dissabte, 19 de febrer de 2011

pensem en positiu

Avui us recomano un article de la vanguardia, on es parla de fer propostes alternatives des de la oposició, en positiu, tal com varem fer durant 8 anys des del grup municipal de CiU.

També es parla d'aquest tipus d'oposició destructiva, com la que patim a la Roca, que diu que tot el que es fa està mal fet. Comenta l'articulista que això no és possible ni real, que alguna cosa s'haurà fet ben feta.

En temps de crisi com els que estem passant, al municipi de la Roca, des del govern municipal hem trobat recursos per a fer una gran tasca de govern que ha contribuit a fer avençar el municipi, a fer-lo progressar i a modernitzar-lo.

A més d'haver fet aquesta gran tasca, en moments com aquests, els ciutadans i les ciutadanes ens mereixíem gaudir d'aquest progrès i d'aquests grans projectes que són ara ja realitats, i no tenir que resoldre els dubtes que ha volgut plantejar una oposició deslleial amb la pròpia institució.

Us en recomano la lectura:

http://www.lavanguardia.es/opinion/articulos/20110219/54117602233/mas-pedagogia.html

dimarts, 11 de gener de 2011

La Torre de Benviure

Avui em permetreu una petita llicència i és que us pugui fer partícips i coneixedors d’una obra meva que he dut a terme durant l’any 2010 com a arquitecte.

Com bé sabreu, intento compatibilitzar la meva responsabilitat com alcalde del municipi amb la meva professió d’arquitecte.

Això no és gens fàcil. La meva responsabilitat com a alcalde passa per davant, i abans està el compromís amb els ciutadans i amb les ciutadanes de la Roca que m’han permès l’alt honor de presidir el nostre Ajuntament.

Això fa que disposi de poc temps per a dedicar-lo a la meva professió.

No obstant això, procuro destinar algun temps a mantenir la meva activitat professional. Una professió que estimo i que entenc com a una disciplina complexa, amb un vessant artístic, tècnic i humanístic. Una professió que s’escriu amb majúscules quan està al servei de les persones, quan segueix regles de composició i quan respecta i interpreta el patrimoni i la història.

Avui us deixo aquest petit regal: la reparació, consolidació i museïtzació de les restes de la Torre de Benviure, al municipi de Sant Boi de Llobregat.

Un Projecte que vaig començar l’any 2005 i que, 5 anys més tard, ha estat possible finalitzar la segona fase d’obres, després que al 2008 ja es va poder construir el Centre d’Interpretació del jaciment.


 Si teniu interès, us deixo una galeria d’imatges, i una breu explicació:




La Torre de Benviure data del segle XI. Es tracta d’una Torre de guaita i vigilància, que formava part del sistema defensiu que d’una banda dominava el pas del riu Llobregat entre Sant Pere Màrtir i Sant Ramon de Les Golbes, en una posició estratègica en el territori; límit de la invasió sarraïna i inici de la reconquesta cristiana; i d’una altra banda enllaça visualment amb tot el sistema defensiu medieval, com el Castell de Sant Boi o el de Santa Coloma de Cervelló, ja sigui en paral•lel al mar o en paral•lel al riu, i/o amb l’estructura social i de poder del territori divisant diverses de les jurisdiccions medievals com ara el Puig, el Reial/Sant Pere, la pobla Arlovina, l’església de Sant Baldiri, o el Llor.

La Torre desenvolupa arquitectònicament el poder jurisdiccional que representa. L’obra original correspon a una torre cilíndrica de 6,50 m. de diàmetre associada a un recinte fortificat. La torre constava de tres nivells, planta baixa i dos, i una coberta que servia de terrat. La planta baixa originalment era destinada a rebost o graner, i a les plantes superiors s’hi establia la vida, com a plantes nobles habitades.

L’evolució del jaciment l’ha fet arribar molt alterat als nostres dies, patint un seguit de transformacions i remodelacions que, no obstant això, ha preservat els seus principals trets formals i tipològics.

Històricament l’estructura original de la torre es va veure contínuament alterada per la construcció d’edificacions adossades que incideixen directament sobre l’obra original, deixant nombroses empremtes sobre la torre.

Les obres executades han permès recuperar l’alçada de la torre, aproximant-la a la que es creu devia ésser la original, consolidant i estabilitzant l’estructura de fàbrica de pedra licorella.

