris en la composició. A Manchester s'ha alertat als conductors perquè no l'escoltin mentre condueixen ja que poden arribar a adormir-se. Diuen que és un 11 per cent més soporífera que qualsevol altra.

Fins a on seran certes aquestes xifres i els seus efectes? Per comprovar-ho, David Lewis, un reconegut neuropsiquiatra, va dissenyar un experiment bastant simple que consistia a estressar als participants i després, mentre mesurava la seva activitat cerebral, els feia escoltar cançons. Va concloure que aquesta cançó és fins i tot més efectiva que un massatge als peus o una tassa de til·la.



“Si en els darrers anys no has canviat
d'opinió en alguna cosa important,
mira't el pols; pot ser que estiguis mort.”

  • Gelett Burgess
  • poeta i humorista nord-americà (1866-1951)



És necessari dotar quan és possible al nen d'un criteri propi, sòlid i fonamentat perquè pugui resistir el contacte amb la realitat sense considerar-se idiota ni abjurar dels seus principis.

prohibido padres vagos

Això s'ha de potenciar a través de tres claus: formació, informació i exemple. No n'hi ha prou amb dir-li al nen des de petit que l'honradesa és un valor positiu, has de predicar amb l'exemple.


“La vida només pot ser compresa cap a enrere,
però únicament pot ser viscuda cap a endavant.”

  • Soren Kierkegaard
  • filòsof i teòleg danès (1813-1855)



Insomni?

Alteració de l'humor, dificultat per pensar i concentrar-se, pèrdua de reflexos (i el consegüent risc d'accidents), depressió, cefalees, dificultats motores i cognitives que posen en joc la qualitat de vida i el funcionament social.

insomni

Recentment, un equip d'investigadors de la Universitat de Bergen, Noruega, va comparar els efectes d'un medicament utilitzat amb freqüència pel seu efecte hipnòtic i ansiolítico, amb un variat conjunt d'opcions no farmacològiques en 46 adults amb insomni crònic.

Els participants de l'estudi designats a la vessant naturista van aprendre a fixar horaris per ficar-se al llit i aixecar-se, a reconèixer els estímuls que retarden el son, com la presència de la TV o l'ordinador al dormitori, i a practicar tècniques de relaxació progressiva que ajuden a induir el son. (seguir llegint)


“No necessito amics
que neguin quan jo negui,
i assenteixin quan jo assenteixo.
La meva ombra ho fa molt millor.”

  • Plutarc
  • historiador, biògraf i assagista grec



Viure millor amb menys

Les restriccions que imposa la crisi a les economies domèstiques són una oportunitat per recuperar el valor del temps i viure de forma més senzilla, conscient i frugal.

vivir mejor

La bona notícia és que la situació actual ens permet reformular la nostra forma de vida i, molt especialment, la manera en la qual invertim els nostres recursos. La qüestió fonamental seria: és possible viure millor amb menys?

Els analistes d'un concepte en voga, la Felicitat Interior Bruta, asseguren que quan estan cobertes les necessitats bàsiques, el benestar personal no augmenta amb la prosperitat material. Això explicaria que, sobre el paper, els habitants de Bhutan, amb una de les rendes per càpita més baixes del món, superin en grau de satisfacció personal als de països que lideren la taula d'ingressos.


“L'art és una col·laboració entre Déu i l'artista,
i com menys faci l'artista millor.”

  • André Gide
  • escritor francés (1869-1951)



Vida després de la vida

Com Plató, el seu filòsof de capçalera, Raymond Moody s'ha preguntat moltes vegades per què la gent té por a la mort, si és alguna cosa consubstancial a la vida; per aquest motiu no enten que la malgastem preocupant-nos per una cosa que és inevitable, insisteix convençut que "hi ha vida després de la vida".

miedo muerte

Persones de tot tipus. Joves i majors, gent que ha estat clínicament morta per causes molt diferents, "tenen, efectivament, moltes coses en comú. La gent confessa que, quan el seu cor ha deixat de bategar, el seu esperit ha abandonat el cos, i que han passat per una espècie de túnel, o que s'han vist envoltats per una llum meravellosa, molt brillant, i que s'han sentit desbordats per l'amor, feliços, alegres,...".


“Qui ha començat a viure seriosament per dins,
comença a viure més senzillament per fora.”

  • Ernest Hemingway
  • escritor estadounidense (1899-1961)



ja no res em sorprèn...

...s'han repartit el món.



Un vell indi estava parlant amb el seu net, i li deia:
“Em sento com si tingues dos llops lluitant dins el cor. L'un és un llop irat, violent i venjatiu. L'altre és ple d'amor i compassió.”

El nét demanà:
“I digues, avi, quin dels dos guanyarà la lluita en el teu cor?”

L'avi respongué:
“Aquell que jo alimenti.”


El ioga que calma als nens

Els estudis els donen la raó: són tècniques que estimulen les capacitats d'aprenentatge i motivació, poleixen la relació entre alumnes i professor, disminueixen l'agitació pròpia de les classes, augmenten el grau d'atenció i milloren la conducta. “Els primers dies alguns se senten estranys, però després ells mateixos són els que et demanen les tècniques”.

lisa aura ioga

Augmenta de manera espectacular la complicitat entre professor i alumne. Es tracta d'un treball emocional que deixa que cadascun creixi a la seva manera. Aquí no hi ha un que lidera i un altre que s'aparta. Tots són capaços –el nen tímid o el violent– i això augmenta el seu autoconeixement, socialització i concentració”.


“Hi ha bastant metafísica en no pensar en res.”

  • O guardador de Rebanhos, V
  • Fernando Pessoa (1888-1935)



Estacions

Ens retrobem al setembre, feliç agost.

“És molt més difícil jutjar-se a si mateix, que jutjar als altres. Si aconsegueixes jutjar-te rectament és que ets un veritable savi.”

  • El petit príncep
  • Antoine de Saint Exupéry (1900-1944)



Educar les emocions

Els ensenyem a muntar en bicicleta i a menjar amb coberts... Ens preocupem per la seva destresa matemàtica i el seu nivell d'anglès... I de les seves emocions? Ens ocupem que els nens distingeixin si estan tristos o enfadats, que puguin expressar la seva ràbia o el seu rebuig sense danyar a uns altres?

emocions aura ioga

Es podria pensar que les emocions s'aprenen soles, a força de sentir-les, però sembla que no sempre és així, i que l'equilibri emocional requereix alguns ensenyaments i, sobretot, molt entrenament. “El coneixement de les emocions s'aprèn a través de les experiències de la vida: si hi ha una tempesta o sent una amenaça, el nen té por; si sofreix una pèrdua, està trist; però cadascun reacciona emocionalment de forma diferent, perquè no ens emociona el que ocorre sinó com interpretem el que ocorre”.


Érase una vez
un lobito bueno
al que maltrataban
todos los corderos.

Y había también
un príncipe malo,
una bruja hermosa
y un pirata honrado.

Todas estas cosas
había una vez.
Cuando yo soñaba
un mundo al revés.


  • José Agustín Goytisolo
  • poeta barceloní



“El fàrmac que guareix del tot no és rendible”

Les farmacèutiques sovint no estan tan interessades a guarir-li a vostè com a treure-li els diners, així que la investigació, de sobte, és desviada cap al descobriment de medicines que no guareixen del tot, sinó que cronifiquen la malaltia i li fan experimentar una millora que desapareix quan deixa de prendre el medicament.

farmaceuticas
“La reputació és el que els altres saben de tu.
L'honor és el que tu saps de tu mateix.”

