1 de November de 2017 / General / No Comments

Com cuidar la nostra alimentació per dormir millor

Ja sabem que el vostre entorn directe pot influir en la qualitat del vostre somni. Això ja ens dona algunes pistes de què hem de treballar per millorar el nostre descans. Més enllà del vostre entorn, la forma d’alimentar-se també pot jugar un paper molt important sobre la qualitat del vostre somni.

Alguns aliments poden ser beneficiosos, mentre que d’altres hem de reduir o excloure directament. Si tenim en compte la nostra dieta i seguim alguns consells o tècniques naturals, segur que podrem descansar millor cada nit. A https://mevoyadormir.com/tecnicas/remedios/ hi podeu trobar algunes d’aquestes tècniques per dormir.

Els millors aliments per dormir bé

La terrible síndrome de les cames inquietes evita el somni restauratiu. Com hem vist, aquesta síndrome és atribuïble a una deficiència de dopamina en el cervell. De la mateixa manera, la hiper-irritabilitat i els desitjos excessius més els trastorns del son caracteritzen una deficiència de serotonina. En aquests casos específics, la lògica triada serà proporcionar aliments rics en precursors d’aquests neurotransmissors (dopamina i serotonina) per facilitar la síntesi del cos.

Així que si vostè sent més o menys impaciència a les cames i que li impedeixen dormir tranquil·lament, o fins i tot adormir-se, pot patir una deficiència de dopamina. La dopamina es sintetitza a partir d’un precursor que és latirosina. La tirosina és principalment alimentada per la digestió de proteïnes. De manera que si se sent impaciència a les cames, seria bo preguntar sobre el consum de carn, ous i peixos durant el dia. Què menges a l’esmorzar? Vostè ha de saber que la ingesta de proteïnes necessària és bastant difícil d’aconseguir si no es mengen en cada menjar.

La serotonina es produeix a partir d’un altre precursor anomenat triptòfan. Les proteïnes també són una font important de triptòfan i també es troben en grans quantitats en productes lactis. El triptòfan té la distinció de ser millor assimilat pel cos quan es pren conjuntament amb el sucre. L’hora ideal de captura és al final de la tarda a l’hora del berenar.

En saber-ho, ara podreu tastar-vos més fàcilment prenent un producte lacti a la tarda.

Què no hem de menjar per dormir bé

Si bé alguns aliments poden ajudar-vos a millorar la qualitat del vostre somni, cal evitar-ne altres, al contrari.

Aquest és, per descomptat, el cas del cafè que deriva del poderós poder de la cafeïna que conté. Fins i tot si només prens un durant el dia, i fins i tot si és al matí, el millor és evitar-ho. Si algunes persones ho recolzen molt bé i fins i tot es pot beure abans d’anar a dormir, no tots tenim les mateixes habilitats per metabolitzar i eliminar la cafeïna. Alguns de nosaltres la metabolitzarem molt ràpidament mentre que altres lluitaran per desfer-se’n. Malauradament, no crec que puguis tornar al te perquè, com el cafè, també és una bona font de cafeïna.

Oblida’t de l’alcohol, que, a més de tots els seus efectes perjudicials per a la salut, tindrà la desafortunada tendència a despertar-se d’hora al matí. Això seria lamentable perquè sovint el matí es correspon, en persones que pateixen trastorns del son, l’única vegada que aconsegueixen dormir una mica. Pel que fa a l’alcohol, no vaig a parlar de la mala idea de beure en grans quantitats, amb l’esperança de beneficiar també els seus efectes soporífics …

En cas de dubte, també és millor evitar tots els productes que contenen additius alimentaris que poden alterar la funció endocrina i la funció cerebral normal. Molts d’aquests additius es troben en dolços, caramels i plats preparats industrialment. Prefereix menjar de forma senzilla però saludable, privilegiat en cada menjar les fonts de proteïnes, fruites i verdures.

1 de November de 2017 / Perdre Pes / No Comments

Dieta i exercici: claus per perdre pes

Com és comú a tot el món l’obesitat està guanyant la batalla, cada dia més persones a causa de problemes familiars, de treball, depressió i altres problemes cauen en aquest problema únic que podríem dir que abat a un 68% de la població mundial. La mala alimentació, la quantitat de begudes amb soda i greixos està perjudicant la salut de moltes persones. Ara que la mala educació alimentària i la manca d’aquest factor important com ho és l’exercici torna cada vegada més perillosa l’obesitat. Després d’un temps patint d’aquesta greu malaltia i d’aquest estil de vida em vaig adonar que era necessari donar-li un altre rumb a la meva vida.

Dietes per aprimar-se: Són la solució?

Vaig començar a entrar en dietes sanes per al meu cos però sense deixar de menjar, moltes persones deixen de menjar i fan dietes extremes que els fan perds nutrients en el seu cos que són vitals, més el cos pateix d’una debilitat danyant greument el teu cos. Però la meva dieta van ser molt diferent baixi la quantitat de greixos i sucres en el meu cos i passi a aliments i begudes naturals que millorarien en gran el meu cos pel que fa a salut i benestar.