La Torre s’ha fet visitable, interposant una estructura lleugera de sostres de fusta sobre estructura d’acer, que recupera la distribució original per alçades i permet gaudir de les vistes i dels espais.

Tot el jaciment s’ha sanejat i consolidat, definint un itinerari adaptat, que permet fer-lo visitable i museitzable, a partir de la recepció i arribada, a través de l’edifici del Centre d’Interpretació.

El Centre d’Interpretació que es va construir l’any 2008, disposa d’una sala polivalent per exposicions i audiovisuals, una recepció i uns serveis. L’edifici, concebut tangencialment al terreny, valora la Torre, significant-la i generant un espai d’exposició exterior però cobert que permet visualitzar el jaciment des d’una certa alçada. Una grada de connotacions esportives permet seure de cara al jaciment, el veritable protagonista, de tal manera que tant es puguin atendre les explicacions dels guies, com que es pugui utilitzar per a públic d’activitats culturals escenificades en el propi jaciment.

dissabte, 1 de gener de 2011

Bon any 2011! – Balanç de l’any 2010

L’any 2010 que acabem de finalitzar ha deixat un molt bon balanç al nostre municipi, malgrat els temps de dificultat pels que passem.

Des del punt de vista de la millora en la dotació d’equipaments públics pels nostres tres pobles, aquest any ha estat molt profitós en l’àmbit escolar:

- A la Roca s’ha finalitzat el gimnàs de l’escola Mogent, de tal manera que s’ha completat el programa de l’escola que es va estar construint al llarg dels 2 anys anteriors. Aquest curs 2010-2011 és el primer en que l’escola Mogent pot utilitzar la seva instal•lació completa.

- A Santa Agnès una molt bona notícia: s’ha recuperat l’escola! Al setembre 3 classes d’educació infantil han iniciat el curs amb 28 nens i nenes, a prop de les seves llars.

- A la Torreta, al novembre hem iniciat les obres de la nova escola, moderna i unificada, després de tants anys de reivindicar-la.


En l’àmbit de l’espai públic hem pogut gaudir de 2 nous parcs, un infantil i l’altre ambiental:

- El Parc de la Bassa del Molí, al costat de l’escola Mogent, allarga la vida social de nens i nenes, pares i mares, avis i àvies després de la sortida d’escola.

- El Parc Fluvial del riu Mogent, un espai de passeig i natura, un camí de ronda a la vora del riu, una via verda que inicia un projecte molt ambiciós de comunicació a través del medi natural, una obra que contribuirà a comunicar millor les dues ribes del riu.


En l’àmbit de l’espai públic urbà:

- A Santa Agnès de Malanyanes, la definició d’un centre urbà, eliminant definitivament la carretera, creant un passeig a l’avinguda Gaudí, comunicant-la amb la nova plaça de les Fontanelles, un espai de centralitat on s’articularà en un futur no massa llunyà la vida social i comercial de Santa Agnès.

- A la Roca, la millora dels accessos a l’escola Pilar mestres, suprimint les barreres arquitectòniques i fent molt més amples i còmodes els espais que utilitzen a diari els ciutadans.

- A la Torreta, s’ha obert un nou accés a la zona esportiva, amb noves pistes de petanca i cobertura de la grada del camp de futbol. Un nou accés que permetrà comunicar a través d’un nou eix cívic amb la nova escola, amb el Centre Mèdic, amb el centre cívic de Can Tàpies, amb el Centre Cultural, i amb la nova escola bressol.


I, ... què ens depara el nou any 2011?



Doncs bé, al llarg d’aquest any 2010, també s’han pogut iniciar algunes obres més, d’interès general:

La millora d’alguns equipaments ja està en marxa:

- ampliació de l’Ajuntament, amb nova Sala de Plens i noves dependències per a la Policia Local.

- ampliació i millora del Centre Cívic de Santa Agnès, adequant-lo a les actuals normatives d’accessibilitat i seguretat.

- l’inici de les obres de l’escola de la Torreta permetrà en els propers mesos iniciar les obres de la nova escola bressol.


Continuant amb la millora de l’espai públic urbà s’han iniciat dues obres que es completaran al llarg de 2011:

- remodelació del carrer Major, suprimint barreres arquitectòniques i adequant instal•lacions obsoletes.