  • Aral Vorkosigan



nit vs dia

No us el perdeu a pantalla completa.


“Qui es conegui ell mateix i conegui els altres
reconeixerà que orient i occident no són separables.”

  • Goethe
  • pensador i literat alemany



“Hem perdut la capacitat d'esperar”

Si... perdoneu l'atreviment però l'inusual retard en aquesta nova entrada no és casual. Ens va semblar la millor forma d'evidenciar la seva rellevància. Vivim en un estat constant de hiperestimulació i hiperactivitat que ens resta capacitat de goig, de gaudir de la vida.

prisa

Avui tothom pateix la malaltia del temps: la creença obsessiva que el temps s'allunya i has de pedalar cada vegada més ràpid. La velocitat és una manera de no enfrontar-se al que li passa al nostre cos i a la nostra ment, d'evitar les preguntes importants.


“Per millorar-te, regenera't cada dia;
regenera't, regenera't”

  • Chin Tang



Si sempre vols tenir raó...

Quan ets un nen, la teva família t'adjudica un paper i així et converteixes en el ximple o el llest; el gandul o l'estudiós; la maca o la simpàtica... de la família.

peligro

Si portes 20, 30, 40, 50, 60 anys vivint una vida que no és la teva, no esperis descobrir-ho i reconstruir-te en deu minuts. Has de comprendre't a tu mateix. Els camins són molts i cadascú tria el seu: psicoanàlisi, constel.lacions familiars, meditació o simplement aprendre a autoanalitzar-se ... Qualsevol mètode d'introspecció pot ajudar-nos a descobrir i després reescriure el guió de les nostres vides.


“Les coses suaus sempre penetren en les coses dures”

  • Proverbi xinès



castells i vida

  • gràcies Aida

“El veritable blanc
que l'arquer ha d'apuntar
és el seu propi cor”

  • Màxima del Kyūdō
  • (art japonès de l'arqueria)



Psych-k: Comunicar-nos amb el subconscient

Podem realment transformar les creences que ens limiten?
Amb algunes tècniques actuals és possible superar els conflictes
amb el subconscient per millorar la nostra vida.

comunicando subconsciente

Fins a fa uns anys es pensava que els gens controlaven les nostres vides, la qual cosa va donar lloc a la idea que érem una espècie de robots genètics. No obstant això recents estudis semblen indicar que construïm la realitat a partir de les nostres creences, però de vegades aquestes creences obstaculitzen el nostre creixement personal i els nostres desitjos de canvi i millora. Podem canviar-les?


On pot trobar-se l'or pur si no és
dins del mineral, envoltat d'impureses?

On trobar a un Buda si no és dins d'un mateix,
enmig de les vicissituds mundanes?




Increïbles il.lusions òptiques animades!

Ja sabíem que el nostre cervell ens enganya; o, dit d'una altra forma ens "ajuda" a entendre el que veiem. En el següent vídeo, resulta espectacular l'efecte que té sobre la nostra percepció el desplaçament d'un full amb línies verticals sobre un dibuix fix. Increïble.



La dificultat atreu a l'home de caràcter,
perquè és en l'adversitat quan el
veritable home es coneix a si mateix.”

  • Charles de Gaulle
  • militar, polític i escriptor francès



“Totes les coses ocorren només un cert nombre de vegades, en realitat molt poques. Quantes vegades més recordaràs certa tarda de la teva infantesa, una tarda que és part tan entranyable del teu ser que no pots concebre la teva vida sense ella? Potser quatre o cinc vegades més. Potser ni això. Quantes vegades més miraràs sortir la lluna plena?”

  • Paul Bowles
  • escriptor, compositor i viatger nord-americà



desiderata

Camina plàcid entre el soroll i la pressa
i pensa en la pau que es pot trobar en el silenci.
Quan sigui possible i sense rendir-te,
mantingues bones relacions amb totes les persones.
Enuncia la teva veritat d'una manera serena i clara
i escolta als altres, fins i tot al maldestre i ignorant,
també ells tenen la seva pròpia història.

Esquiva a les persones sorolloses i agressives,
ja que són un fastigueig per a l'esperit.
Si et compares amb els altres, et tornaràs va i amargat,
doncs sempre hi haurà persones més grans i més petites que tu.

Gaudeix dels teus èxits el mateix que dels teus plans.
Mantingues l'interès en la teva pròpia carrera
per humil que sigui, ella és un veritable tresor
en el fortuït canviar dels temps.

Sigues caut en els teus negocis doncs el món està ple d'enganys,
però no deixis que això...

“No tinguis por a la veritat:
pot doldre molt, però és un dolor sa.”

  • Alejandro Casona
  • dramaturg i poeta



el circuit de la por

Imagina que vas caminant pel bosc, en amb prou feines unes desenes de segon escoltes un soroll i distingeixes una ombra darrere d'unes branques. Abans fins i tot de comprendre que es tracta d'un ós, el teu cervell ja ha deslligat una resposta massiva pel seu compte. Un petit òrgan amb forma d'ametlla, conegut com a amígdala, centralitza tot el procés.

por

Destaca un fet curiós: l'amígdala no s'activa en funció de la distància a la qual es trobi el perill sinó en funció de si s'allunya o es dirigeix cap a nosaltres. És a dir, el senyal s'activa amb més intensitat quan l'aranya s'apropa als subjectes, amb independència de la distància a la qual es trobi. Però l'alerta salta sistemàticament, fins i tot en aquells que no creuen tenir por a les aranyes.


“Si és bo viure, encara és millor somiar,
i el millor de tot, despertar.”

  • Antonio Machado
  • poeta espanyol



Massa regals?

El Joan i la Maria, de set i dos anys, respectivament, no donen abast obrint regals. Al cap de dues hores, el Joan no acaba de decidir-se a què jugar i es posa a xutar una pilota gastada pel pas dels anys. La Maria munta una petita caseta imaginària amb la caixa d'aquest meravellés ninot que li han portat, recomanat per a majors de tres anys. Tal vegada l'àvia comenti: 'Els nens ja no juguen com abans, ja no valoren res'. I segurament té raó.

demasiados regalos

Quina part de culpa tenen els pares en aquesta situació? Com podem estimular la capacitat de jugar dels nostres fills? És possible aprendre i divertir-se jugant amb ells en una societat amb el temps sempre cronometrat i un impuls creixent cap al consumisme? La resposta és sí, definitivament.


“De poques partides he après tant
com de la majoria de les meves derrotes.”

  • J. R. Capablanca
  • campió del món d'escacs



quina d'aquestes formes és bouba i quina és kiki?
bouba kiki

L'efecte bouba/kiki va ser descobert pel psicòleg Wolfgang Köhler. Posteriorment es va realitzar un experiment preguntant a gran quantitat de subjectes que contestessin aquesta pregunta. Curiosament el 98% dels enquestats van coincidir en la resposta, suggerint que el cervell humà d'alguna manera extreu propietats abstractes de les formes i sons indicant que l'assignació de noms no és tan arbitrària com pot semblar en principi.

Tu com triaries?, en quin grup estàs? (evidentment, perquè l'experiment tingui validesa, s' ha de fer l'associació que inicialment ens sembla més natural, no val reconèixer-la i dir precisament el contrari). Podeu també experimentar amb els familiars o amics, és especialment fiable el resultat amb nens molt petits. Fins i tot amb dos anys, massa petits per llegir, mostren aquest efecte suggerint que certes bases del llenguatge són intrínseques i prèvies al desenvolupament efectiu del mateix.

