16.4.07

Més atencions a la gent gran



Les persones majors són un pilar bàsic de la nostra societat. Han lluitat i treballat tota la vida per assolir els nivells de benestar i progrés que tenim avui dia. Un cop arribada la jubilació, hem de procurar que gaudeixin del seu merescut dret al descans i la protecció social.

Durant els anys 80, el govern socialista va generalitzar el sistema de pensions, augmentant progressivament la seva quantia. S’iniciava la consolidació de l’estat del benestar, i els diferents nivells de govern van intensificar l’atenció a les persones majors com a mecanisme de cohesió social.

Des de l’Ajuntament de Reus, els socialistes hem prioritzat les necessitats de la gent gran. Hem prestat atenció domiciliària fins arribar als 800 beneficiaris a la ciutat, hem creat la Targeta Daurada per donar accés gratuït als autobusos municipals i descomptes en serveis municipals, hem reduït la taxa de la brossa i hem donat subvencions al servei d’aigua. Hem organitzat tallers de memòria i activitats físiques per als majors, hem promogut la participació en els casals i les activitats de voluntariat, i hem atès les necessitats especials de les persones de més de 80 anys.

Els socialistes proposem ampliar l’atenció a la gent gran amb les prestacions sòciosanitaries del nou Hospital, dels nous centres de salut d’Horts de Miró i el Barri del Carme i del CAP Fortuny. Des del punt de vista residencial, construirem un complex d’habitatges tutelats a la Plaça de la Patacada, la nova residència de la Generalitat de 100 places al Barri Sol i Vista i promourem l’ampliació de la residència del Passeig Mata.

La nova Llei estatal de la Dependència que ha impulsat el govern socialista serà el quart pilar del sistema de benestar, i permetrà que enguany arribin els primers ajuts econòmics directes a famílies amb persones dependents a càrrec. Combinada amb l’atenció municipal, amb aquesta aportació millorarem la situació de moltes persones majors i dels seus familiars.

10.4.07

Projectar Reus a l'exterior


Aquesta Setmana Santa hem vist per Reus famílies i grups de turistes fent anar plànols urbans, que aprofitaven l’excepcional ambient festiu per comprar i consumir als establiments de la ciutat. Alguns s’afanyaven a localitzar la casa natal d’Antoni Gaudí, ben a prop de l’escultura del geni adolescent, per saber on va néixer i viure l’arquitecte universal.


L’atracció de Reus sobre els visitants és molt poderosa i obeeix a diverses raons. La bona feina del sector comercial, que ha sabut modernitzar-se i adaptar-se a les noves tendències. La tasca de promoció del Patronat de Turisme i Comerç, que ha pivotat molt en l’eix del patrimoni modernista i la visita cultural. La progressiva creació de zones de vianants agradables al centre urbà, que ha portat a la proliferació de comerços i establiments de restauració. La política d’aparcaments municipals a preus assequibles, amb els darrers exemples de l’ampliat Pàrquing Llibertat i el nou Pàrquing Passeig Prim, amb 900 i 250 places respectivament.


L’aliança estratègica amb els municipis de la Costa Daurada, iniciada l’any passat, ens permetrà planificar el flux de turistes estacionals. Un fet que coincidirà amb l’oferta dels nous establiments hotelers de qualitat previstos a la zona del Tecnoparc, l’àrea del Pallol i el carrer Salvador Espriu.


Els propers anys, des del PSC proposarem establir noves aliances turístiques de Reus amb el Priorat i la Ruta del Císter, dues alternatives de rutes interiors que resulten molt interessants per al públic català, espanyol i estranger amant del turisme cultural durant tot l’any.


Els socialistes volem treballar per incrementar encara més l’atracció turística i comercial de Reus, com una eina fonamental de projecció de la ciutat a l’exterior. El Gaudí Centre o el nou Centre Comercial de Metrovacesa seran fonamentals en aquest objectiu, en la mesura que atrauran més visitants i més aportació de rendes, creant riquesa i ocupació a la ciutat.

2.4.07

Promoure el civisme


L’Ajuntament de Reus ha presentat el nou cos d’Agents Promotors de la Convivència, que tindrà la finalitat de vetllar pel manteniment del civisme als espais públics de la ciutat, en contacte permanent amb la Guàrdia Urbana. La prova pilot d’aquest nou servei començarà amb 16 dones que han seguit un programa formatiu d’integració social, complementat amb una formació específica impartida per la policia local.