Des de llavors vaig baixar 103 lliures de pes i el meu estat d’ànim va millorar, ara tinc molta més energia, els meus amics i amigues em posen molta més atenció i em donen suport. Però les dietes em van fer desitjar més per al meu cos i vaig començar a fer exercicis on el meu cos em va anar demanant més fins a arribar al ni vell que avui tinc.

Si jo puc, tú també pots perdre pes!

La meva intenció és contagiar amb el mateix desig que jo vaig tenir i al mateix temps enfortir el teu estat d’ànim sabent que si peses més de 300 lliures pots aconseguir-ho, només és qüestió de força de voluntat i amor per tu mateix. Sé que no és fàcil, per a ningú ho és! Però amb coratge i una ment disposada no importés el temps que prengui però baixessis de pes igual que jo ho vaig fer.

Crec que més ànim prendrien aquelles persones que potser estiguin a prop del seu pes ideal i el que vulguin baixar és unes poques lliures. Moltes persones es pregunten: Quin és el secret?, Què vaig fer per poder baixar tant de pes i en tan poc temps? Per això no hi ha secret ni formules fantàstiques, sinó que tu mateix faràs la màgia per poder assolir els teus objectius, l’únic que necessites és constància, força de voluntat, i coratge , tres aspectes molt importants que sense això no ho aconseguissis. Has de lluitar contra tu mateix i ser constant perquè el camí no és fàcil i tampoc et dic que no serà dur, quan vols alguna cosa has de lluitar per això. Jo passi per això i encara em segueix donant excel·lents resultats després del mes; sents el canvi i el teu cos comença a fer d’això una rutina i s’acostuma a aquest nou estil de vida ,jo ho aconsegueixi i és hora que tu també des aquest gran pas, en aquest moment et donaré la manera com ho vaig fer perquè tu també els facis de la mateixa manera.

Font: https://dietadimagrante.online

20 de April de 2017 / Perdre Pes / No Comments

Com l’osteopatia pot ajudar-nos a perdre pes

Sabies que l’osteopatia pot ajudar-te a perdre pes? Descobreix en el següent article, quins són els efectes positius d’aquesta teràpia en tractaments per aprimar-se.

Principis de l’osteopatia

Abans de començar, veiem una mica què és exactamente aquesta terapia. L’osteopatia és una medicina manual que pren el cos com un tot. Es basa en la creença que tots els sistemes del cos estan relacionats i, per tant, els trastorns en un sistema afecten el funcionament dels altres. L’osteopatia dóna solució a la causa del problema. El diagnòstic i el tractament perquè siguin segurs han d’estar realitzats per un osteòpata.

Com treballa l’osteopatia estructural

Com hem vist, l’osteopatia treballa sota la premissa que l’estructura òssia està estretament lligada a les funcions de l’organisme, de manera que a través de les manipulacions del terapeuta, es restableix la integritat estructural del pacient i amb això, la correcta funcionalitat del organisme en el seu conjunt, millorant així l’estat de salut general.

Els osteòpates manipulen l’estructura òssia però aquesta manipulació afecta no només al sistema mecànic i estructural, sinó també a òrgans i fluids interns.

Aquest article està centrar en com l’osteopatia actua a l’hora de perdre pes i no continuarem parlant sobre l’osteopatia des d’un punt de vista més general. Si necessites més información al respecte, pots consultar el següent enllaç: http://osteopatia10.com/estructural/, amb un article molt interesant sobre l’osteopatia estructural.

Com l’osteopatia et pot ajudar a perdre pes

Entre els molts beneficis que ofereix l’osteopatia a l’organisme, es destaquen els seus efectes per aprimar-se. L’osteopatia et pot ajudar a perdre pes, de manera directa i indirecta. Si tens un parell de minuts, et convido a descobrir com, en aquesta nota.

Les causes del sobrepès sovint no són evidents a simple vista. Qüestions com ara una mala postura o la manca de mobilitat poden ocasionar trastorns digestius que deriven en diferents patologies, fins i tot en obesitat.

Però… Com l’osteopatia et pot ajudar a perdre pes? A continuació trobaràs 3 efectes de l’osteopatia per aprimar-te:

Efecte digestiu:

La majoria de les persones amb sobrepès comporten alteracions digestives. Si és el teu cas, l’osteopatia pot ser la solució als teus problemes digestius, sovint originats en trastorns de la columna lumbar. El tractament osteopàtic adequat pot alliberar-te tant de digestions lentes, com de flatulències i restrenyiment.

Efecte hepatoprotector:

En forma similar, problemes a la columna cervical poden posar de manifest malalties hepàtiques que obstaculitzen els processos normals de depuració de l’organisme. És per això que el seu correcte diagnòstic i tractament pot resoldre també aquesta qüestió. Tingues en compte que el fetge és vital en la degradació dels greixos.

Efecte regulador del pes:

Finalment, les males postures i els problemes de mobilitat poden interferir amb la bona absorció dels nutrients. Aquests per altra banda, són necessaris per mantenir el metabolisme actiu, requisit indispensable perquè puguis controlar el teu pes.

Tractaments naturals per perdre pes

A més de l’osteopatia, hi ha altres disciplines naturals i que es consideren com alternatives que també poden ajudar-te a baixar de pes i controlar-lo. Pots combinar-les ja que són compatibles entre si:

Ioga:

El Ioga és una activitat física molt intensa i recomanada per aprimar-se. Coneix algunes de les millors postures que acceleren el metabolisme i t’ajudaran a cremar aquestes greixos acumulats en sectors difícils.