  • Pròximament els resultats...
  • ıʞıʞ ɯoɔ ɐpnƃǝxund ɐl ı ɐqnoq ɯoɔ ɐpıuopoɹɹɐ ɐɯɹoɟ ɐl ɹɐıɹʇ uɐʌ % ʇınʌ-ɐʇuɐɹou lǝ



“Si tanqueu la porta a tots els errors,
també la veritat es quedarà fora.”

  • Rabindranath Tagore
  • poeta i filòsof bengalí



Depressió de tardor?

El canvi d'estació és el causant d'una tristesa pròpia de la tardor que es qualifica com a depressió de tardor, segons la terminologia d'altres experts, síndrome afectiu estacional. Les modificacions dels ritmes vitals derivades de la reducció d'hores de llum i de l'arribada del fred són l'origen d'aquest trastorn psicològic.

depresion otoñal

Depenent de la llum solar existent, el cervell envia ordres a certes hormones, sobretot la melatonina, que s'encarreguen de regular el son, la temperatura corporal o la sensació de gana. La producció de la melatonina és major amb la reducció d'hores de llum, i alhora disminueix la quantitat de serotonina, una altra hormona estretament lligada amb l'estat d'ànim, això explicaria la davallada anímica que suposa la tardor per a moltes persones.


“És bo tenir un objectiu cap al qual viatjar,
però és el viatge el que importa finalment.”

  • Ernest Hemingway
  • escriptor i periodista nord-americà



“La ira i l'empipament
consumeixen els teus recursos”

És important creure en coses més grans que un mateix, que hi ha més alegria a donar que a rebre, i que l'apreciació de l'amistat i l'amor és el que et sosté en la vida.

ira

El fons del problema és no entendre bé el món i la vida. La vida és curta, si et passes el dia enfadant-te perds moltes situacions de gaudiment. Guardi el seu enfadament per a coses importants. La ira i l'empipament consumeixen els teus recursos. Cal preguntar-se sovint: el meu caràcter, els meus empipaments estan interferint amb les meves relacions, la meva salut, el meu treball?


“la cura per l'avorriment és la curiositat,
la curiositat no té cura”

  • Dorothy Parker
  • poeta nord-americana



deixa't portar...

Us presentem un famós vídeo en el que Matt Harding recorre el món convidant a tot tipus de gent a deixar-se portar i acompanyar-lo en el seu curiós ball. Tot un fenomen a Internet.

Val la pena entretenir-se amb cada individu, amb cada història. Resulta a la vegada divertit i emocionant veure que l'ésser humà manté lligams que van més enllà de la geografia o la cultura, no us el perdeu.



“Si veiéssim realment l'univers,
potser l'entendríem”

  • Jorge Luis Borges
  • escriptor argentí



El màgic 33

Aprofitem la celebració del 33 aniversari del centre per presentar-vos el següent quadrat màgic (la suma de totes les files, columnes i diagonals fa 33).

quadrat magic

De fet, la màgia del quadrat va molt més enllà, per exemple observeu que també sumen 33 els quatre subquadrats 2x2 que formen el principal així com moltes altres configuracions més o menys amagades.

La imatge, a més, està extreta d'una de les façanes d'un emblemàtic edifici, que segurament molts de vosaltres haureu visitat. Sabríeu dir quin?


  • solució...
  • ɐuolǝɔɹɐq ǝp ɐılıɯɐɟ ɐpɐɹƃɐs ɐl ǝp ǝldɯǝʇ lǝp oıssɐd ɐl ǝp ɐuɐɔɐɟ ɐl ɐ nǝɹɐqoɹʇ lǝ



“Pots fer qualsevol cosa,
però no totes les coses.”

  • David Allen
  • gurú del rendiment personal



Amistats perilloses?


Sobren les paraules, que passeu un bon agost.
Nosaltres tornem al setembre.




“Tenir amics allarga la vida”

La llista d'enemics de la salut és llarga i nodrida, però no deixa de créixer. Apuntin un nou 'rival' al que combatre si volen estar sans: la solitud. Una investigació nord-americana demostra que les persones amb bones relacions socials tenen més possibilitats de sobreviure.

amistad_aura_ioga

Preocupats per l'augment del nombre de 'solitaris' registrat en els últims temps, aquests científics volien esbrinar les conseqüències que pot tenir un excessiu aïllament. "La magnitud sobre la salut d'aquest efecte [mantenir una bona xarxa de suports familiars i d'amics] és similar a la que s'obté deixant de fumar", comenten els autors d'aquest treball.

Segons les seves dades, la influència de la falta de relacions socials sobre la salut és encara més gran que la que exerceixen problemes com la inactivitat física o l'obesitat.


“Ningú és una illa, complet en ell mateix. Cada home és un bocí del continent, una part de la terra; si el mar se n'emporta una porció de terra, tota Europa queda disminuïda, tant li fa si és un promontori, la casa d'un dels teus amics, o la teva pròpia casa. La mort de qualsevol home m'afebleix perquè estic lligat a la humanitat. Per això mai preguntis per qui toquen les campanes: toquen per tu.”

  • John Donne
  • poeta metafísic anglès



“El que el cor vol,
la ment l'hi mostra”

S'ha demostrat en diversos estudis que un minut entretenint un pensament negatiu deixa el sistema immunitari en una situació delicada durant sis hores. El distrés, aquesta sensació d'aclaparament permanent, produeix canvis molt sorprenents en el funcionament del cervell i en la constel·lació hormonal.

aura felicitat

La psiconeuroinmunobiologia és la ciència que estudia la connexió que existeix entre el pensament, la paraula, la mentalitat i la fisiologia del ser humà. Una connexió que desafia el paradigma tradicional. El pensament i la paraula són una forma d'energia vital que té la capacitat (i ha estat demostrat de forma sostenible) d'interactuar amb l'organisme i produir canvis físics molt profunds.


“La llibertat no fa feliços els homes, els fa senzillament homes.”

  • Manuel Azaña
  • polític i escriptor espanyol



Obre la teva ment...

Hi ha tres vasos amb suc i tres buits disposats com a la imatge

seis vasos
¿és possible fer que els vasos plens i buits quedin alternats movent-ne només un?

  • solució...
  • .ɔoll nǝs lɐ ol-ɹɐuɹoʇ ı énbuıɔ lǝp ǝɹʇuıp ɐ sɐʌ uoƃǝs lǝ ɹɐpnıq lɐɔ séɯou



“Per a assolir el possible, cal intentar l'impossible una vegada i una altra.”

  • Hermann Hesse
  • escriptor suís, d'origen alemany



Arriscar-se





“Quan discuteixes amb un ximple,
l'altre no és l'únic ximple.”

  • Anònim



la primavera, la sang altera?

"Vivim en la pura inseguretat meteorològica", deia Josep Pla a propòsit de la primavera en aquest assaig poètic que són Les Hores. "Vivim en la pura inseguretat meteorològica i, com a conseqüència, en la pura inseguretat davant la vida", concloïa.

astenia primaveral

El patrimoni popular diu més coses de les que la ciència pot confirmar. Moltes són exageracions però també hi ha un bon nombre que són encerts simplement no contrastats. El que està fora de tot dubte és que el canvi d'estació, la llum, el vent i la pluja tenen conseqüències clares sobre el nostre cos i sobre la nostra conducta. I, efectivament, la primavera la sang altera, però també ho fa la tardor.


