Tota l'actualitat, minut a minut

Segueix, en directe, el que està passant a Catalunya i al món

per NacióDigital, 16 de desembre de 2021 a les 06:00 |
 09:42 

 09:09 

 09:02 

 08:46 

 08:13 

 07:25 
Les portades

Recull de les portades dels principals diaris de paper catalans i espanyols. 

 07:03 

 21:55 

 20:43 
Ibai i Piqué fan esclatar el Sant Jordi amb la presentació del seu equip d'eSports

Ibai Llanos i Gerard Piqué fan esclatar el Sant Jordi aquest dimecres amb la presentació del seu equip d'eSports. Grans patrocinadors com Disney i Cupra, amb 15.000 persones en directe, estrenen el gran projecte. L'equip de l'streamer i del jugador del Barça es diu KOI, estrenen samarreta, plantilla de creadors de contingut i jugadors professionals. Barcelona bull i és el focus de Twitch, amb un directe que compta amb més de 350.000 persones i que fins i tot ha patit caigudes. Informa Victor Rodrigo des del Palau Sant Jordi.

 19:56 
Sanitat proposa administrar la tercera dosi a les persones d'entre 50 i 60 anys

El ministeri espanyol de Sanitat traslladarà a la comissió de Salut Pública la proposta d'administrar la tercera dosi de la vacuna contra la Covid a les persones d'entre 50 i 60 anys. Segons ha anunciat la mateixa ministra Carolina Darias, se segueix amb "l'objectiu d'augmentar els trams d'edat" que poden rebre la dosi de reforç. Si la comissió ho avala, seran les autonomies qui ho ratificaran. En aquests moments, la tercera dosi s'administra a partir dels 60 anys. Informa Lluís Girona.

 18:54 
El Parlament rebutja la moció del PP que demanava un 25% d'hores lectives en castellà, que ha rebut el suport del PSC

Els vots dels grups parlamentaris d'ERC, Junts, CUP i Catalunya en Comú-Podem han permès rebutjar la moció del PP que reclamava que, a partir del curs que ve, s'apliqués un 25% d'hores lectives en castellà a l'escola. El text dels populars havia rebut el suport del PSC, així com els vots favorables de Ciutadans i Vox. En canvi, els socialistes s'han abstingut en una altra moció que defensava el model d'immersió lingüística a l'escola catalana, avalat per la majoria sobiranista de la cambra.

 17:40 

 17:05 

 16:23 
La consellera de Cultura, Natàlia Garriga, dona positiu per Covid

La consellera de Cultura, Natàlia Garriga, ha donat positiu per Covid i s'ha hagut de confinar. A través de Twitter, Garriga ha explicat que tenia previst presentar la feina feta a Cultura "pel foment de la llengua". "Ho faré de seguida que em recuperi", ha dit la consellera, que també ha demanat a tothom que es cuidi i ha recordat la necessitat d'higiene de mans, mantenir la distància i portar la mascareta. Un dia més, les dades de la pandèmia continuen empitjorant a Catalunya tot i que el Govern descarta prendre mesures a curt termini per frenar la corba de contagis. 

 16:21 
Més de 1.500 denúncies en una setmana per utilitzar el mòbil mentre es condueix

Els Mossos d'Esquadra i les policies locals han imposat més de 1.500 denúncies en una setmana per fer ús del mòbil mentre es condueix. Concretament, en la darrera campanya policial preventiva coordinada pel Servei Català de Trànsit (SCT), que va tenir lloc entre el 15 i el 21 de novembre, es van interposar 2.790 denúncies, de les quals 1.573 van ser per conduir fent servir el mòbil -una mitjana de 225 denúncies al dia-, 1.063 per saltar-se un semàfor i 154 per circular utilitzant pantalles visuals incompatibles amb l'atenció permanent a la circulació. Aquest 2021, les distraccions es mantenen com la primera causa dels accidents amb víctimes a les carreteres catalanes, per davant de la velocitat inadequada i de l’alcohol i les drogues.