Auriculoteràpia per perdre pes:

L’auriculoteràpia és una tècnica que treballa estimulant les zones reflexes que existeixen en les orelles, mitjançant massatges i aplicant petites llavors o imants, que s’adhereixen mitjançant un petit pegat autoadhesiu i hipoalergènic. Aquest tractament pot servir-te per tractar diverses afeccions relacionades amb el sobre pes com l’ansietat o la compulsió pel menjar.

Acupuntura per baixar de pes:

Entre les moltes aplicacions que tenen les tècniques d’acupuntura xinesa, una de les més demandades en els últims temps és la d’utilitzar aquest mètode per aprimar i perdre pes. Coneix com són els tractaments i els seus beneficis.

L’osteopatia ajuda a corregir nombroses disfuncions de l’estructura òssia i l’aparell locomotor, així com altres dolències específiques de l’organisme. El nostre consell és que et posis en mans d’un expert. Com sempre, no desisteixis si no dones amb la persona idònia a la primera; busca fins que trobis a un o una terapeuta amb qui sentis comoditat i plena confiança.

9 de March de 2017 / Salut / No Comments

Les millors aplicacions per controlar la diabetes

Més de mig milió de persones tenen diabetes a Catalunya, segons l’últim estudi, un trastorn metabòlic en el qual el cos no pot produir o utilitzar la glucosa per obtenir energia de manera efectiva. L’alta concentració de glucosa correspon a una deficiència d’insulina que ha de ser integrada en el cos.

És evident que la nostra alimentació, el nostre menjar, té un paper clau en el tractament i control d’aquesta condició. No obstant això, avui ens agradaria centrar-nos de com fer front a una malaltia com la diabetes a través de la tecnologia. Per tant, avui volem verue aquí les aplicacions per telèfons intel·ligents, tant iOS com Android, que poden ser d’utilitat per a aquells que pateixen de diabetes.

Apps per a diabètics: Controla la diabetes amb el mòvil

Gràcies a TuApppara, tenim un fantàstic llistat d’eines per ajudar a fer un seguiment dels nivells de glucosa a la sang, per recordar prendre la medicació i per tenir sempre a mà la informació nutricional de certs aliments.

Entre les millors aplicacions per fer front la diabetes hi trobem:

1) mySugr Companion

És una aplicació per Android i iOS que actua com un diari per controlar la diabetes. Està plantejada d’una manera lúdica i divertida. A diferència de la majoria d’aplicacions més típiques, s’aconsegueixen punts per assolir certs objectius i superar reptes personals. Amb aquesta aplicació es pot realitzar un seguiment del seu nivell de sucre en sang, la insulina per prendre, menjar i més.

2) Glucose Buddy

És una aplicació per guardar els números de la glucosa, hidrats de carboni, les dosis d’insulina i les activitats físiques. Podeu veure aquesta informació en qualsevol moment mitjançant la creació d’un compte en línia. L’aplicació és gratuïta per Android i el IOS, però només està disponible en anglès.

3) OnTrack Diabetis

És només una aplicació per Android que permet realitzar un seguiment de la glucosa en sang, l’hemoglobina A1c, el menjar, el pes i més. L’aplicació també treballa per tenir un recordatori sobre l’ús de medicaments.

4) Diabetes App

Ja sabem que l’alimentació és essencial per als diabètics. Amb Diabetis App (només per iPhone), els pacients poden realitzar un seguiment del que mengen i els valors nutricionals dels aliments d’una forma senzilla i ràpida. Gràcies a la immensa base de dades d’aliments i plats, aquesta aplicació li permet saber quants carbohidrats són ingerits pel consum de 150 grams de pasta amb salsa, la quantitat de calories d’una hamburguesa i el greix present en el got de llet per esmorzar. Una forma de mantenir un estil de vida saludable i equilibrada, sense renunciar a algún caprici de tant en tant.

5) FitnessPal

Comptador de calories per Android i el IOS, és una de les millors aplicacions per a la dieta, el seguiment del seu pes, establir metes de pes i mesurar les calories dels aliments per tal de no córrer el risc de tenir sobrepès. Definitivament no es recomana per a les persones amb la diabetes tipus 2.

Si tens alguna altra aplicació que utilitzes per controlar la diabetes, ens ho pots deixar als comentaris. A més, si vols més informació sobre la diabetes, pots visitar l’Associació de diabètics de Catalunya a http://www.adc.cat/.

31 de January de 2017 / Nutrició / No Comments

Aliments estrella per aprofitar la teva batidora

L’esmorzar proposat és ric en fibra, antioxidants i és molt saciant. Els espaguetis ens aporten energia i també fibra juntament amb les verdures que els acompanyen. El gall d’indi és un aliment proteic i poc greixos (extreure el greix visible abans de cuinar-lo). El batut és molt ric en vitamines, antioxidants i fibra i al mateix temps resulta ser una manera saludable de prendre un caprici dole i alhora saciant. En aquest sopar també hem introduít una bomba Anti-Aging. La remolatxa és rica en compostos antioxidants que ajuden a controlar la tensió arterial i a prevenir malalties del cor i de l’aparell circulatori.