“No veiem les coses com són,
veiem les coses com som.”

  • Anais Nin
  • (1903-1977) escriptora francesa



Potències de 10

Remake de la pel·lícula 'Powers of ten' de Charles i Ray Eames (1977) amb el primer zoom còsmic de la història, un viatge d'anada i tornada als límits físics del coneixement humà i tota una lliçó de "perspectiva".






“No busquis seguir els passos dels savis,
busca el que ells perseguien.”

  • Matsuo Basho
  • (1644-1694) poeta japonès i gran mestre del haiku



els amics de l'ofici de viure a Aura Ioga

"L'ofici de viure" és un programa sobre creixement personal, psicologia positiva i nova espiritualitat amb gran exit d'audiència a Catalunya Radio. Tant és així que molts dels seus seguidors s'han constituit com a associació amb un actiu grup al facebook (amics de L'OFICI DE VIURE).

El proper 18 d’abril es realitzarà a Aura Ioga la 1a Trobada de meditació dels Amics de l’Ofici de Viure amb la presència de Ricard Rotllan, monjo budista, i professor de meditació i de ioga.

meditacio

"Quan fem ioga fem meditació, i quan practiquem meditació des de la ment treballem el cos. És molt diferent de la gimnàstica normal. Mentre fem gimnàstica podem mirar la televisió o pensar què comprarem al súper, i la ment va per un costat i el cos va per un altre. Això no passa en el ioga. Si es practica bé, el cos i la ment van a l'uníson."

"Aprofiti els embussos per meditar. Són una magnífica oportunitat. En un embús de trànsit no es pot fer cap altra cosa millor! Si generem enuig o ira, ens perjudiquem a nos- altres mateixos, i a la llarga podem emmalaltir. Posi l'esquena recta, relaxi's i mediti."


“Tanta pressa tenim per fer, escriure i deixar escoltar la nostra veu en el silenci de l'eternitat, que oblidem l'única cosa realment important: viure.”

  • Robert Louis Stevenson
  • (1850-1894) escriptor britànic



de què em sona?

misteri

Segurament molts de vosaltres ja reconegueu aquesta disposició, a uns altres potser us resulti familiar sense acabar de situar-la del tot. Per als quals no els soni de res, només comentar que segurament l'hagin vist moltes vegades sense fixar-se en ella... però a on?

  • pista 1: de vegades s'amaga de forma imprevista...
  • pista 2: però normalment ho fa de forma del tot previsible,
  • pista 3: per a tothom durant només unes hores,
  • pista 4: per a alguns durant mesos sencers...
  • pista 5: és un paisatge,
  • pista 6: és una finestra al passat,
  • pista 7: la trobareu al cel.
  • pista 8 (i última): mentre escric això puc veure-la brillar magnífica sobre l'horitzó sud

  • solució...
  • .óıɹO,p óıɔɐl˙lǝʇsuoɔ ɐl



Una tassa de te

“Nan-in, un mestre japonès durant l'era Meiji (1868-1912),
va rebre un professor universitari que va venir a preguntar sobre el zen.

Nan-in va servir el te. Va omplir la tassa del seu visitant...
i va continuar abocant.

El professor va observar el desbordament fins que ja no es va poder contenir.
"És massa ple. No en cap més!"

"Com aquesta tassa", va dir Nan-in,
vosté està ple de les seves pròpies opinions i especulacions.
Com puc mostrar-li el zen a menys que primer buidi la seva tassa?"

  • kōan zen



felicitat vs tristesa

La felicitat és, potser, el sentiment més desitjat per la raça humana. Bàlsam de tots els mals, són molt poques les persones que s'impliquen veritablement en assolir-la. Alguns creuen que només els 'simples' podran tenir-hi accés; d'altres creuen que no existeix; i n'hi ha que prefereixen centrar-se en l'oposada i complementària tristesa...

felicitat

“La principal raó per a buscar i trobar el 'paradís emocional' és la salut. Recentment, la revista de la Societat Europea de Cardiologia ('European Heart Journal') es feia ressò d'un treball en el qual es mostra una relació entre l'"afecte positiu" (sentiments d'alegria, entusiasme, felicitat, excitació i satisfacció) i una millor salut cardiovascular.”

Però els efectes sobre la salut van molt més allà. Un article recollit fa uns anys a 'Jano', i signat per J. A. Flórez-Lozano (Universitat d'Oviedo), incidia en diverses malalties que es veuen propiciades pels pensaments i actituds negatives: "asma, artritis, cefalees, úlceres, malalties infeccioses [...] D'aquí la importància terapèutica de rebatre els pensaments pessimistes que ens anul·len i coarten".


“El cos humà és el carruatge,
el jo, l'home que el condueix,
el pensament són les regnes,
i els sentiments, els cavalls.”

  • Plató
  • filòsof grec



Fem un any...

Publica-publicant, sembla que no però ja hem fet un any, durant el qual hem rebut visites de més de tres-centes ciutats de quaranta-vuit països d'arreu del món i els cinc continents. Aquí en teniu un resum per als curiosos (a veure si us trobeu).

aura ioga al mon

Aprofitem per agrair-vos la vostra fidelitat i convidar-vos a compartir, distribuir i participar dels continguts del blog mitjançant comentaris o suggerències que podeu fer tant mitjançant el formulari de contacte com directament a l'adreça electrònica d'Aura Ioga. Com que no dominem, ni molt menys, les llengües que caldrien per comunicar-nos en la seva nativa amb tots els nostres visitants ... Nàmaste





“L'home superior exigeix tot de si mateix;
l'home mediocre espera tot dels altres.”

  • Confuci
  • pensador i filòsof xinès



Correcte o incorrecte?

Sabríeu dir quines de les següents postures son recomanables o desaconsellables per a una bona higiene postural...
“L'autèntic viatge de descobriment
no consisteix en buscar nous paisatges
sinó en mirar amb nous ulls”

  • Marcel Proust
  • escriptor francès



El sistema immunitari en acció

Una curiosa i antiga pel.lícula de 16 mil.límetres filmada per David Rogers de la Universitat de Vanderbilt en els anys 50 on es mostra com un neutròfil (un tipus de glòbul blanc) persegueix i atrapa un bacteri invasor. Crida l'atenció com de "literal" és la persecució...

Sabíeu que ...?

  • - els neutròfils són el tipus de glòbul blanc més abundant en el cos humà.
  • - un ésser humà adult pot tenir-ne més de 25.000.000.000 en la seva sang.
  • - la seva funció principal és la que es mostra en el vídeo (fagocitosi).
  • - moren en acabar la seva tasca convertint-se en pus.
“Abans de casar-me tenia sis teories
sobre com educar els fills,
ara tinc sis fills i cap teoria”

  • John Wilmot
  • escriptor anglès



“Tots som font d'inspiració”

Una vida increïble envolta a aquesta dona, Amma, en la qual molts veuen una guia espiritual. La seva organització ajuda a milions de necessitats a l'Índia, un engranatge que ella alimenta recorrent el món per a abraçar a milions de persones. Amb les seves abraçades busca despertar l'amor que, diu, "és el camí i la resposta" per a ser millors.
amma

“N'hi ha prou amb tenir fe en un mateix. No importa si un és ateu o agnòstic, el que importa és fer el bé, ser un benefactor per al món. Tenir fe en l'amor i la compassió, això és suficient. Per a mi, Déu no és un individu que està assegut al capdamunt, en un tron d'or, castigant als dolents i beneint als bons. Déu és la consciència pura que ho impregna tot.”