Les noves agents cíviques treballaran movent-se per Reus per tal de controlar que tothom respecti les ordenances municipals. La seva funció serà fer pedagogia activa mitjançant la mediació i el diàleg amb els possibles infractors, reclamant la presència de la Guàrdia Urbana només quan sigui necessària la intervenció policial.

Estem invertint molts esforços en perseguir i sancionar aquells que embruten la via pública i causen danys al mobiliari urbà. L’any 2006 vam gastar més de 90.000 euros en neteja de pintades i es van obrir 120 expedients sancionadors per actes incívics. Una política de reparació i sanció que hem complementat amb accions positives de promoció del civisme, mitjançant la campanya municipal “Tots i totes som ciutat”.

Les agents cíviques iniciaran tot just ara les seves funcions, amb l’inici de la primavera i el bon temps. En aquests mesos coincideixen a les places, parcs i zones de jocs les famílies, les parelles joves, la gent gran, els adolescents i els avis amb els seus néts. Les noves agents vetllaran perquè tothom pugui gaudir dels espais comunitaris, amb respecte a les altres persones. La seva tasca serà realment efectiva amb l’ajut de tots els ciutadans que volem construir un Reus cada dia més cívic. Us demano la vostra col·laboració.

Una economia avançada


L’inici de les obres del Centre Tecnològic de Nutrició i Salut i el Centre per a Bioempreses és la concreció física del pilar científic del Tecnoparc al Campus Bellissens de la URV, tot just davant del nou Hospital. Dos nous centres de recerca amb el suport de la Generalitat i el finançament del Ministeri d’Educació i Ciència, on es desenvoluparan les sinergies positives del triplet Universitat-Empreses-Administracions.

Reus s’està posicionant molt bé en l’economia global. Un recent estudi de la UB encarregat per la Diputació de Tarragona demostra que el creixement industrial en el període 2000-2004 ha estat del 2,6% anual, mentre que la resta de municipis de la demarcació no superaven l’1,2%. Els darrers anys s’ha incrementat el pes de les PIMES del sector serveis, s’han creat milers de nous llocs de treball, i pel cens d’activitats sabem que creix el nombre d’empreses que facturen més d’un milió d’euros a l’any.

L’aposta del Tecnoparc ens permetrà avançar encara més en la generació de noves activitats econòmiques i la creació d’ocupació d’alt valor afegit. El millor escenari per superar el model tradicional d’indústria de manufactura, que ja fa anys que no pot competir amb els països asiàtics i llatinoamericans.

Els pretesos experts d’altres candidatures parlen de la suposada decadència econòmica de la ciutat i del perjudici que causen les empreses municipals al sector privat. Es pensen que encara vivim amb les fumeres del segle XIX, i no entenen que el sector públic genera riquesa per a tothom. O és que la gent que ve a Reus per anar a l’Hospital o als mercats municipals no compra alhora als comerços i consumeix serveis privats a la ciutat?

La gent del PSC sabem que l’economia de Reus avança, i que el nostre model coincideix amb el full de ruta de l’Acord Estratègic signat fa dos anys pel Govern català, els sindicats i les patronals. Per això seguirem amb aquesta línia de treball durant el proper mandat municipal.

28.3.07

Persones compromeses amb Reus

El divendres 23 de març, l’assemblea del PSC de Reus va aprovar per una àmplia majoria la candidatura que m’acompanyarà de cara a les eleccions municipals del proper 27 de maig. Una reunió que vam celebrar al Centre de Lectura, com una mostra d’acostament entre política i societat en el marc d’una entitat senyera de la ciutat.

La llista és un compendi d’homes i dones amb capacitat de gestió, representativitat social i territorial, i il·lusió per col·laborar en el progrés de Reus. Cal destacar la major presència de dones, com a conseqüència de la nova Llei Orgànica per a la Igualtat Efectiva que els socialistes hem impulsat a les Corts Generals. Una clara prova dels canvis legislatius a favor d’una societat més igualitària i socialment avançada, que la dreta espanyola pretén amagar amb les seves manifestacions.