Quin són els nostres aliments estrella

L’humus és una bona solució per donar alternatives als esmorzars saludables lliures de carns processades (embotits, pernils, etc.). Si us sembla estrany no dubteu en provar-ho. Per altra banda, tothom coneix les propietats antioxidants dels fruits del bosc. Si hi afegim el iogurt tenim una bona combinació de calci, probiótics i antioxidants. Respecte al dinar, aquí tenim un bon exemple de plat molt saludable pels nostres budells i l’aparell digestiu en general. El berenar proposat és baix en calories. Els fiocs de civada complets juntament amb les panses ens proporcionen energia de llarga durada i molta sacietat. El cuscús es pot canviar per quinoa o arrós integral o salvatge i el tomáquet és una font important de licopé, antioxidant força important en la prevenció del cancer.

Amb les racions proposades entre l’esmorzar i el migmati tenim una bona aportació de calci. Cal recordar que l’esmorzar és un element clau pel manteniment del pes. Els cereals integrals, com l’arròs integral, posseeixen un major nombre de nutrients (vitamines i minerals) i proporciona una gran quantitat de fibra. E1 conill és, juntament amb el gali d’indi i el pollastre, una de les formes d aportar proteínes saludables.

Les catequines del te verd milloren la funció de barrera de la pell i els signes d’envelliment com la deshidratació i la pell seca. El te verd és un potent aliat per la salut de la nostre peli. L’alvocat és una fruita greixosa, el seus greixos saludables juntament amb la seva riquesa en vitamina E contribueixenen la prevenció de les malalties cardiovascularsi enla reducciódel coleste rol.

Tant el pa de sègol com el de civada afavoreixen el bon trànsit intestinal. El iogurt de soja pot ser una alternativa al iogurt fet amb llet de vaca. Es recomana potenciar els llegums. Són aliments molt complets i la seva riquesa en fibra afavoreix la sacietat i el bon trànsit intestinal. La cúrcuma és un potent antioxidant. El salmó ens aporta àcids grassos omega 3.

Respecte al batut, es tracta d’una proposta carregada de vitamina C, un potent antioxidant que ajuda al bon funcionament del nostre sistema immunitari. Cal variar el consum de fruites i verdures. Això es tan important com la quantitat que es consumeix. La col, especialment la col rissada, té moltes propietats, sobretot en la prevenció del càncer de còlon.

Aliments perfectes pels nostres batuts de batidora

La següent taula ens mostra els aliments estrella i els principals nutrients Anti-Aging que contenen aixi com els possibles beneficis sobre la salut. Tots aquests aliments contenen també macronutrients (hidrats de carboni, protei’nes i greixos en alguns d’ells) encara que en aquesta taula només destaquem els més relacionats amb l’envelliment. Recorda un bon métode per consumir aquests aliments es amb batuts cassolans que pots preparar a casa teva fàcilmente amb una batidora. Si no en tens, et recomanem la web comprar-batidora, on hi trobaràs ofertes, promocions i les millors batidores del mercat.

El muesli ens aporta molta fibra, minerals, antioxidants i dóna sensació de sacietat. Es tracta d’una opció molt saludable per introduir diferents cereals complets, fruita dessecada i fruita seca a la dieta.

El iogurt és un bon suplement per aguantar fins l’hora de dinar. Es recomana acompanya l’amanida amb cereals integrals com la quinoa que pel seu contingut en fibra, alenteixen i disminueixen l’absorció tant de colesterol com del sucre. D’aquesta forma, contribueixen a disminuir el risc de diabetis en l’edat adulta i també ajuden a disminuir els nivells de colesterol total.

El batut és una bomba rica en vitamina C i calci i és molt recomanable pel bon manteniment de la salut dels ossos, les dents i les ungles. Els espinacs amb panses i pinyons són molt beneficiosos perla vista. Amés amés, en general, els vegetals de fulla verda contribueixen a la prevenció de malalties cardiovasculars i determinats tipus de càncer.

Introduir vegetals com el tomàquet, les fulles d’enciam, etc. en l’esmorzar ens ajudarà a sentir-nos més tips i serà una aportació extra d’antioxidants. Per altra banda, l’alvocat és una alternativa molt saludable a la mantega.

Prendre fruita seca entre hores és una bona alternativa per incloure aquests aliments dins la dieta; el seu efecte saciant ens ajuda a arribar bé a l’àpat del dinar. Menjar llegums pot ajudar a controlar el pes corporal. Aquí tenim l’exemple d’un àpat lliure de proteïnes animals i molt complet. Respecte al batut, cal recordar que no és el mateix un batut que un liquat donat que el batut conserva un element tan important com és la fibra i el liquat elimina la fibra completament. La crema proposada per al sopar està indicada per la pell i pel cabell.