“No hi ha soroll al món,
no hi ha pau als Himalàies,
ambdós estan a dintre teu”

  • Paramahamsa Satyananda



Swami Satyananda Saraswati (1923 – 2009)

En la matinada del 5 de desembre Paramahamsa Satyananda, precursor de la línia filosòfica i formativa d'Aura Ioga, ha deixat el seu cos físic a l'edat de 86 anys.

Swami Satyananda Saraswati

Va néixer a la falda dels Himalaies el 1923. Va deixar la seva llar a l'edat de 19 anys a la recerca de la veritat espiritual. Es va unir al seu gurú, Swami Sivananda Saraswati, de Rishikesh i va adoptar el tipus de vida de sannyasin en 1943. Va servir al seu gurú durant 12 anys, ampliant els seus coneixements de les ciències espirituals.

Va viatjar de llarg a llarg del subcontinent indi durant 9 anys com a asceta caminant, per a avaluar les necessitats de l'home modern. Va fundar Internacional Yoga Fellowship Movement en Rajnandgaon en 1956. Va fundar Bihar School of Yoga en Munger en 1963. Guia espiritual de milers d'aspirants i força guiadora darrere de l'entrenament iòguic donat en centenars de Satyananda Ashram i Yoga Mitra Mandals a Índia i a l'estranger.

Autor de més de 80 llibres sobre ioga i espiritualitat. Va fundar Sivananda Math, una institució de caritat, en Munger en 1984. Va fundar Yoga Research Foundation, una institució orientada a la investigació mèdica i científica, en Munger en 1984.

Va renunciar a tot el que havia creat en 1988, per a dur vida d'un Paramahamsa Sannyasin no només treballant per a la seva missió i deixebles, sinó mantenint una visió universal. En la matinada del 5 de desembre Paramahamsa Satyananda ha arribat al Maha Samadhi.


“Deixa els medicaments a la farmaciola
si pots guarir al malalt amb el menjar”

  • Hipòcrates de Kos
  • metge de l'Antiga Grècia considerat per molts el "pare de la medicina"



āiuh + vedá = Aiurveda

La paraula Aiurveda té la seva arrel en dos vocables sànscrits, Aius que significa longevitat i Ved o Veda que significa ciència, definint l'AiurVeda com la "ciència de la longevitat". Aquest antic sistema de cura de la salut té el seu origen en l'Índia fa mes de 5000 anys, on era utilitzat pels reis per a mantenir-se joves i sans.
ayurvedic

D'acord amb la Medicina Aiurveda, l'organisme humà està compost de tres principis fonamentals ment-cos coneguts com principis metabòlics o Doshes. Aquests tres elements -Vata, Pitta i Kapha- governen totes les funcions psicològiques, fisiològiques i fisio-patològiques de la ment, el cos i la consciència. La proporció específica d'aquests principis metabòlics en un individu determinat en el moment de la concepció, fa que aquesta persona tingui un estil particular de funcionament mental i físic.


“War does not determine who is right,
only who is left”

  • Bertrand Russell?
  • filòsof britànic


En la línia de la nostra entrada anterior us proposem l'original en anglès d'aquest brillant i intraduïble joc de paraules atribuït al gran Bertrand Russell (encara que hi ha qui diu que ja circulava com a anònim anteriorment). Una vegada traduït (sense joc de paraules però encara brillant i profund) ve a dir:

"La guerra no determina qui té raó, només qui queda viu"


Guerra

Els darrers mil anys d'història bèl.lica de la humanitat resumits en menys de cinc tremends minuts (la grandària de les explosions simbolitza el nombre de víctimes mortals)


Veure'l sencer dóna una perspectiva bastant clara de com han anat les coses i suposa un exercici de "memòria" molt recomanable (són fàcilment recognoscibles des de les guerres "clàssiques" que tots hem estudiat fins als conflictes que hem seguit per televisió, passant per d'altres que alguns han viscut a les seves pròpies carns o les dels seus éssers estimats (min 4:20, per exemple). Malgrat que probablement no es disposi de totes les dades de les dates més antigues, l'evolució és més que evident. En particular l'últim segle és absolutament brutal.

Un no pot evitar fer-se algunes preguntes tot recordant les paraules finals de Carl Sagan a "aquell petit punt blau pàl.lid".

Quan gaudirem de la consciència col·lectiva necessària per a resoldre els conflictes de manera més savia?

“La vida està disponible només en el moment present. Si et distreus, si la teva ment no està allà amb el teu cos, llavors perds la teva cita amb la vida.”

  • Thich Nhat Hanh
  • mestre Zen



per què la meva parella s'alegra tant quan
acaba un trencaclosques en només tres mesos?...

risa aura

Segons estudis del psiquiatra nord-americà William Fry, cinc minuts de riure equivalen a 45 d'exercici lleuger, i el que es coneix com morir-se de riure dista molt de dur a la tomba; per contra, proporciona un massatge vibratori a tot el cos, elimina toxines i redueix els nivells d'hormones relacionades amb l'estrès, com el cortisol i la epinefrina, a més de que afavoreix l'agilitat mental, gràcies a la descàrrega de dopamina, i genera un efecte calmant de la gana i l'ansietat a causa de la segregació de serotonina.

“la perfecció es assolida
no quan no queda res per afegir,
sinó quan no queda res per treure”

  • Antoine de Saint-Exupéry
  • escriptor francès



Gayatri Mantra



“L'arc és l'OM sagrat
i la fletxa la nostra pròpia ànima.
Brahman és el blanc de la fletxa, l'objecte de l'ànima.
Així com una fletxa s'uneix amb el seu blanc,
que l'ànima vigilant s'uneixi amb ell.”

  • Mundaka Upanishad



Podem induir el benestar

Hem de fer l'esforç de clarificar el que ens fa sentir bé dia a dia i potenciar-lo sent conscients, eliminant l'automatisme.

mans fent un cor
L'oxitocina és una substància que, a més d'estar present en el part i la lactància i segellar l'amor més poderós, és essencial en l'establiment de bones relacions socials. I es dispara no només quan fem l'amor, sinó també en presència dels quals estimem, quan escoltem la música que ens agrada o ens fan un massatge.

“La vellesa comença quan el record
és més fort que l'esperança.”

  • proverbi hindú



Com millorar el teu sistema immunitari?

El sistema immunitari és el conjunt de mecanismes d'un organisme que el protegeixen contra les malalties per mitjà de la identificació i l'eliminació de patògens i cèl.lules tumorals.

sistema immunitari
  • Mantenir una vida físicament activa.
  • Seguir una dieta alimentaria equilibrada i saludable.
  • Evitar l’estrès i millorar el descans
  • Mantenir en forma les vies respiratòries.
“si la ment humana fos tan simple
que pogués entendre's,
seríem massa simples
per a poder entendre-la”

  • Emerson Pugh
  • físic nord-americà



No sobren les paraules

Amb l'excusa del temps lliure del que suposadament es disposa durant l'època estival, permeteu-nos la gosadia de suggerir-vos un popurrí de títols que potser us proporcionin una forma agradable d'omplir-lo. No res massa pesat ni massa educatiu (amb alguna excepció)... lectures que aconsegueixen ser amenes sense perdre qualitat.
palabras

De fàcil a exigent:

  • El petit príncep d'Antoine de Saint-Exupéry, un entranyable clàssic per a tots els públics.
  • La rebel·lió dels animals de George Orwell, una sàtira política sense desaprofitament.
  • Siddhartha de Hermann Hesse, història iniciàtica d'un jove indi en recerca de la saviesa.
  • La meva família i d'altres animals de Gerald Durrell. Simpàtic, refrescant... deliciós.
  • L'home que va confondre a la seva dona amb un barret. Oliver Sacks. Interessantíssim compendi d'historials mèdics per a entendre una mica millor el nostre cervell.
  • El quadern gris de Josep Pla. Inquiet, sensitiu, irònic, contradictori... inclassificable.
  • Assajos de Montaigne. Imprescindibles reflexions sobre la naturalesa humana... a estones dens i de difícil lectura.