 15:02 
El nou TC rebutja l'intent de l'independentisme d'apartar dos dels magistrat més polèmics

El nou Tribunal Constitucional (TC) ha fet avui el primer ple des de la renovació, però la tendència continua sent la mateixa que abans. Sobre la taula, entre d'altres qüestions, hi havia la recusació contra dos magistrats polèmics que han entrat ara a l'alt tribunal, Concepción Espejel i Enrique Arlando, molt propers al PP. D'aquesta manera, el TC frena en sec l'intent de l'independentisme d'apartar aquests dos jutges de les causes sobre el procés en considerar que no són imparcials. 

 14:38 
Vueling i Aena engeguen una prova pilot per facturar mitjançant el reconeixement biomètric

Vueling i Aena han posat en marxa aquest dimecres una prova pilot perquè els seus clients facturin el bitllet i el seu equipatge i embarquin a l'avió amb un reconeixement biomètric. Els viatgers poden  fer aquest procés de validació a casa, amb el seu DNI o passaport; a través de l'app d'Aena o en una màquina habilitada al vestíbul de l'aeroport del Prat, ubicada al costat dels mostradors de la companyia. La prova pilot s'ha iniciat en un vol de Barcelona a Màlaga, una de les rutes més concorregudes de l'aerolínia amb set connexions diàries, i s'allargarà mig any. A partir d'aquí, la companyia estudia implantar-ho en altres destinacions populars com Sevilla i Madrid.

 14:17 
Barcelona compra 50 locals comercials a peu de carrer per llogar-los com a baixos de protecció oficial

L'Ajuntament de Barcelona adquirirà 50 locals a peu de carrer per llogar-los com a baixos de protecció oficial i acollir projectes econòmics, socials i culturals que creïn "sinergies" amb el seu entorn. L'operació suposa una inversió municipal de 16 milions d'euros i forma part de la iniciativa 'Amunt persianes' per revitalitzar locals comercials en desús. En total, 88 locals s'han interessat per l'anunci de compra fet per l'Ajuntament i d'aquests se n'han seleccionat 50 atenent a uns criteris determinats. A partir d'ara, la segona fase del procés, un cop es tanqui la compra, serà posar en marxa les convocatòries per atraure projectes interessats a instal·lar-se en aquests locals a canvi d'un lloguer per sota del preu de mercat. Dels 50 locals comprats, 16 són a les Corts (és una única peça amb 16 locals comercials disponibles ubicada a prop del mercat), 10 a Ciutat Vella, 6 a Horta-Guinardó, 5 a l'Eixample, 4 a Sant Martí, 3 a Sants-Montjuïc, 3 a Nou Barris i 1 a Sant Andreu.

 14:13 
Entitats juvenils reclamen ampliar la T-Jove fins als 30 anys

El Consell Nacional de la Joventut (CNJC), el Consell de la Joventut de Barcelona (CJB) i altres organitzacions han reclamat millores en el transport públic que atenguin les necessitats d'aquest col·lectiu. Les dues organitzacions han fet públic un manifest on demanen una política tarifària que respongui a les seves necessitats. Apunten que els joves viuen una situació de precarietat laboral, amb contractes temporals, que dificulta l'exercici del dret a la mobilitat, situació agreujada per la pandèmia. També reclamen ampliar la T-Jove fins als 30 anys i que es faci amb un model tarifari integral que no penalitzi la distància des de Barcelona.

 13:38 
Seat inaugura a Martorell el primer laboratori de bateries per a vehicles elèctrics de l'Estat

Seat ha inaugurat aquest dimarts a Martorell el Test Center Energy, el primer laboratori de bateries de l'Estat per desenvolupar i provar diversos sistemes d'energia destinats a vehicles elèctrics i híbrids. A la presentació hi ha participat el conseller d'Empresa, Roger Torrent, la ministra de Ciència i Innovació, Diana Morant, el president de Seat, Wayne Griffiths, i el vicepresident d'I+D de la companyia, Werner Tietz, entre d'altres. El centre, el quart del Grup Volkswagen a escala mundial, va començar a operar aquest octubre, després d'una inversió de set milions d'euros i una plantilla de 25 treballadors.

 13:33 

 13:10 
El PNC de Marta Pascal es desmarca de l'acord entre el PDECat, la Lliga, Convergents i Lliures per fundar un nou partit

El Partit Nacionalista de Catalunya (PNC), liderat per Marta Pascal, ha emès aquest dimecres un comunicat en el qual es desmarca de l'acor entre el PDECat, la Lliga, Convergents i Lliures per fundar un nou partit de centre catalanista. Per què? "A causa de les incoherències que hi ha des d'un punt de vista programàtic i que el projecte resultant d'aquesta unió està molt allunyat del corpus ideològic del PNC", indica el partit.
 