5 de January de 2017 / Nutrició / No Comments

La importància de la microbiota intestinal i l’alimentació

En aquests últims anys el paper de la flora intestinal, anomenada actualment microbiota intestinal (que és com la tractarem a partir d’ara), està prenent molta força en el camp de la recerca. Sembla ser que conservar una microbiota intestinal saludable és un element clau pel manteniment d’un bon estat de salut i per a la prevenció de moltes de les malalties que cada dia són més habituals en les poblacions occidentals com per exemple: l’obesitat, la diabetis tipus 2, les malalties inflamatòries intestinals, l’asma, l’artritis reumatoide, la síndrome de l’intestí irritable, la malaltia celíaca i altres.

La microbiota intestinal (Ml) està formada per milers de bacteris (lactobacillus, enterobacteries, enterococs, bifidobacteries, bacteroides, etc.). En el nostre cos hi ha 10 vegades més bactèries que cèl·lules. Les bactèries conviuen en equilibri en tot el tracte digestiu, principalment en l’intestí prim i gruixut, encara que també es troben a la boca i a l’estómac. Actualment, la microbiota intestinal està considerada com un òrgan més, ja que és imprescindible pel bon funcionament del nostre sistema immunitari que a la vegada és el responsable de protegir-nos davant les malalties. També afavoreix l’absorció de nutrients, així com la fabricació de certes vitamines (com la vitamina K, la vitamina B12, l’àcid fòlic i la niacina).

Factors relacionats amb la microbiota intestinal

Són molts els factors que determinen la nostra ML. El primer contacte que té el nadó amb els bacteris es produeix durant el part a través del canal vaginal i continua amb la lactància materna, on els bacteris de la mare passen a colonitzar la MI del bebè. En els parts per cesària i en l’absència de lactància materna es constaten canvis considerables en la MI del nadó que condueixen a una major predisposició de patir obesitat en l’edat adulta i altres malalties. Amb la introducció de l’alimentació i el contacte amb els bacteris del seu entorn (quan el nen juga o quan s’embruta, etc.) s’acaba de consolidar la MI, procés que finalitza entre els dos i tres primers anys i que es manté bastant estable al llarg de tota la vida.

Les malalties, l’alimentació, l’ús de determinats medicaments com els antibiòtics i l’envelliment poden alterar-la (disbiosis) produint problemes de salut. La disbiosis, és un desequilibri entre les bactèries “bones” i les “dolentes” que han de mantenir una proporció estable. Quan es manté aquest equilibri es parla d’eubiosisi per mantenir-lo es indispensable considerar els següents punts:

1. L’alimentació

2. El descans nocturn i l’activitat física

3. L’estat emocional

1. L’alimentació

La nostra alimentació pot ocasionar canvis en la nostra MI afavorint l’aparició de malalties. Sembla ser que les dietes riques en greixos i en sucres i baixes en fibres vegetals, a la llarga contribueixen a canvis en la composició de la MI que afavoreix l’acumulació de greix en l’organisme i, per tant, incrementen el risc de sobrepès o obesitat, trastorns de lípids i resistència a la insulina que pot conduir a diabetis tipus 2. Pel contrari, una alimentació saludable on predominin els aliments d’origen vegetal, contribueix a mantenir la qualitat de la MI conduint a un bon estat de salut. En aquest sentit els aliments prebiòtics i probiòtics juguen un paper molt important.

Prebiòtic

Són una part dels aliments no digerible, com la fibra soluble, que fermenten a l’intestí mitjançant els bacteris, és a dir la MI. Es pot dir que els prebiòtics alimenten aquests bacteris potenciant el seu creixement i la seva activitat. Els trobem als vegetals, concretament en la fibra soluble.

La fibra es la part dels aliments vegetals (fruita, verdura, llegums, cereals integrals, fruita seca i fruita deshidratada) que no es digereix i arriba intacte al còlon. Està demostrat que un consum adequat de fibra aporta múltiples beneficis per la salut:

– Afavoreix una correcta fúnció digestiva.

-Regularitza el trànsit intestinal, prevenint l’estrenyiment i les hemorroides.

-Ajuda a sentir-se ple durant més temps contribuint a mantenir un pes saludable.

-Prevé el càncer de còlon, les malalties cardiovasculars i la diabetis tipus 2.

-Ajuda a mantenir un sistema immunològic saludable.

Hi ha dos tipus de fibra, la soluble i la insoluble. La majoria de vegetals contenen una barreja de totes dues fibres, tot i que en alguns aliments predominen unes sobre les altres. La fibra soluble té un paper molt important en el manteniment d’una MI saludable, doncs és el subministrament d’energia pels bacteris que hi conviuen. Avui dia no parlem dels grams que s’han de consumir de fibra soluble i insoluble, parlem de la fibra total a consumir al llarg del dia. Per arribar a cobrir les necessitats diàries, és imprescindible seguir les recomanacions de la piràmide Anti-Aging: 5 racions entre fruita i verdura, llegums, consumir cereals com l’arròs, la civada o el blat en la seva versió complerta, és a dir, integrals, prendre fruits secs, fruita dessecada i llavors. Recorda que una bona manera de prendre fibra és amb liquats i sucs naturals. És evidente que s’han de fer de manera natural a casa i no comprats de manera artifical. Amb només una liquadora, que pots trobar molt bé de preu a http://www.comprar-licuadora.com/, pots fer receptes fantàstiques i plenes de fibra, minerals i vitamines. A la següent taula s’exposen els beneficis atribuïbles al consum de cadascuna de les fibres i els aliments que la contenen:

Fibra insoluble

– Millora la regularitat del trànsit intestinal i ajuda a prevenir l’estrenyiment.