  • bon estiu i fins aviat



“prefereixo viure amb una bona pregunta
que amb una mala resposta”

  • Aryeh A. Frimer
  • professor israelià



Fru(it)eix...

El seu alt contingut d'aigua, el seu aportament de fibra, ser font gairebé exclusiva de vitamina C i la seva riquesa en antioxidants fan de la fruita sinònim de salut.
frutas

Sabieu que:

  • 1.- El suc de nabius de la varietat vermella, exerceix una sorprenent acció antisèptica i antibiótica sobre els gèrmens causants de les infeccions urinàries.
  • 2.- El raïm negre i vermell conté potents antioxidants, presents sobretot en la pell i els últims estudis científics han mostrat la seva eficàcia a l'inhibir o bloquejar el creixement tumoral.
  • 3.- L'àcid cítric de la llimona i la llima (rics en vitamina C) ajuda a prevenir malalties infeccioses, estimulant el sistema immunitari i creant defenses contra virus i bacteris.

“és més fàcil lluitar pels propis principis
que viure d'acord amb ells”

  • Alfred Adler (1870–1937)
  • metge i psicòleg austríac



La creativitat del cervell dormit

'Yesterday', la taula periòdica, la transmissió química dels impulsos nerviosos o l'estructura de l'anell de benzè. Totes elles van ser albirades en somnis pels seus creadors abans de convertir-se en realitat. Paul McCartney, Dimitri Mendeleiev, Otto Loewi i Friedrich Kekulé, igual que molts altres, van resoldre els seus problemes de creativitat mentre dormien.
dream

...com es pot explicar que els que no van dormir i els que ho van fer de forma lleugera no milloressin els seus resultats en el test de la tarda mentre que els que van arribar la fase REM ho van fer un 40% millor? Els autors van descobrir que, si bé el simple pas del temps és suficient per a donar amb solucions a problemes en els quals ja s'ha treballat, "només la fase REM potencia la creativitat quan es tracta de conflictes nous".

“el coratge no és l'absència de por
sinó el reconeixement
de quelcom més important que la por”

  • Ambrose Redmoon (1933–1996)
  • escriptor nord-americà



¿ Verd o blau ?

Per increïble que sembli, les espirals "verda" i "blava" que tan clarament es distingeixen en la figura següent són en realitat del mateix color. Concretament #00FF96 en RGB per si us voleu entretenir en comprovar-ho. És a dir, aquest: bluegreen

verde o azul

La raó per la qual es veuen com a colors diferents és que el nostre cervell jutja el color d'un objecte no de forma absoluta sinó comparant-lo amb els que l'envolten, distorsionant la percepció del color per a accentuar el contrast i així "ajudar-nos" a distingir més clarament les pautes que poden ser útils o utilitzables.

Un nou exemple de com el nostre cervell ens enganya, sembla que amb bona intenció, això si.

“...cal entrenar la ment i l'esperit
per a saber viure en pau
enmig de les tempestes del món.”

  • Vicenç Ferrer i Moncho (1920-2009)
  • missioner i cooperant a l'India



La Terra plena


Impressionant seqüència en alta resolució presa des de la sonda japonesa KAGUYA, on es mostra com es veu "sortir la Terra" rere l'horitzó lunar.




“No vull casa meva emmurallada per tots costats
ni les meves finestres segellades.
Jo vull que les cultures de tot el món bufin
sobre la meva casa tan lliurement com sigui possible.”

  • Mohandas Karamchand Gandhi (1869-1948)
  • pensador i polític indi



L'escola de l'adversitat

Malgrat néixer o viure en situacions molt adverses, algunes persones no només no pateixen traumes o seqüeles psicològiques, sinó que surten reforçades. És el que es coneix com resiliencia, i pot aprendre's.

resilencia

En la teoria de la resiliencia podem intervenir i modificar la idea que tenim de nosaltres mateixos. Hi ha eines per a no ser un esclau del passat. Quan ens sentim desgraciats cal reprendre el control i revisar les ferides: escriure, o trobar-se amb gent que estigui vivint la mateixa situació i parlar o ajudar a els altres.

“Aquell que obté una victòria
sobre un altre home és fort,
però qui obté una victòria
sobre si mateix és poderós.”

  • Lao Tse ( segle IV aC)
  • Filòsof xinès



Ions negatius i bones vibracions
Els ions negatius són molècules inodores, insípides i invisibles que abunden en certs ambients... muntanyes, cascades, esculleres i en general després de les tempestes. Es creu que una vegada arriben a el nostre corrent sanguini, els ions negatius produeixen reaccions bioquímiques que augmenten els nivells de serotonina, ajudant a rellevar la tensió i alleujant el nostre estat d'ànim.
ions tempesta

Els ions negatius es poden formar per les descàrregues elèctriques dels llamps, per la funció clorofílica de les plantes i per l'emissió de la radioactivitat natural de la terra. Per això les zones muntanyenques són llocs d'especial ionització negativa, perquè els estrats rocosos són més radioactius que l'escorça comuna.

Una importantísima font d'ionització negativa és l'aigua en moviment (salts, cascades, la riba del mar, fonts) perquè quan l'aigua xoca i la gota es divideix, la part més volàtil de l'aigua, que és la qual es respira, queda carregada negativament (Efecte Lenard).

“L'home s'endinsa en la multitud
per a ofegar el clam del seu propi silenci.”

  • Rabindranath Tagore (1861 - 1941)
  • Poeta i filòsof bengalí



Surya Namaskara

El nom sànskrit Surya es refereix al sol i Namaskara significa salutació. La salutació al sol és un grup d'assanes entrellaçades de forma dinàmica, molt efectiva per relaxar, estirar, massatjar i tonificar totes les articulacions, muscles i òrgans interns del cos. Indueix a una vida saludable, vigorosa i activa, al mateix temps que ens prepara per el despertar espiritual que resulta de l'expansió de la consciència.

salutacio al sol

“És impossible que un home
aprengui el que ja creu saber.”

  • Epictet
  • Filòsof estoic grec



Relaxar-se per a aprendre millor
Respirar profundament durant cinc minuts abans que comenci la classe; tancar els ulls i visualitzar el mar o un paisatge relaxant, adoptar una postura còmoda i preguntar-se com està el cos...

ioga nens

Aconseguir que l'alumnat romangui atent a les explicacions dels diferents docents que va escoltant al llarg de tota una jornada de classe no és tasca fàcil, i menys encara si tenim en compte que es pot saltar de matemàtiques a història, per exemple, gairebé sense treva.

“Un ocell no canta perquè tingui una resposta.
Canta perquè té una cançó.”