És una llista amb persones capacitades, algunes de les quals ja han demostrat les seves habilitats polítiques des de l’Ajuntament de Reus o des de les direccions territorials de la Generalitat. Però al mateix temps són persones amb una contrastada capacitat de gestió en el món professional i empresarial, un plus de garantia en l’assumpció de responsabilitats importants en una ciutat de més de 100.000 habitants.

Són persones que representen millor que cap altra candidatura la composició social de Reus, d’igual manera que la militància del PSC és la que reflexa millor la diversitat de sectors socials, orígens, cultures i llengües que conviuen a la Catalunya d’avui. Des del punt de vista ciutadà trobem una bona mostra de persones que fa molts anys que treballen per millorar els diferents barris i zones de Reus, col·laborant des de les associacions de veïns amb l’acció municipal que ha permès cohesionar i integrar territorialment la ciutat.

També són persones il·lusionades per participar en la innegable i evident transformació positiva de Reus, que el PSC ha inspirat des del govern municipal amb la construcció d’equipaments ciutadans, la millora dels serveis públics adreçats a les persones, la definició del creixement urbanístic i demogràfic, i la promoció del desenvolupament socioeconòmic.
Als primers llocs de la candidatura hi ha dues baixes importants respecte al 2003, que vull destacar especialment: Xavier Filella, que al meu parer ha estat el millor regidor de Cultura de Reus des de la recuperació de la democràcia, i ara ha optat per no continuar, i Àlex Martínez, que ha dirigit en aquest mandat municipal el projecte del nou Hospital de Reus, i que ara se centrarà en la seva activitat com a diputat al Parlament. A tots dos vull traslladar el meu agraïment personal i de la gent del PSC de Reus pel seu treball i dedicació dels últims anys.

Em sento molt satisfet de la composició d’aquesta candidatura. Altres opcions s’omplen la boca de lideratge polític i fitxatges estrella, perquè parteixen d’una visió elitista de la societat. En canvi, al PSC preferim presentar persones veritablement compromeses amb Reus, amb ganes de treballar pel progrés i el benestar de totes les persones que integrem aquesta ciutat.

26.3.07

La gent del PSC


Divendres 23 de març, les companyes i companys de l’Agrupació local a Reus aprovaven en Assemblea, i amb un suport gairebé unànime, la llista del Partit dels Socialistes de Catalunya que presentarem el proper 27 de maig per encapçalar el Govern de la nostra ciutat.

Capacitat, representativitat i il·lusió són les tres paraules que defineixen tots i cada un dels membres de la candidatura que m’acompanyarà en aquesta nova etapa que ja hem començat, i que ens permetrà continuar liderant el progrés i la millora de Reus, tal i com hem fet tot aquest temps des de l’Ajuntament.

Us vull presentar un a un tots els companys i companyes que formen la candidatura del PSC. Tots ells són gent com tu, disposada a treballar per Reus amb empenta i amb molta il·lusió. I des d’aquí, un cop més, vull manifestar-los el meu agraïment per haver acceptat acompanyar-me. Moltes gràcies.


LA CANDIDATURA DEL PSC

Eduard Ortiz Castellon
Exerceix d'advocat a Reus en l’especialitat de dret laboral.És professor de l’escola de Pràctica Jurídica Guillem M. De Brocà,i fundador del Grup d'Advocats Joves de Reus. Ha estat president de Creu Roja. I és el president de la Colla Gegantera de Reus.

Ha estat Primer Secretari de l’agrupació local del PSC de Reus, i responsable de les sectorials de Dret, Justícia, Sanitat i Comerç, Política Municipal i d’Organització. Actualment és el President.

Té una gran experiència en el món municipal. Ha estat el responsable de Relacions Cíviques, Recursos Humans, Turisme i Comerç, Via Pública, Guàrdia Urbana i Reus Transports, i membre del Consell d’Administració de l’Hospital Universitari Sant Joan.

Josep Morató Clarasó
La seva trajectòria com a responsable de la direcció d’una entitat financera ha quedat constatada en les àrees de les quals s’ha responsabilitzat aquest temps. Responsable d’Urbanisme. Responsable de la regidoria de Promoció Econòmica i Estratègia, Vicepresident del comitè executiu de la Fundació Oficial de la Fira de Reus, Membre de la Mancomunitat del Camp, Membre d'AIE Promoció del Port de Tarragona, Membre del Patronat de la Llotja de Contractació, Vicepresident segon de l'Institut Municipal de Formació i Empresa, Membre del Consell General i del Patronat de la Fundació IMFE Mas Carandell.