 13:12 

 12:50 
La llum supera per primera vegada els 300 euros per MWh

El preu de la llum continua desbocat i aquest dijous trencarà un nou rècord. Per primer cop, costarà més de 300 euros per MWh. Concretament, valdrà 302,48 euros per MWh, més que el màxim històric d'aquest mateix dimecres, que era d'uns 291. L'hora més cara serà a les 21 hores, amb un pic de 345 euros per MWh. El moment més barat arribarà a les 5 de la matinada, amb un preu de 251,78 euros.

 11:52 
Dolors Sabater (CUP), al PP sobre la llengua: "Què estan disposats a fer per promoure la catalanofòbia ferotge?"

La cap de files de la CUP al Parlament, Dolors Sabater, ha criticat el PP per la utilització partidista del cas de Canet de Mar, en el marc d'una moció dels populars debatuda a la cambra catalana. Sabater ha acusat els diputats de la formació liderada per Alejandro Fernández de ser "ignorants" o promoure la mentida. "Què estan disposats a fer per promoure la catalanofòbia ferotge?", s'ha preguntat la dirigent anticapitalista, que ha insistit que el PP ha "atiat l'odi" contra la llengua catalana amb comparacions desafortunades amb l'"apartheid" i el nazisme. Informen Oriol March i Joan Serra Carné

 11:58 
Brussel·les proposa castigar amb almenys 10 anys de presó els delictes mediambientals que puguin causar morts

La Comissió Europea proposa castigar amb almenys 10 anys de presó els delictes mediambientals que poden causar la mort o lesions greus a les persones. La nova directiva comunitària per fer front a la delinqüència ambiental planteja sancions mínimes per als crims, així com altres càstigs com la recuperació de la natura, l'exclusió de l'accés al finançament públic i la contractació pública o la retirada de permisos administratius, entre d'altres. D'altra banda, l'executiu comunitari també inclou nous delictes a la llista de crims mediambientals, com ara el comerç il·legal de fusta, el reciclat il·legal de vaixells o l'extracció il·legal d'aigües.

 11:52 
ERC anuncia un acord amb el govern espanyol per la llei audiovisual i l'aprovació dels pressupostos de l'Estat

ERC ha anunciat a través d'un breu comunicat que ha arribat a un acord amb el govern espanyol per "garantir el català" a la llei de l'audiovisual i per facilitar l'aprovació dels pressupostos generals de l'estat. Informa Sara González

 11:49 
El PSC culpa el procés d'haver "esquerdat" el consens sobre el català i reclama complir amb la sentència del 25% de castellà a els aules

Esther Niubó, diputada del PSC, ha culpabilitzat aquest dimecres el procés d'haver "esquerdat" el consens sobre el català, i ha reclamat complir amb la sentència que fixa un 25% de castellà a les aules. "Demanem deixar de polititzar la llengua i l'escola. Ho vam veure amb el PP i després amb el procés, que ho ha esquerdat tot", ha indicat Niubó, que ja en castellà ha defensat el compliment de la sentència. Niubó ha estat l'encarregada de defensar la posició del PSC en una moció presentada per exigir que la Generalitat apliqui el veredicte del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). Informen Joan Serra Carné i Oriol March des del Parlament.
 

 11:38 
Inditex, propietari de Zara, guanya 2.500 milions de febrer a octubre, un 273% més

El grup tèxtil Inditex ha obtingut un benefici net de 2.500 milions d'euros entre febrer i octubre, un 273% més que en el mateix període de l'any passat, segons els resultats que ha presentat aquest dimecres. El grup propietari de marques com Zara ha registrat unes vendes de 19.325 milions d'euros en els nou primers mesos del seu exercici fiscal, un 37% més que al 2020, quan van ser 14.085 milions. Les dades del tercer trimestre –d'agost a octubre- situen el benefici net en els 1.228 milions, per sobre dels 1.171 previs a la pandèmia, mentre que les vendes assoleixen els 7.389 Milions, també superant els nivells del 2019, abans de l'arribada de la Covid-19.