- Obertura del carrer Sant Sadurní, un carrer que obra nous horitzons i que permetrà eliminar el trànsit del centre urbà, recuperant-lo per a l’ús ciutadà, i que permetrà eliminar la carretera i convertir el carrer Catalunya en un passeig.


Al 2011, el municipi de la Roca té el seu futur assegurat!

Us deixo l’enllaç amb l’entrevista de final d’any feta per VOTV:

divendres, 24 de desembre de 2010

Molt Bones Festes de Nadal!

diumenge, 19 de desembre de 2010

Els accessos a les escoles

Un dels Projectes més importants que hem pogut dur a terme com a obra de govern durant aquest mandat 2007-2011 és el de transformar els accessos a les escoles del municipi.

En els accessos a les escoles s’impliquen pares i mares, avis i àvies, però els grans protagonistes són especialment els nens i les nenes que també estan aprenent a moure’s pels carrers amb seguretat, i conviure amb el trànsit.

Tradicionalment, des dels ajuntaments hem donat el suport de la policia local, com a policia de proximitat que ajuda a travessar carrers propers o carreteres molt perilloses, protegint el pas alhora de les entrades i sortides. Però no podem tenir un policia darrera cada punt de perill, de manera que és millor apostar per mesures passives de caràcter segur.

La primera actuació es va dur a terme l’any 2009, simultàniament a la construcció de l’escola Mogent.

Es va suprimir el trànsit previst al carrer per on s’entra a l’escola, eliminant la calçada i la vorera de només 2 metres d’amplada, que contemplava el projecte inicial, per transformar tot el carrer en una sola plataforma que té configuració de plaça, en coincidir amb l’arribada d’un altre carrer en diagonal.

L’espai públic generat, de qualitat, dóna resposta al punt de trobada que significa necessàriament entrar i sortir de l’escola.

Un espai per a la convivència, per a compartir, per a xerrar, per a jugar, en definitiva un espai segur que articula les relacions personals i fomenta la cohesió social.

La qualitat d’aquest espai públic té continuïtat cap al Parc de la Bassa del Molí, de manera que s’ha aconseguit donar-li forma per a que sigui un dels espais més agradables i utilitzats del municipi.

accessos a l'escola Mogent ,amb prioritat per les persones

El mateix problema es plantejava en els accessos a la zona escolar on es troben l’escola bressol municipal i l’escola Pilar Mestres.

Aquesta zona escolar ja existent, no és ni cèntrica, ni planera. Prové de les èpoques en què la cessió de sòl privat per a usos públics d’equipaments no ens deixava sòls de qualitat, ni ben ubicats.

Aquesta zona escolar es troba en mig d’una trama urbana residencial, de baixa densitat, amb voreres estretes i poca permeabilitat pel trànsit rodat, sense cap àrea pròxima per aparcament.

Calia cercar una solució, en la línia de l’escola Mogent, però amb els condicionants de les pre-existències històriques.

S’ha prioritzat l’arribada a l’escola a peu, des dels carrers més cèntrics, a través dels quals més de 500 persones fan a diari el seu itinerari a peu, algunes d’elles fins a 4 vegades al dia.

Amb la solució executada, s’han eixamplat diverses voreres: s’ha eixamplat la vorera del carrer Goya, just davant l’escola Pilar Mestres passant de 2 a 4 metres, s’ha eixamplat la vorera més utilitzada del carrer Salvador Espriu que ha passat de 1,20 a 2 metres, i la vorera més utilitzada del carrer Lope de Vega que ha passat a tenir 3,5 m. d’amplada, en la que s’ha pogut fins i tot plantar arbres.

El tram del carrer Lluís Millet comprés entre la Rambla i el carrer Catalunya, s’ha fet d’un sol nivell, en previsió d’enllaçar amb el futur passeig en què s’ha de convertir el carrer Catalunya (“la carretera”).

Aquest eix transversal enllaça l’escola Pilar Mestres amb la zona esportiva municipal, passant pel Centre Cultural. I enllaça amb els eixos cívics paral•lels de la Rambla i del carrer Catalunya, que poden esdevenir comercials i de passeig amb les actuacions planificades.

En tota aquesta actuació s’han suprimit les barreres arquitectòniques que encara hi havia, s’ha millorat la seguretat viària canviant la banda d’estacionament, amb els cotxes aparcats actuant com a barrera de protecció, i s’han fet més estretes les calçades per tal de reduir la velocitat dels vehicles en les proximitats dels centres escolars.