Misericòrdia Dosaiguas Pérez
Llicenciada en filologia catalana i diplomada en Matemàtiques i Ciències Naturals. Ha estat professora al Col·legi Consolació (1977-1980), al C.E.I.P. Prat de la Riba (1980-1982) i al C.E.I.P. Ciutat de Reus (1982-1996). Actualment és professora de matemàtiques de l'IES Gaudí.
Ha estat Regidora de Formació i Polítiques per a la Igualtat. I actualment és Regidora Delegada de Formació i Relacions Comarcals Adscrita a la Tinència d’Alcaldia Delegada d’Educació i Família. Vicepresidenta executiva de l’Institut Municipal de Formació i Empresa “Mas Carandell”. Vicepresidenta de la Fundació “Mas Carandell”. Presidenta del Consorci Xarxa Local de Promoció Econòmica, Formació i Ocupació de Catalunya. Membre del Consell Escolar Municipal. Membre del Consell de Normalització Lingüística. Consellera Comarcal del Consell Comarcal del Baix Camp. Presidenta de la Comissió del Pla d’Actuació Comarcal.

Rosa Garrido Arcones
És graduada Social i Diplomada en Treball Social. Ha exercit com a Assistent Social. Ha estat responsable dels Serveis d’Ajuda a domicili de les persones de la tercera edat pensionistes de la Seguretat Social a Reus durant 20 anys.
Ha treballat a diferents àmbits de benestar social, amb la gent gran i els disminuïts, concretament en el camp de valoració i orientació de disminuïts a Tarragona. Va ser responsable del casal de gent gran a Reus, i membre del grup de control de les residències assistides de la Generalitat de Catalunya.

En l’àmbit polític ha estat Delegada de CCOO, membre del Comitè de Salut Laboral i Higiene de Benestar i Família. Membre de la Junta de Personal de l’ICASS i membre de la Junta de Personal de Serveis Territorials de la Generalitat de Catalunya. Va ser membre del PSUC fins l’any 1980, ocupant càrrecs al Comité Local de Reus i a l’Assemblea de Catalunya. Ha estat membre fundador del Camp de Dones Feministes de Tarragona i de l’Agrupació Feminista de Reus.

És Regidora Delegada de Serveis Socials Adscrita a la Tinència d’Alcaldia Delegada de Benestar. És Presidenta del Consell de Serveis Socials. Membre de la Comissió Executiva de Polítiques per a la Igualtat. Membre de l’Assemblea Local de la Creu Roja i del patronat Llar Infantil El Roser.

Teresa Felip Capdevila
Licenciada en Belles Arts per la Universitat Politècnica de Catalunya, és professora de dibuix a l’Institut Gabriel Ferrater i n’ ha estat la seva directora. Ha estat Directora dels Serveis Territorials de Cultura a Tarragona del Govern de la Generalitat de Catalunya amb el Govern del President Pasqual Maragall.

Carles Salas Martí
Llicenciat en Ciències Químiques i enginyer. Ha realitzat cursos de postgrau i especialització en matèries de medi ambient, recursos humans, direcció i organització d'empreses, estratègia empresarial i gestió pública. Actualment està fent el doctorat en estratègia empresarial al Departament d'Enginyeria d'Organització d'Empreses de la Universitat Politècnica de Catalunya. Ha exercit com a tècnic de medi ambient en diverses empreses privades i consultories. Director del Laboratori Municipal de l'Ajuntament de l'Hospitalet de Llobregat, i responsable de la Xarxa Automàtica de Control Ambiental de la Diputació de Barcelona.

Va ser membre fundador del Moviment de Joves Socialistes de Catalunya i membre fundador de Convergència Socialista de Catalunya, del PSC-Congrés i del PSC, organitzacions en les quals ha ocupat diferents càrrecs de responsabilitat tant a Reus com en l’àmbit nacional.

Actualment és Tinent d’Alcalde Delegat de Recursos Generals., presideix la Comissió Especial de Comptes, i és Diputat del PSC a la Diputació de Tarragona.

Teresa Pallarès Piqué
Diplomada en Ciències Naturals i Matemàtiques. És llicenciada en Ciències de l’Educació. Mestra de Llengua Catalana. Psicopedagoga a l’IES Gabriel Ferrater de Reus.