  • Proverbi xinès



Ateus i místics comparteixen moltes coses
La revelació més important i bella, comuna a totes les religions, és passar de pensar que som una individualitat aïllada que ha de conquerir o merèixer l'existència a percebre que l'existència és donar i gaudir.

drawing hands

Hem reduït Déu a aquestes paraules impresentables: Totpoderós, Omniscient... Aquesta imatge d'un ésser que està aquí dalt vigilant-nos és una segregació de la nostra impotència, són les nostres nostàlgies i neurosis paternes i maternes. Davant això està la posició ateu-agnòstica, que proposa viure amb el que es té, ser honest i responsable. O bé els místics, que col·loquen a Déu per sobre d'aquestes imatges carregades de conceptes i eviten nomenar-lo perquè en tot veuen a Déu.

“Possiblement un no s’atura a escoltar la vida.
Possiblement si no l’escoltes, la vida t’aturarà.

I més tard o més d’hora, un dia
despertaràs prenent consciència que vius gratuïtament.
Adonant-te que la vida espera que facis alguna cosa per ella
i no que esperis què més et pot donar.

Sentiràs l’agraïment en el lloc més profund de la teva ànima
i llavors pronunciaràs “gràcies” amb un altre tarannà.

Donaràs gràcies a la Terra pels recursos que et proporciona.
Donaràs gràcies al cel, a les muntanyes, a les estrelles...
per decorar tan minuciosament el teu voltant.
Donaràs gràcies al teu cos que lluita pel teu benestar.
Donaràs gràcies a la teva situació enemiga per posar en evidència les teves debilitats
que són alhora el teu potencial de creixement.
Donaràs gràcies al misteri, a la màgia, a la saviesa
que és batejada amb el nom de vida.

Donaràs gràcies, gràcies i gràcies, sense esperar res a canvi,
perquè la vida t’ho ha donat tot, t’ha donat la vida.”
Per a què serveix reciclar
Cada vegada que es recicla, s'està evitant omplir els abocadors i l'extracció de noves matèries primeres, a més de reduir el consum d'energia i l'emissió de gasos d'efecte hivernacle.

containers

El reciclatge de 3.000 ampolles de vidre evita 1.000 quilos d'escombraries i estalvia més d'una tona de matèries primeres. Els envasos de plàstic provenen del petroli, amb el seu reciclatge es redueix l'extracció d'aquest contaminant producte. Per cada tona reciclada d'envasos lleugers s'evita l'emissió de dues tones de CO2. El reciclat de paper i cartró ajuda a reduir la tala d'arbres i el gran impacte ambiental de la seva fabricació.

rosa
“L'únic que sabem de l'amor,
és que l'amor és l'únic que hi ha”


  • Emily Dickinson (1830-1886)
  • Poetessa nord-americana



El Son i els Ritmes Circadians
Investigacions han revelat que el ritme circadià corresponent al son i la vigília en l'ésser humà dura 25 hores, el que significa que si no s'adquireix un hàbit ferm, a poc a poc s'anirà desplaçant i s'acabarà dormint cada vegada més tard.

ritmos circadianos

La recuperació física és intensiva durant les primeres 4 hores de son, entre les 10 del vespre i les 2 de la matinada. Per a que es doni de manera adequada, els nivells de les hormones anabòliques (les que regeneren i recuperen l'organisme) han d'haver començat a pujar a les 6 de la tarda amb la caiguda dels nivells de cortisol (hormona de l'estrès). Aquestes dues hormones guarden una relació inversament proporcional, i si per algun motiu el cortisol no disminueix, dificulta en proporció, conciliar el son i la seva capacitat regeneradora.

“El primer principi és que un no ha d'enganyar-se a si mateix,
i un mateix és la persona més fàcil d'enganyar.”

  • Richard Feynman (1918-1988)
  • Físic nord-americà


Educació o condicionament?
Mentre el condicionament ens esclavitza,
l'autèntica educació té com finalitat alliberar-nos.

educacion o condicionamiemto

Existeixen dues formes diferents de viure la paternitat. Els que l'exerceixen de forma conscient, i qui l'executen mecànicament. Els primers saben que els seus fills vénen a través d'ells, però no els pertanyen. Tenen clar que algun dia començaran a viure la seva pròpia vida i intenten donar-los suport durant el seu procés de creixement.

Els pares inconscients creuen erròniament que els seus fills són una prolongació dels seus egos, els posen tot tipus de límits, inculcant-los creences, normes i valors que defineixin qui han d'ésser i com han de viure. No estan interessats que creixin i es desenvolupin seguint el seu propi camí, sinó que es converteixin en els adults que han decidit que han de ser. Així, els pares inconscients inculquen els patrons automàtics de pensament i conducta amb els quals van ser programats.

Quin sentit ha dels nostres fills hagin de treballar 11 hores al dia en una professió que odien per a guanyar molts diners? Que hagin de jugar amb soldadets si prefereixen les nines? Que hagin de convertir-se en cristians, jueus, musulmans o budistes si no ho han escollit voluntàriament? Que hagin de seguir els dictats de la majoria quan anhelen descobrir el seu propi camí a la vida?

“La Terra no és una herència dels nostres pares,
sinó un préstec dels nostres fills.”

  • Proverbi Indú



Ashes and Snow: un descobriment


Una petita mostra de la poesia visual que Gregory Colbert presenta a la seva exposició itinerant Ashes and Snow que ja ha recorregut mig món amb extraordinari èxit de públic i crítica. Val la pena veure'l sencer.

“Hi ha homes que lluiten un dia i són bons,
n'hi ha d'altres que lluiten un any i són millors,
n'hi ha que lluiten molts anys i són molt bons,
però hi ha els que lluiten tota la vida,
aquests són els imprescindibles”

  • Bertolt Brecht (1898-1956)



Els gens també 'es relaxen'
Un estudi assenyala, per primera vegada,
el poder de la ment sobre l'expressió genètica

gen


Investigadors de l'Hospital General de Massachusetts i la Universitat d'Harvard han observat com la "resposta de relaxació" (un estat que es caracteritza perquè descendeix el consum d'oxigen, redueix la pressió sanguínia, disminueix les pulsacions i alleuja l'estrès) també és responsable d'alterar l'expressió dels gens implicats en processos com la inflamació o el maneig de radicals lliures.

L'estudi conclou que la "resposta de relaxació" és efectiva per a reduir els símptomes relacionats amb l'estrès, ajuda a millorar trastorns cardiovasculars, autoimmunes i processos que impliquen dolor.

“Qui tem patir ja pateix... de temor.”

  • Proverbi xinès



La música amansa les feres
Tots ens hem sentit diferents escoltant la nostra melodia preferida o totalment aïllats del món que ens envolta mentre ens delectem amb una bona música. És tan gran la influència de la música sobre els éssers vius que sembla demostrat que escoltar melodies agradables no solament modifica el nostre estat d'ànim, sinó que pot tenir una influència molt positiva en el desenvolupament cognitiu humà, en l'estímul de la nostra intel·ligència i fins i tot en la salut. Rebaixa l'estrès, calma el dolor i millora la immunitat.
musica
I quelcom pràctic, indicacions sorprenents, com veritables receptes mèdiques per a curiosos amics de la música:

  • Per a l'ansietat: Concert d'Aranjuez de Joaquín Rodrigo i Les quatre Estacions de Vivaldi.

  • Per a la depressió: Concert per a piano nº03 de Rachmaninov, Música aquàtica de Haendel, Concert per a violí de Beethoven i Sinfonia nº 8 de Dvorak.

