Portada

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Viquipèdia
L'enciclopèdia lliure que tothom pot editar.
731.841 articles
1.010 participants actius

Col·labora-hi

Viquipèdia
L'enciclopèdia lliure que tothom pot editar

Article del dia
El llop marsupial (Thylacinus cynocephalus) fou el marsupial carnívor més gran conegut dels temps moderns. Era nadiu d'Austràlia i Nova Guinea i es creu que s'extingí al segle xx. Es tractava de l'últim membre vivent del seu gènere (Thylacinus), els altres membres del qual visqueren en temps prehistòrics; havien aparegut a principis del Miocè. El llop marsupial s'extingí al continent australià milers d'anys abans de l'arribada dels colons europeus, però sobrevisqué a Tasmània juntament amb altres espècies endèmiques, incloent-hi el diable de Tasmània. Generalment se sol culpar la caça intensiva, motivada per recompenses, de la seva extinció, però hi podrien haver contribuït altres factors, com ara les malalties, la introducció dels gossos o l'ocupació del seu hàbitat pels humans. Tot i que se'l considera oficialment extint, encara hi ha qui diu haver-lo vist. - Vegeu informació sobre la imatge

Llop marsupial

El llop marsupial (Thylacinus cynocephalus) fou el marsupial carnívor més gran conegut dels temps moderns. Era nadiu d'Austràlia i Nova Guinea i es creu que s'extingí al segle xx. Es tractava de l'últim membre vivent del seu gènere (Thylacinus), els altres membres del qual visqueren en temps prehistòrics; havien aparegut a principis del Miocè.

El llop marsupial s'extingí al continent australià milers d'anys abans de l'arribada dels colons europeus, però sobrevisqué a Tasmània juntament amb altres espècies endèmiques, incloent-hi el diable de Tasmània. Generalment se sol culpar la caça intensiva, motivada per recompenses, de la seva extinció, però hi podrien haver contribuït altres factors, com ara les malalties, la introducció dels gossos o l'ocupació del seu hàbitat pels humans. Tot i que se'l considera oficialment extint, encara hi ha qui diu haver-lo vist.



Imatge del dia

Imatge del dia

Desnudo de mujer, quadre de Joaquim Sorolla del 1902.


Projecte destacat
Crida a la comunitat viquipedista per a cobrir amb informació de context l'esport femení.
(Informació de la imatge)

Projecte destacat: Esport femení 2023

Crida a la comunitat viquipedista per a cobrir amb informació de context l'esport femení.
(Informació de la imatge)


27 de juliol

L'Estat major del Níger confirma el triomf del cop d'estat contra el govern de Mohamed Bazoum, anunciat al vespre a la televisió per un grup de militars.


26 de juliol

Es publica a arXiv una descripció de l'LK-99, un material que, segons experiments pendents de reproduir, funciona com a superconductor a temperatura ambient.


26 de juliol

El Parlament italià aprova la criminalització de la gestació subrogada practicada per italians fora del territori estatal.


23 de juliol

Jonas Vingegaard es proclama vencedor del Tour de França, que també havia guanyat en l'edició passada.



Jonas Vingegaard durant el Tour de França 2023


Tendències


Avui fa 10 anys
Mor Antoni Ramallets, porter del Futbol Club Barcelona i entrenador català (n. 1924).
Avui fa 65 anys
Avui fa 100 anys
Neix Teresa Borràs i Fornell, compositora, pianista i professora de música catalana (m. 2010).
Avui fa 125 anys
Neixen Henry Moore, artista i escultor britànic (m. 1986), i Friedl Dicker-Brandeis, artista i educadora austríaca jueva (m. 1944), el mateix dia que moren Teresa Toda i Juncosa, fundadora de les Germanes Carmelites Tereses de Sant Josep (n. 1826), i Otto von Bismarck, el Canceller de Ferro), polític prussià, canceller de l'Imperi alemany (n. 1815).