És membre de l’Executiva de l’Agrupació Local del PSC de Reus i Secretària de Formació del PSC de Reus. També és Secretària de Política Sectorial a la Federació XVII de Tarragona i membre de la Comissió de Política Educativa del PSC.

Ha estat Delegada Territorial de Comerç i Turisme. Actualment és Regidora Delegada de Promoció de Ciutat Adscrita a la Tinència d’Alcaldia Delegada de Promoció i Estratègia. Presidenta del patronat Municipal de Turisme i Comerç. Membre de la Junta de Govern del Patronat Municipal de Turisme i Comerç. Vocal al Patronat de la Fundació Oficial de la Fira de Reus.

Joan Anton Verge Guarch
Professor i Cap d'Estudis d'ESO de l'Escola ARCE. Fou vicepresident de la Federació Catalana d'Handbol. Ha estat regidor d’Esport. Ha estat President de l'Associació de Veïns "Pau Casals" i Vicepresident de l'IME (Institut Municipal d’Esport). Membre de la Fundació Kaleidos.Red. Membre del Consell Municipal de l’Esport. Representant de l’Ajuntament de Reus a l’Assemblea General del Consell Esportiu del Baix Camp. Actualment és Regidor Adjunt a l’Alcaldia de Relacions Cíviques.

José Magrazó Escuin
És Pèrit Industrial Electricista. Diplomat en Comptabilitat i Assessoria Fiscal. Ha ocupat diverses responsabilitats directives d’àmbit provincial a FECSA. Actualment està prejubilat. Ha estat president del Centre Aragonès de Reus "El Catxirulo". És membre de la Comissió Executiva de l’Agrupació local del Partit dels Socialistes de Catalunya a Reus, i adjunt a la Secretaria de Participació i Movilització Ciutadana. Representant del Grup Municipal del PSC a l’Ajuntament de Reus en diversos Consells d’Administració de Societats Anònimes Municipals.

Martina Garcia Frontera
Estudiant de Dret a la URV. Membre de la Comissió Executiva local del PSC. Ha estat Primera Secretària de la Joventut Socialista a Reus. Ha coordinat l’Associació d’Estudiants de la URV-AJEC. Actualment és Primera Secretària de la JSC a la Federació del Camp de Tarragona. Consellera Nacional del PSC i de la JSC. Membre del Comité Federal de la JSE. Ha col·laborat com a dinamitzadora dels Plans comunitaris.

Josep Allueva Latorre
Llicenciat en Filosofia i Ciències de l'Educació. Professor d’EGB i d’adults. Té una llarga experiència en el camp de la pedagogia. Ha col·laborat com assessor pedagògic, director i professor en diferents cursos de comunicació i de programació de tècniques al servei del professorat. Ha estat President de la Federació d’Associacions de Veïns de Reus. Vocal de la Comissió Executiva de la Confederació d’Associacions de Veïns de Catalunya i President de la Confederació de Veïns del Camp de Tarragona. Responsable de la Secretaria de Participació Ciutadana de la Comissió Executiva de l’Agrupació local del PSC de Reus, i membre del Comitè Coordinador de la Sectorial de Moviment Ciutadà del PSC.


Maria Rosa Costa Ruiz
Propietària d'una parada de pesca salada al Mercat Central de Reus, sempre ha estat vinculada al sector comercial de la ciutat. És membre del col·lectiu de teatre La Vitxeta i pertany a la Junta del Mercat Central de Reus des d’ on desenvolupa diferents responsabilitats encaminades a la potenciació dels mercats locals.

Xavier Esteve Agustench
Llicenciat en Ciències Físiques i Doctor en Ciències Químiques. Actualment és professor del Departament d’Enginyeria Mecànica a la Universitat Rovira i Virgili, on imparteix les assignatures de Física i Química. Ha estat professor al col·legi La Salle de Reus (1980-1990) i professor a l’Escola Tècnica d’Enginyeria d’Igualada (1990-1993). Membre dels grups especialitzats en Termodinàmica i Ensenyament de la Física de la Reial Societat Espanyola. Ha estat representant del Grup Municipal del PSC a l’Ajuntament de Reus al Consell Municipal de Medi Ambient i membre dels Consells d’Administració d’Aigües de Reus i Sanejament Ambiental. Ha estat President de l’Associació de Veïns Xalets Quintana de Reus. Vocal a la Junta del C.F. Reus Deportiu. Actualment és el responsable de la Secretaria de Medi Ambient de la Comissió Executiva de l’Agrupació local del PSC de Reus.