  • Per a l'insomni: Preludi per a la migdiada d'un Faune de Debussy o Nocturns (op. 9 nº 3; op. 15 nº 22; op. 32 nº 1; op. 62 nº 1) de Chopin.

  • Per al mal de cap: Cançó de primavera de Mendelsohn, Somni d'Amor de Listz o Serenata de Schubert.

Els teus fills no son els teus fills

Els teus fills no son els teus fills
són fills i filles de la vida
desitjosa de si mateixa.

No vénen de tu, sinó a través de tu
i encara que estiguin amb tu
no et pertanyen.

Els hi pots donar el teu amor,
però no els teus pensaments, doncs,
ells tenen els seus propis pensaments.

Pots abrigar els seus cossos,
però no les seves ànimes, perquè elles,
viuen a la casa del demà,
que no podem visitar
ni tan sols en somnis.

Pots esforçar-te a ser com ells,
però no procuris fer-los semblants a tu
perquè la vida no retrocedeix,
ni es deté en el ahir.

Tu ets l'arc del qual, els teus fills
com a fletxes vives són llançats.

Deixa que la inclinació
a la teva mà d'arquer
sigui per a la felicitat.

  • Kahlil Gibran (1883-1931)




Sigues psiconauta, viatja a la teva consciència
Es tracta de descobrir un silenci interior d'una riquesa que aquí ni ens imaginem. Occident s'ha abocat cap a l'exterior: hem enviat astronautes a l'espai exterior, però ens hem oblidat de ser psiconautes.
psiconauta
D'una banda, no hi ha res perquè, si no, no hi ha silenci. D'una altra banda, els paisatges són d'una riquesa tan impressionant que no els podem imaginar fins que no bussegem en aquest oceà interior. Hi ha camps de consciència i energia molt diferents, matisos i tonalitats del silenci molt diferents.

 

zhi

No corris.
Ves a poc a poc.
Que on has d'anar
és a tu mateix.

Ves a poc a poc.
No corris.
Que el nen del teu JO,
nounat etern,
no et pot seguir.


  • Juan Ramón Jiménez (1881-1958)


La ciència de l'eterna joventut
Dieta correcta, activitat física i equilibri psicològic
ajuden a prevenir l'envelliment de les cèl.lules


...se'ls va convidar a adoptar un estil de vida saludable basat en tres mesures: una dieta rica en vegetals i baixa en sucres i greixos; una activitat física aeròbica moderada que consistia a caminar trenta minuts al dia sis dies a la setmana; i tècniques de control d'estrès com ioga, meditació o exercicis de respiració sis dies per setmana. Tres mesos després...

sembra un pensament i recull una acció
sembra una acció i recull un hàbit
sembra un hàbit i recull un caràcter
sembra un caràcter i recull un destí.

  • Swami Sivananda



més val prevenir...
Més del 35% de les patologies cancerígenes es vinculen amb el règim alimentari, pel que la seva cura adquireix una gran rellevància.
fruta y verdura
Malgrat que els seus límits no estan encara ben definits, a la dècada dels 80 es va establir que entorn del 35% dels càncers tenien el seu origen o estaven vinculats amb l'alimentació. En 1997 un exhaustiu informe titulat "Aliments, nutrició i prevenció del càncer: una perspectiva global" constatava que l'adopció d'uns millors hàbits alimentaris pot reduir el nombre de casos anuals en tot el món entre un 30% i un 40%.

Per exemple es va estimar que les verdures tenen un paper protector "convincent" enfront del càncer de boca i faringe, esòfag, pulmó, estómac, colon i recte; "probable" enfront del de laringe, pàncrees, mama i bufeta, i "possible" enfront del de fetge, ovaris, endometri, coll de l'úter, próstata, tiroides i ronyó.
“Sigues el canvi que vulguis veure al món”

  • Mohandas Karamchand Gandhi (1869 - 1948)


La vida és feta de petites vides d'un dia cada una,
no tots els dies són fantàstics però cadascun
té quelcom de bo que no trobem en els altres,
i és que has de viure cada moment, cada ara,
com el moment més important de la teva vida.
Facis el que facis, estiguis amb qui estiguis,
viu amb il.lusió, i així, vivint intensament cada ara
arribaràs a l'hivern de la teva vida a força de primaveres.


  • fragment de "Viure per viure sempre" de Jaume Borràs
  • (gràcies Jordi, de Centre Marina)


“ Cada criatura, en néixer, ens porta
el missatge que Déu encara no
perd l'esperança en els homes ”

  • Rabindranath Tagore (1861 - 1941)


interrogante 10 mejoras salud
com millorar 10 aspectes de la nostra salut... i a canvi passar una estona agradable?
aquell petit punt blau pàl.lid
(des de més a prop)

Terra, aigua, foc, aire... i vida.



  • Rudyard Kipling (1865-1936)

ocells
Ara, aixeca't, desvetlla't!
Has estat objecte de gràcia,
sigues-ne conscient!
Ja que tan difícil com recórrer
el tall d'una navalla, diu el savi,
és aquest estret camí vers l'Ésser

  • Katha Upanisad I:3.14


principito
“ L'essencial és invisible als ulls,
només s'hi veu bé amb el cor ”

  • El petit príncep
  • Antoine de Saint Exupéry (1900-1944)

Altres formes d'assolir la curació

Des de fa un temps, la ciència més rigorosa ve constatant les propietats beneficioses (no només per a curar, sinó també per a millorar decisivament la qualitat de vida del pacient) de certs recursos que ja estan començant a denominar-se complementaris, en lloc d'alternatius, ja que aquest terme respon millor a la seva essència.

urgent vs important
"Treballa el que és important,
no el que és urgent"
"La porta de la felicitat s'obre cap a dins, cal retirar-se una mica per a obrir-la: si un l'empeny, la tanca cada vegada més"

  • Sören Aabye Kierkegaard (1813-1855)
  • Literat i filòsof danès

lidia blog
"Els gimnasos són plens,
però la ment, qui la cuida?"

la Lídia ens parla sobre ioga i moltes altres coses...


La consciència Testimoni... una joia!
robot 200x

Vivim en un estat de manca d'atenció, funcionem per inèrcies i condicionamients sense adonar-nos de que existim mentre vivim.

La "consciència testimoni" és una eina fonamental per a deixar de ser autòmats..

Una actitud d'acceptació i observació imparcial de les nostres accions, pensaments i emocions ens permetrà deixar de reaccionar mecànicament a tot el que ens succeïx i que cadascun dels nostres actes es converteixi en plena acció conscient. Una joia!.

Dreta o esquerra?
recomanem usar Firefox, Opera o Chrome
(es a dir, qualsevol excepte Internet Explorer)
per a una correcta visualització

gira
Cap a quin costat creus que gira la noia?...
... segur?
Pots fer-la girar a l'inrevés?
buda
Què succeeix en el nostre cervell quan estem meditant?

El catorzè Dalai Lama ha posat a disposició dels neurocientífics occidentals el seu cervell i els dels seus monjos per a cercar la resposta. S'ha trobat que la meditació té efectes biològics, produeix canvis en el cervell associats a emocions més positives i també millora la funció immune.

Altres estudis constaten que: (Veure gràfic"els efectes cerebrals de la meditació")

  • Augmenta la producció de seratonina
  • Estimula la producció d'endorfines
  • Millora la concentració
  • Redueix la freqüència cardíaca, respiratòria i la pressió arterial.