La propera actuació afectarà al carrer del Bosc, en les proximitats de l’escola bressol municipal.

la supresió de barreres arquitectòniques democratitza l'ús de l'espai públic

A la Torreta s’ha pogut plantejar la nova escola des de la planificació, actuant amb una visió global i de futur de com ha d’ésser el nostre municipi.

Els nous accessos es trobaran sobre un eix cívic de convivència ciutadana, lliure de trànsit rodat, que relaciona els equipaments ja existents, formant una plaça davant d’ells: centre cívic de Can Tàpies, Centre Cultural i nova escola, generant sinèrgies i articulant la vida social a través de l’espai públic.

La projecció d’aquest eix porta cap a altres equipaments existents com el Centre Mèdic, o la zona esportiva on ja s’ha habilitat un nou accés en previsió d’enllaçar escola-zona esportiva, i cap al solar del carrer Canàries on s’ha de construir en breu la futura escola bressol de la Torreta.

la nova escola i la zona esportiva estaran enllaçades sobre un eix cívic

Amb aquests mateixos criteris caldrà continuar treballant alhora de formalitzar el projecte de l’escola definitiva de Santa Agnès i del futur nou institut del municipi a ubicar a la Roca, al costat de la zona esportiva.

diumenge, 7 de novembre de 2010

Primeres Jornades Europees de Patrimoni

Els dies 24, 25 i 26 de setembre hem celebrat, per primer cop a la Roca, les nostres primeres Jornades Europees de Patrimoni.

Aquestes jornades se celebren simultàniament a municipis d’arreu d’Europa amb Patrimoni històric o artístic.

L’adhesió a aquestes jornades europees fa 20 anys que es fa a Catalunya, en les quals municipis amb mostres importants de Patrimoni arquitectònic o arqueològic en els seus termes, organitzen actes de diversa naturalesa per tal de destacar-lo i posar-lo en valor.

A la Roca, amb una gran riquesa megalítica, i un important legat arquitectònic, mai s’havien celebrat aquestes jornades.

Enguany varem ésser uns 200 els municipis catalans que ens hi varem afegir.

Vista superior de la pedra de "Les Orenetes"

Les jornades van tenir un format més lúdic i divulgatiu en els actes de dissabte i diumenge, amb la gimcana per a joves, els tallers de pintures rupestres, i les visites guiades a una part de la ruta prehistòrica.

En canvi l’acte de divendres al Centre Cultural, va tenir un sentit més institucional i emotiu en homenatjar als descobridors de les pintures rupestres, 65 anys enrere.

Varen assistir la vídua de l’arqueòleg Josep Estrada, la “Feli” Miyares amb 94 anys d’edat, en Pere Font i n’Emili Ramon, tots ells actuant al voltant del Grup Excursionista de Granollers, i en Pau Ubach del Grup Arqueològic de Vilassar de Dalt.

El matrimoni Estrada va ésser present en les troballes realitzades i documentades l’any 1945.

La U.N.E.S.C.O va declarar aquestes pintures Patrimoni de la Humanitat al desembre de l’any 1998.

L’Antònia Vico, veïna de Can Colet, els hi va dedicar un emotiu poema.

L’acte també va tenir un caràcter divulgatiu en conèixer les imatges inèdites de la pedra de les Orenetes en 3D. Un viatge a través de les noves tecnologies que ens va permetre visualitzar un model informàtic d’aquest gran bloc granític, sense moure’ns de la nostra butaca i que en un futur immediat ens permetrà exportar-la a tot el món a través de la xarxa.

El nostre “arqueòleg de capçalera” en Lluís Vila, i l’empresa Solumètrics, especialitzada en aquests tipus d’animacions varen ésser els encarregats de presenta-nos-el.

I finalment va tenir una caire més erudit i intel•lectual amb la conferència del doctor Ramon Viñas, expert mundial en art rupestre, que va destacar la importància de la pintura de la pedra de les Orenetes, per la seva ubicació, i per trobar-se en una zona de transició que pot explicar moltes coses de la nostra història.

El doctor Viñas va fer notar que a la pintura hi apareixen 32 figures. Va fer comentaris dels significats de cadascuna d’elles i de la iconoclàstia que representen. Va suggerir la possibilitat que les dues figures centrals, femenines, fossin deeses o sacerdotesses.

Va destacar el caràcter molt mediterrani de les figures, i l’adscripció a l’art llevantí.