Germán López Santamaría
Llicenciat en Filologia Catalana i mestre d’ educació obligatòria porta més de 25 anys de professió a la nostra ciutat. El seu compromís en la lluita per l’ ús del català el portà a ser mestre de Normalització Lingüística de la Universitat Politècnica de Catalunya primer i de la Universitat Rovira i Virgili després. Ha format part de la direcció de diferents centres educatius de la ciutat, actualment treballa com a professor de l’ IES Baix Camp. És membre de “Médicos sin Fronteras” i d’ altres entitats de caire social i solidari.
Maria Àguila Navarro
Ha estat professora de Matemàtiques a diferents escoles de la comarca.
Destaca la seva tasca al capdavant de diverses entitats i associacions catalanistes de la ciutat. Membre del Patronat Sardanista de Reus, compositora i professora de sardanes i membre directiu de l’Associació de Dones 2000
Enrique García Alonso
Pèrit Mercantil. Ha treballat al sector petroquímic. President del Centro Cultural Castellano- Manchegode Reus, i Vicepresident de la Federació de Cases Regionals de Catalunya. Representant del Grup Municipal del PSC a l’Ajuntament de Reus en diverses Societats Municipals.

Amèlia Besora Juncosa
Treballadora del comerç. Persona molt vinculada amb el moviment associatiu i en el món del voluntariat a Reus. Presidenta de l'Associació de Veïns de la Urbanització Pelayo.


Miquel Àngel Prats Fabra
Secretari i administrador de la Comunitat de Regants del Pantà de Riudecanyes. Vinculat a l’Esplai Sol i Vista des de 1978



Miquel Reverté Malo
Persona molt vinculada al moviment veïnal de la ciutat. És President de l’ Associació de Veïns del Barri Fortuny. Ha estat esportista d’ èlit, vinculat al Reus Deportiu amb qui va guanyat nombrosos trofeus com a atleta professional. La seva trajectòria professional es va complementar treballant pel món del comerç, primer en el sector de l’ hoteleria i posteriorment en el del tèxtil.



Amàlia Ferrer Lozoya
Llicenciada en magisteri, va exercir els primers anys com a professora per passar posteriorment a exercir com a administradora d’ una empresa vinculada al comerç de la fusta i la construcció. Participa de l’ Associació de veïns d’ Horts de Miró.
Pilar Osete Marquet
Treballadora de l’ Hospital Sant Joan de Reus. És Presidenta de l’ Associació de Veïns del Barri Gaudí. Col·labora en diferents entitats de la ciutat en l’ àmbit de la participació ciutadana. Membre del Pla Comunitari del Barri Gaudí .


Xavier Domínguez Méndez
Educador Social. Té estudis de Dret. Postgrau en “Campanyes i eleccions” per l’ Institut de Ciències Polítiques i Socials de Barcelona, Màster en “Marketing Polític” per la Universitat Autònoma de Barcelona i la Universitat de Santiago de Compostela. Especialitzat en “Estratègia Electoral” per la Universitat George Washington (Washington DC). Ha estat Secretari General de l’ AJEC, Coordinador electoral de la UGT de Catalunya, Cap de la Oficina del Delegat del Govern de la Generalitat a Tarragona. És professor de marketing electoral de l’ escola Xavier Soto del PSC. Autor del Manual Electoral del PSC publicat per la Fundació Campalans. Actualment és Assessor de Programes Especials de l’ Alcaldia i Director de campanya del PSC


Francesc Vallès Vives
Llicenciat en Dret i màster per la Universitat de Georgetown (Washington DC): És Vicedegà de la Facultat de Dret de la UAB. Professor de Dret Constitucional en aquesta Universitat i a la Universitat Oberta de Catalunya. Doctorat en Dret amb la tesi titulada “El control extern de la despesa pública i l’Estat constitucional”, que va obtenir amb la qualificació Cum Laudem. Actualment és Diputat del PSC al Congrés, representant els interessos del conjunt del Camp de Tarragona. També és el President de la Fundació Josep Recasens i Mercadé.