– Augmenta el volum de la femta.

– Fonts: sobretot a les pells de les fruites i verdures. 1 el segó del gra dels cereals.

Fibra soluble

-Incrementa el volum fecal perquè reté aigua, millorant la consistència de la femta en el cas de les diarrees i afavorint la defecació en cas d’estrenyiment.

– Retarda la digestió i ens fa sentir plens durant més temps.

– Ajuda a reduir els nivells de colesterol en sang juntament amb un estil de vida saludable.

-Incrementa el número de bactèries beneficioses al còlon i disminueix les nocives.

– Millora el control del “sucre” o glucosa a la sang.

-Fonts: alvocat, verdures (cols de brussel·les, espàrrecs, pastanaga), fruites (poma, taronja, maduixes), llegums (pèsols, faves, mongetes negres, cigrons, llenties, soja), llavors (pipes de gira-sol, lli, sèsam), fruits secs (nous, avellanes, ametlles), fruita dessecada (panses, nabius, prunes, figues), civada.

Quan s’incrementa el consum de fibra és convenient augmentar, paral·lelament, la ingesta d’aigua.

Probiòtic

Els probiòtics son microorganismes vius que estan presents en els aliments. Se’ls atribueix possibles beneficis per la salut, com per exemple:

-Milloren la digestió de la lactosa (el sucre de la llet) convenient en persones que no la digereixen bé.

-Redueixen el risc de malalties freqüents com el refredat, la grip, gastroenteritis, etc.

-Disminueix el risc de diarrees associades a l’ús de medicaments (antibiòtics).

– Potencien el sistema immunològic.

– Millora l’absorció intestinal de nutrients com el calci.

Les principals fonts alimentàries de probiòtics són:

-Llets fermentades: iogurt, quefir i alguns formatges curats que contenen bactèries vives (lactobacillus i bifidobactèries).

– Choucrute, el miso, el kimchi, el tempeh i begudes de soja.

Quan els prebiòtics i els probiòtics s’inclouen diàriament a l’alimentació actuen en sinergia potenciant els seus efectes beneficiosos sobre la MI.

En conclusió, seguint una alimentació saludable on abundin els aliments d’origen vegetal i que inclogui diàriament algun tipus de llet fermentada o algun altre aliment probiòtic podem millorar o mantenir una correcta salut intestinal.

2. Descans nocturn i activitat física

Com ja s’ha comentat, el descans nocturn i la pràctica regular d’activitat física és molt important de cara a la prevenció de moltes malalties com l’obesitat i la diabetis tipus 2. Per aquest motiu, és recomanable dormir entre 7 i 8h diàries, preferiblement a la nit i practicar activitat física de forma regular reforça el nostre sistema de defensa. Pel contrari, dormir menys hores de les recomanades i el sedentarisme o l’excés d’activitat física pot debilitar-lo.

3. L’estat emocional

La flora bacteriana també ens equilibra emocionalment regulant la producció d’hormones com la serotonina i ladopamina, que en el nostre cervell són les responsables del benestar, la felicitat i el bon humor. Això vol dir que existeix un eix cervell-intestí i que una MI en mal estat pot afectar la producció d’aquestes hormones conduint a situacions de tristesa, depressió, etc. Per altra banda, s’ha demostrat que la felicitat, l’alegria i totes les emocions positives reforcen i milloren el nostre sistema immunitari que a la vegada està íntimament connectat amb la MI.

Petites situacions d’estrès, preparen a l’organisme generant defenses per poder superar aquestes situacions, però quan l’estrès, la tristesa o la depressió es perllonguen en el temps es produeix un excés de la hormona cortisol que debilita les defenses i ens predisposa a tenir més infeccions i altres malalties disminuint també l’eficàcia dels tractaments.

20 de December de 2016 / Salut / No Comments

Els greixos a la sang: com contrar-los

A la nostre sang circulen diferents tipus de greix. Els que ens interessen més per la seva repercussió sobre la salut són el colesterol i els triglicèrids. Si el colesterol està augmentat parlem d’hipercolesterolèmia i quan son els triglicèrids els que estan alterats parlem d’hipertrigliceridèmia.

Què hem de saber sobre el colesterol i els triglicèrids?

El colesterol i els triglicèrids són greixos (o lípids) indispensables pel bon funcionament del nostre cos, però el seu excés és perjudicial. Quan els valors d’algun d’aquests greixos estan elevats, aquests poden acumular-se a les parets de les artèries incrementant el risc d’infart cardíac, vessament cerebral i malalties del cor. Per això, molta gent intenta utilizar solucions naturals per cremar aquests greixos acumulats i perjudicials.

Cal diferenciar entre:

Colesterol LDL o “colesterol dolent”

Que és el que es diposita a les parets de les artèries augmentant el risc d’infart cardíac.

Colesterol HDL “colesterol bo”

També conegut com “colesterol escombriaire” que és el que recull el colesterol “dolent” i el transporta al fetge per poder ser eliminat, i per tant ajuda a prevenir que les artèries s’obstrueixin. Com més alt sigui aquest colesterol en sang més protecció hi haurà.