L’aportació del doctor Ramon Viñas, conservador i director del Centre d’Interpretació de l’art rupestre de Montblanc, ens fa albirar un futur engrescador pel que fa al Projecte de Parc Arqueològic i de la futura construcció d’un Centre d’Interpretació d’aquest Parc.

Aquest Projecte ha d’estar en l’horitzó de tots els futurs equips de govern de l’Ajuntament, i ha de formar part dels objectius de les futures generacions de roquerols i de roqueroles que l’han de considerar una necessitat emblemàtica pel municipi.

Sense cap mena de dubte aquestes Primeres Jornades Europees del Patrimoni signifiquen una fita molt important pel municipi de la Roca del Vallès.

El meu agraïment personal a la regidora de Turisme i Patrimoni Natural, la Montserrat Ametller, que ha fet possible que aquestes primeres jornades europees de patrimoni a la Roca del Vallès hagin estat possibles i hagin estat tant interessants i emotives.

dissabte, 18 de setembre de 2010

Més Festa Major i a millor preu

Un any més hem pogut celebrar les nostres tres Festes Majors d’Estiu, amb un notable èxit de participació i assistència a tots els actes programats, en totes elles.

El treball que es fa durant tot l’any, conjuntament entre els Serveis de Cultura de l’Ajuntament i l’esforç voluntari i desinteressat de les Comissions de Festes de la Roca, de la Torreta i de Santa Agnès, culmina en els dies en que se celebren les respectives festes planificades.

Cal que el temps acompanyi i que la gent respongui. Són moltes i moltes hores de treball, de pluja d’idees, d’il•lusions i de reunions. L’esperança de totes aquestes persones és que tot surti bé, que res es torci i que, finalment, els actes programats siguin de la satisfacció dels ciutadans.

l'espectacle "cavalls de Menorca" ens va sorprendre a tots i a totes.

Crec que veure actes tan multitudinaris com la baixada de carretons, veure més de 800 persones a la cantada d’havaneres, més de 1000 omplint la carpa en el concert de tarda, o 1500 participant del ball del confetti, ens han de poder fer sentir orgullosos de la feina feta i de la Festa organitzada.

A tots els membres de les tres Comissions de Festes, en nom dels companys de l’equip de govern i dels tècnics municipals moltes gràcies per vostre esforç i per la vostra dedicació, i felicitar-vos pels èxits assolits.

Des de fa tres anys les nostres festes han vist retallades de forma important les partides que s’hi destinen del pressupost municipal.

La primera Festa Major de la Roca d’aquest mandat, la de l’any 2007, (festa que ja varem trobar totalment programada, organitzada i contractada), va tenir un cost de 149.999,76 euros.

El cost de la Festa Major de la Roca d’aquest any 2010 ha estat de 77.995,25 euros.

Això significa un estalvi del 92%. És a dir, s’ha reduït el cost de la Festa Major de la Roca a la meitat.

Mentrestant, a Santa Agnès i a la Torreta, on les festes que se celebren són de menor format i per tant de menor pressupost, hem pogut mantenir-lo.

Estic convençut que tothom pot entendre que, en temps de crisi, el primer que s’ha de retallar és la despesa de festes, i que hi ha altres prioritats a l’hora d’invertir el diner públic, que és de tots.

Gestionant millor el lloguer d’infraestructures, comptant amb la inestimable col•laboració dels voluntaris de la Comissió de Festes, amb imaginació i negociant bé els espectacles a contractar, s’ha aconseguit primer mantenir, i després millorar el nivell de les nostres festes, a un preu molt millor pel municipi.

Des de l’equip de govern hem valorat positivament que, en temps de crisi, és important mantenir la organització d’actes festius de qualitat, que generin activitat econòmica al poble, alhora que fomenten la cohesió social i mantenen unes dosis de moral col•lectiva, símbol de normalitat, molt necessàries en moments com aquests.

Tots els actes continuen essent gratuïts. A la Roca continua funcionant molt bé l’àrea de vianants al centre que es va dissenyar ja fa 3 anys, lliure de trànsit, i amb bosses d’estacionament de vehicles a la perifèria.

La notable participació ciutadana a tots els actes que s’han programat sembla que ha estat a satisfacció dels ciutadans i a un cost que justifica abastament continuar celebrant la Festa Major amb aquest format.

Moltes gràcies a tots i a totes per la vostra participació!