Àlex Martínez Medina
Diplomat en Ciències Econòmiques, ha realitzat estudis d’especialització en Gestió d’Empreses Socials. Ha estat Gerent del COINRE (Cooperació Industrial de Recuperació), en el sector dels disminuïts. Ha ocupat el càrrec de Gerent de l’Associació de Pares Minusvàlids del Taller Baix Camp. Soci fundador d’ADES (Associació pel desenvolupament de l’Economia Social), i de la Comissió Directiva de AFEM (Associació FEAPS Para El Empleo),en representació de Catalunya. Actualment imparteix diferents cursos en temes relacionats amb el tercer sector i el món laboral dels discapacitats. Ha estat redactor del Manual de bones pràctiques, publicat l’any 2000 per FEAPS. Membre de la Comissió Laboral de l’Associació de Pares de Minusvàlids, membre fundador i vicepresident d’ACCES (Cooperativa dedicada a la promoció de vivendes socials). Membre de la Junta General de Caixa Tarragona i del Consell de Treball Econòmic i Social de Catalunya, en representació d’UGT. Ha estat Primer Secretari de l’Agrupació local a Reus. Actualment és el regidor responsable de l’Àrea de Benestar de l’Ajuntament de Reus, i diputat del PSC-CpC al Parlament de Catalunya.


Charo Espinosa Robles
Treballa com a modista. Molt vinculada amb el món associatiu i veïnal de Reus. Col·labora amb diverses cases culturals. Membre de l’Associació de Dones 2000


Xavier Filella Fargas
Destaca la seva tasca per haver consolidat la ciutat de Reus com un node més que significatiu en la xarxa cultural, al capdavant de la regidoria de Cultura a l’Ajuntament de Reus. La seva gestió s’ha caracteritzat pel cicle d’èxits de la política cultural pública dels darrers anys, i això ha estat gràcies al seu perfil: membre fundador del col·lectiu de Teatre La Vitxeta, fou integrant de la primera Comissió Artística del renovat Teatre Bartrina i vocal de la Junta directiva del Centre de Lectura durant vuit anys. Ha estat secretari d'Organització de la Federació de Serveis Financers i Administratius CC.OO. a Tarragona i membre de l'Executiva de la Unió Intercomarcal de sindicats de CC.OO. a Tarragona. Ha destacat també com a responsable directe del nou Servei Municipal de Biblioteques.


Isabel Celestino Poto
Ha treballat com auxiliar de gerontologia. Ha estat presidenta de l’AMPA de l'IES Salvador Vilaseca i secretària de la FAPA. Membre del Consell Escolar Municipal. Ha estat secretària de sectorials de la Comissió Executiva del PSC de Reus.


Antonio Giménez Vilà
Ha treballat com a ebenista. Persona molt vinculada amb el món associatiu de Reus, especialment l'AVV Pau Casals, i amb el teixit esportiu de la ciutat. Col·laborador i membre del Consell Municipal de la Gent Gran.


Miquel Folqué Borràs
Vinculat al món de la construcció. Actualment és el President de l’ Associació de Veïns del Barri Montserrat. Ha estat regidor socialista a l’ Ajuntament de Reus, moment en el qual va exercir de responsable del cos de seguretat de la Guàrdia Urbana.

Populisme contra progrés

En les eleccions municipals dels anys 1999 i 2003, Josep Machado va encapçalar la candidatura FIC a Reus amb unes campanyes populistes i sense propostes positives que el van deixar sense representació municipal. L’electorat és més savi del que es pensen alguns.

En la darrera contesa, Carles Pellicer, al capdavant de CiU, va fer seguidisme de l’estratègia tremendista de la FIC, la qual cosa vaig significar destacant l’existència d’un “tàndem Machado-Pellicer” contra el govern municipal de progrés. Avui, de cara a les eleccions del 27 de maig, el tàndem ja és un fet evident i Machado és el número 9 de la llista que torna a encapçalar Pellicer.

Aquest fitxatge coincideix amb el to demagògic i populista de la precampanya convergent, molt centrada en afers sensibles com la immigració i la seguretat. Han arribat a parlar d’irregularitats en l’empadronament d’immigrants i de promeses municipals de regularització, quan el règim d’estrangeria correspon exclusivament a l’Estat. Una actitud denigrant, que suposa el trencament de la declaració del 20 de febrer de 2003 per no fer de la immigració matèria de debat electoral, que vam signar tots els grups representats a l’Ajuntament de Reus amb el suport del Govern de la Generalitat, llavors encara en mans de CiU.