Triglicèrids

És un tipus de greixos que sovint augmenten quan hi ha ingestes molt riques en calories, amb abundant contingut en sucre i greixos. El consum d’alcohol també afavoreix el seu augment en persones predisposades. Presentar unes xifres de triglicèrids elevades contribueix, com el “colesterol dolent”, a incrementar els problemes cardiovasculars.

Es parla d’hipercolesterolèmia (colesterol alt) quan el colesterol LDL està elevat.

El colesterol pot augmentar per les següents causes:

  • L’excés de pes, sobretot quan s’acumula a la zona abdominal.
  • Alimentació rica en greixos saturats, trans i colesterol present en carns vermelles, carns processades (hamburgueses, salsitxes, bacon,etc.), embotits, lactis sencers (llet, iogurts i formatges), mantegues, pastisseria, pasti seria i galetes.
  • Genètiques: existeix un tipus d’hipercolesterolèmia que afecta a diferents membres de la família a qualsevol edat que sempre necessita tractament farmacològic. Es tracta d’un trastorn genètic i cal tractar-lo de manera adequada.

Dades sobre el colesterol que desconeixies

El colesterol es produeix en gran part al fetge però també l’incorporem amb l’alimentació. Dins de l’alimentació el que més fa augmentar el “colesterol dolent” (LDL) a la sang és en l’ordre de més a menys impacte: un consum elevat greixos saturats, greixos trans i colesterol.

Aliments rics en greixos saturats: lactis sencers (llet i formatges), nata, mantega, llard de porc, bacó, cansalada, carns vermelles (xai, bé, bou, vedella, porc), embotits i carns processades (salsitxes, frankfurt, hamburgueses, mortadel·la, llonganissa, salami, fuet, etc.), olis tropicals (coco i de palma).

Aliments rics en greixos trans: estan presents de forma natural en alguns aliments (carns i lactis), però els trobem sobretot en productes processats emmascarats amb el nom de “greixos parcialment hidrogenats”, com en productes de pastisseria industrial, galetes, pa de motlle, gelats, crispetes, menjars preparats, pizzes, etc.

Aliments rics en colesterol: els aliments d’origen animal són els únics que contenen colesterol (vísceres, ous, ous de peix, mantega, foie-gras, paté, calamars, sèpia, gambes, llagostins); en els vegetals no trobarem mai colesterol, però si altres tipus de greixos. Cal dir que el marisc i l’ou tot i que són aliments rics en colesterol, contenen pocs greixos saturats i es poden incloure dins de la dieta.

L’hipertrigliceridèmia: què necessites saber

Es parla d’hipertrigliceridèmia, quan els nivells de triglicèrids en sang estan elevats. Els triglicèrids es poden augmentar en les següents situacions:

• Augment de pes

• Excés de greix localitzat principalment a la zona abdominal

• Consum d’alcohol

• Ingesta elevada de sucres senzills presents sobretot en:

– Sucre de taula, mel, melmelada

-Begudes ensucrades, refrescants i energètiques (sucs de fruita, begudes de cola, llimonada, etc.)

– Productes de pastisseria, brioixeria, galetes, etc.

Com es detecta?

Tan la hipercolesterolèmia com la hipertrigliceridèmia són alteracions que no acostumen a donar símptomes i per aquest motiu poden passar desapercebudes; de fet, moltes persones tenen el colesterol elevat o els triglicèrids i no ho saben. El seu diagnòstic es fa mitjançant una analítica que sol ser demanada habitualment pel metge de medicina general en qualsevol revisió.

Quines conseqüències comporta aquesta alteració per la salut?

Com ja s’ha comentat, aquestes alteracions poden provocar problemes importants per la salut sobretot a nivell cardiovascular. Sembla que la hipercolesterolèmia és mes perjudicial que la hipertrigliceridèmia.

Què pots fer per evitar-ho?

En general, aquests trastorns es poden prevenir mitjançant una alimentació saludable en totes les etapes de la vida. Cal ser conscient que aquestes alteracions augmenten amb l’edat, però que podem evitar o retardar-ne l’aparició si tenim un bon estil de vida.

Es recomana:

• Mantenir un pes saludable a qualsevol edat.

• Perdre pes quan hi ha excés.

• Fer exercici diàriament per tal d’aconseguir nivells alts de HDL (colesterol bo).

• Fer el seguiment d’una alimentació saludable.

Com es tracta?

Quan les xifres de colesterol no estan molt elevades, una alimentació adequada pot ser suficient per normalitzar-les. Si la persona te sobrepès o obesitat, la pèrdua de pes pot millorar la situació.

L’exercici físic afavoreix l’augment de “colesterol bo” (HDL), que és un factor important de protecció i ajuda a controlar el pes. Quan una persona presenta nivells elevats de colesterol, ha de realitzar una dieta baixa en greixos saturats, emfatitzant els greixos monoinsaturats (oli d’oliva) i els poli insaturats (fruita seca, llavors, peix blau, etc.). Estan indicats els suplements amb fitosterols (compostos vegetals que redueixen el colesterol sanguini i els trobem afegits en begudes làctiques com iogurts o llets o margarines vegetals). Les marques comercials ja les presenten en les dosis adequades (entre 2 i 3g diaris).