 11:25 
La Generalitat no ha posat cap multa per incompliments de la llei que regula els lloguers

El Sindicat de Llogateres s'ha fet ressò de les dades de l'Agència de l'Habitatge sobre els contractes signats en l'últim trimestre. Així, un any després de l'arribada de la llei 11/2020 de regulació dels lloguers, valoren que "el preu baixa i l'oferta puja", però lamenten que encara hi hagi "incompliments". En aquest sentit, apunten que "les dades indiquen que hi ha incompliment de la llei, donada la pujada de preu respecte el darrer trimestre, registrant un augment del 3,5% en els municipis regulats". En canvi, assenyalen que "a hores d’ara la Generalitat ha posat un total de zero multes per incompliments de la 11/2020" i alerten que "fa mesos que alertem que s’està produint un efecte d’impunitat".

 11:16 

 10:46 

 10:46 

 10:45 

 10:42 
Casado ataca Sánchez al Congrés per «abandonar» la família de Canet i amenaça de denunciar la Generalitat per desobediència: «Què cony ha de passar?»

El líder del PP, Pablo Casado, ha carregat durament aquest dimecres contra el cap del govern espanyol, Pedro Sánchez, per "abandonar" la família de Canet de Mar, que va propiciar la sentència del 25% d'ensenyament en castellà per al seu fill. Sobre aquest darrer cas, li ha preguntat si li "sembla normal que els totalitaris estiguin atacant un nen". "Com diria vostè, què cony ha de passar a Espanya perquè vostè assumeixi alguna responsabilitat?", li ha preguntat Casado a Sánchez a la sessió de control del Congrés, on ha aconseguit una forta ovació de la bancada del Grup Popular.

 10:45 

 10:38 

 10:06 

 09:36 

 09:28 
Elena diu que s'investigarà si el pistoler de Tarragona tenia permís, si el tenia actualitzat i com va obtenir les armes

El conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, ha explicat que la investigació policial determinarà si el pistoler de Tarragona tenia permís d'armes, si el tenia actualitzat i com havia aconseguit aquestes armes. En declaracions a RAC1, Elena ha assegurat que no li constava que el detingut tingués o no tingués el permís, tot i que tot fa pensar que sí per la feina que desenvolupava. Tampoc consten denúncies contra ell ni antecedents penals. L'home, agent de seguretat privada, va ferir tres excompanys i un agent aquest dimarts. Elena ha insistit que l'home va tenir una actitud de "molta, molta violència" i ha tornat a destacar la feina dels mossos que el van neutralitzar, disparant a les extremitats, tal com ha comentat.

 09:19 

 09:12 
Sánchez demana a la dreta que no polititzi el debat lingüístic

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha defensat que es compleixi la sentència del 25% de classes en castellà, però ha avisat als partits de dreta, en resposta a Inés Arrimadas: "No polititzarem mai la llengua o l'educació en cap dels territoris del nostre país". 

 08:48 

 08:48 

 08:38 
Junqueras adverteix que amb la llengua "ens juguem la cohesió del país"

El president d'ERC, Oriol Junqueras, ha advertit que el compromís del seu partit amb el català és "absolut". "Ens hi juguem la cohesió del país i l'hem de defensar sempre". Sobre la negociació dels republicans amb el govern espanyol per la quota de català a les plataformes de continguts audiovisuals com Netflix, un acord que encara no s'ha tancat, ha explicat que "no hi ha res acordat fins que no està tot acordat", després que El País hagi publicat que l'executiu estatal finançarà el doblatge que no facin les plataformes.

 

 08:46 
Illa tria Iceta per presidir el PSC i Marín com a vicepresidenta

Salvador Illa, que aquest cap de setmana es proclamarà oficialment primer secretari del PSC, ha anunciat que proposarà al ministre Miquel Iceta, el líder sortint, com a president del partit. Aquest càrrec l'ocupa fins ara l'alcaldessa de l'Hospitalet, Núria Marín, investigada pel cas del Consell Esportiu d'Hospitalet, a qui Illa ofereix passar a ostentar el rol de vicepresidenta dels socialistes catalans.

 07:37 
Les portades

Recull de les portades dels principals diaris de paper catalans i espanyols.

 07:37 

 07:02 

 23:09 

Entrades anteriors »

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Participació