Jordi Pujol va edificar l’anterior hegemonia de CiU a Catalunya amb un discurs moderat i constructiu. En els anys 80 i 90, Miquel Roca advocava contra el “mal estil de fer política” que atribuïa als seus adversaris. Però això són temps passats. Artur Mas, ben embolicat en la senyera, ha fet un gir “neocon” i demana revisar l’actual sistema públic d’educació i sanitat. I a Reus Pellicer encara va més cap a la dreta, copiant els fenòmens populistes d’altres països europeus.

Per sort, molts electors moderats i demòcrates, que en la resta d’eleccions voten altres opcions, saben que el vot al PSC a les municipals és la garantia perquè Reus progressi i millori cada dia.

22.3.07

Memòria històrica

El proper dia 15 de juny es commemora el trentè aniversari de la celebració de les primeres eleccions democràtiques a Corts Generals després del franquisme. Amb aquest motiu, la Fundació Josep Recasens ha organitzat a l’Arxiu Històric Municipal de Reus, a la plaça del Castell, una exposició sobre les activitats de la resistència antifranquista a la nostra ciutat que val molt la pena visitar. És una mostra de gran interès per a les persones que van viure aquella època, i també per als joves que l’han estudiat als llibres de text o n’han sentit a parlar a la televisió.

L’exposició és un veritable homenatge als homes i dones, els grups polítics i les organitzacions que van gosar enfrontar-se a un règim autoritari que reprimia amb duresa qualsevol dissidència. Una oposició valenta que es va plantejar de forma individual, des de l’activitat professional, des de col·lectius ciutadans i culturals, des de plataformes autòctones -com fou el cas de la Comissió Democràtica del Baix Camp-, o en el marc de la lluita unitària que es va organitzar al voltant de l’Assemblea de Catalunya a partir de 1971.

Amb aquella lluita es va obrir camí cap a la transició política i la consolidació de la democràcia, que després seria possible amb la participació activa d’una gran majoria social. L’exposició ens permet vindicar la noblesa del compromís polític i cívic a favor d’una democràcia més plena i una societat més justa. Un homenatge als lluitadors del passat, i també un llegat de memòria democràtica a les generacions que hauran d’afrontar nous reptes polítics i socials.

19.3.07

L’Hospital del segle XXI


Aquesta setmana hem col·locat la primera pedra del nou Hospital de Reus, juntament amb la consellera de Salut de la Generalitat, Marina Geli. Com he dit en altres ocasions, serà l’obra pública més important que s’ha dut mai a terme a la ciutat, amb un pressupost superior als 102 milions d’euros.

A tot Europa, els socialistes hem estat els principals defensors d’una sanitat pública de qualitat per garantir la cohesió social. Ernest Lluch, com a ministre de Sanitat, va universalitzar per primer cop l’atenció sanitària pública a Espanya. A Reus, el govern municipal va impulsar durant els anys 80 la modernització de l’actual Hospital de Sant Joan. I vam haver d’esperar l’arribada d’una presidència socialista a Catalunya per signar, ara fa dos anys, el Pacte de Ciutat en matèria sanitària, que garanteix el finançament del nou Hospital i un nou mapa sanitari local, amb dos nous CAP a Horts de Miró i al Barri del Carme.

És cert que el nou Hospital ha tirat endavant amb el vot favorable de tots els partits representats a l’Ajuntament de Reus. Però els socialistes, l’opció progressista majoritària, som els que garantim millor que sigui un equipament preparat per atendre correctament els reptes socials del segle XXI. Els representants locals de la dreta, de CiU i del PP, desaproven públicament el sistema d’empreses municipals, entre les quals estan la gestora de l’Hospital i la promotora del nou equipament, i l’aplicació dels drets socials de totes les persones que viuen a Reus sense fer distincions d’origen.

Vivim en una societat on la vida cada cop s’allarga més, on les persones requerim assistència sanitària més anys, amb un important creixement de la natalitat i de la població en general. Per això necessitem un gran hospital públic que garanteixi la salut de tothom, amb una atenció de qualitat i amb igualtat de condicions. Aquest és el principal compromís del PSC de Reus per al proper mandat municipal.