Una dieta rica en fibra i amb suplements de fitosterols afavoreix l’eliminació del colesterol per la femta. En el cas d’augment dels triglicèrids s’han de prendre les mateixes mesures que en el cas anterior però s’hauria de suprimir totalment l’alcohol i en aquest cas els suplements amb fitosterols no estaria indicada.

15 de December de 2016 / Salut / No Comments

Quins canvis es produeixen en el nostre organisme durant el procés d’envelliment?

El procés d’envelliment comporta una sèrie de canvis en la composició corporal, aparell digestiu, aparell múscul-esquelètic, etc., que es van manifestant al llarg dels anys i a ritmes molt diferents d’un individu a un altre, influenciats tant per factors genètics, com per ambientals i d’estil de vida.

Per tal d’entendre-ho, a continuació s’expliquen les modificacions que tenen lloc en el nostre organisme amb el pas del temps:

El pes i la talla

La talla pot disminuir un centímetre per dècada a partir de l’edat adulta. El pes acostuma augmentar a partir dels 40 anys sovint degut a un augment del greix que pot acumular-se especialment on menys ens agrada, és a dir, a la zona abdominal en el cas de l’home i en malucs, glutis i cuixes en el cas de las dones. En la dona, la menopausa marca sovint una redistribució del greix corporal amb tendència a acumular-se a la zona abdominal amb increment del perímetre de la cintura. També és habitual veure homes prims que tenen un abdomen molt voluminós. Cal vigilar l’augment del perímetre abdominal tan en homes com en dones, ja que és factor de risc de malalties cardiovasculars, diabetis, hipertensió, entre altres.

La musculatura

La massa muscular també disminueix amb l’edat i la massa grassa augmenta. El teixit muscular és el més afectat i entre els 20 i 80 anys es pot haver perdut
fins a un 40% de la massa muscular. Una de les conseqüències d’aquesta pèrdua és l’augment del greix corporal especialment el de l’abdomen. Els òrgans (cor, fetge, ronyons, etc.) també disminueixen de volum i paral·lelament hi ha disminució progressiva de l’aigua corporal. Aquest fet comporta una disminució del metabolisme basal, que és la energia que gasta el nostre organisme en situació de repòs. Per tant, si el nostre cos gasta menys energia hi ha més risc d’incrementar de pes. Per prevenir aquesta pèrdua de massa muscular que succeeix de forma natural al llarg dels anys es recomana incorporar activitat física diària i com a mínim tres vegades per setmana, activitats vigoroses (de força) que reforcin, en particular, els músculs i els ossos.

L’esquelet

En relació amb la massa òssia, s’observa amb el pas dels anys una disminució de la densitat de l’esquelet entre un 8 i un 15%, especialment en dones entre els 45 i els 70 anys. Aquesta disminució en els homes és més tardana. Quan la pèrdua de la densitat òssia és important es parla d’osteoporosi que incrementa el risc de fractures i aixafaments vertebrals.

Poden aparèixer també problemes articulars, com l’artrosi, que potencia el sedentarisme i per tan augmenten el risc d’obesitat.

La pell

La pell és un dels òrgans que fa més visible l’envelliment. Les arrugues, la fiacciditat, la sortida de cabells blancs i també la pèrdua de cabell són uns dels signes que més tradueixen l’edat de les persones. Alguns dels canvis que es produeixen son l’aprimament de la capa externa, l’augment de les taques fosques, especialment en les àrees exposades al sol (com la cara, les mans i l’escot) i els problemes amb el teixit connectiu que afecten l’elasticitat de la pell. Hi ha també una disminució de les secrecions de les glàndules sebàcies sobretot en les dones desprès de la menopausa que propicia la sequedat. Per altra banda, hi ha menys retenció d’aigua i això també afavoreix l’aparició d’arrugues.

Els canvis de la pell estan estretament relacionats amb la genètica, els factors ambientals i l’alimentació, però sobretot amb la exposició al sol, sobretot en persones de pell blanca i ulls clars.

Què passa amb el colesterol i totes aquelles alteracions que presenten “la gent gran”?

S’observen modificacions en la concentració en sang tant del colesterol com de la resta dels greixos circulants(és freqüent trobar augment del colesterol a
partir dels 40-50 anys sobretot en persones amb excés de pes). Així mateix, sovint es pot constatar l’augment del risc de patir diabetis tipus 2.

Tots aquestes alteracions juntament amb l’augment de la tensió arterial que també és molt freqüent en aquesta edat unit a l’excés de pes són grans factors
de risc de les malalties cardiovasculars (infart de miocardi, angina de pit, ictus, etc.).

Sistema digestiu

Pot haver-hi disminució dels moviments intestinals, de les secrecions digestives i de la microbiota intestinal que fa que les digestions siguin més llargues amb presencia de gasos, sensació d’abdomen inflat, canvis en el trànsit intestinal (estrenyiment i diarrees) entre altres situacions. Donada la importància merescuda de la microbiota intestinal hem considerat adequat dedicar-li un apartat.

Amb l’envelliment augmenta el risc de patir altres malalties molt invalidants com són les neurològiques, especialment l’Alzehimer i el Parkinson.