Setmanari dels Països Catalans

Número 1195
14 maig 2007

EL TEMPS

EL TEMPS

Sumari

Sumari

Seccions
Seccions:
Portada

Portada

Fa 20 anys

Fa 20 anys

Fa 20 anys


De vegades, sembla que el calendari es dediqui a fer estranys vincles amb ell mateix: justament ara que l'actual govern valencià del PP pretén prohibir per la força les emissions de TV3 al sud del riu Sénia, mirem la portada que presentàvem vint anys enrere i hi trobem el senyor Bachs del Filiprim i Àngel Casas, Enric Calpena, Salvador Alsius, en Rafeques del Vostè jutja (Carles Canut), l'Antoni Castejón i l'Àngels Barceló. I la Trinca. I en Puyal. El titular: "València, per fi, els veu." S'acabava de posar en funcionament el darrer repetidor que alçava Acció Cultural del País Valencià i es tancava, per fi, el circuit. Les cares més conegudes de TV3 prenien la paraula a les nostres pàgines per valorar l'esdeveniment i donar la benvinguda als més de tres milions i mig de potencials nous teleespectadors d'aleshores.
Qui també prenia la paraula en aquell número 150 era l'escriptor Manuel de Pedrolo, que la setmana abans havia encetat col·laboració a la darrera pàgina de la revista, i ens explicava des del seu Dietari per què n'hi havia que havien decidit "que feia nosa": "No era un home interessat a crear interessos (si se'm permet la redundància) i, doncs, resultava incòmode."

Als nostres lectors

Als nostres lectors

Àlex Milian

Les eleccions a la Generalitat Valenciana se presenten més ajustades que mai. Aquest cop les enquestes seran poc fiables perquè serà cabdal l'abstencionisme d'un o altre partit. Sembla que el PP espanyol, primer, i després el valencià -amb la censura a TV-3 i a la pel·lícula Ja en tenim prou, entre d'altres coses- han escalfat l'ambient més del que ells mateixos voldrien i seran pocs els votants d'esquerra que es queden a casa. Cal afegir que l'acord entre Esquerra Unida, el Bloc i els Verds per presentar-se plegats també traurà de casa molts electors que, en comicis anteriors, havien vist frustrades les seves aspiracions a veure la seua opció política -bé siga nacionalista o ecologista- representada a les Corts Valencianes. Tot plegat significarà un canvi d'època, sobretot si les formes del PP espanten vells votants seus.

Editorial

Editorial

Ja n'hi ha prou

El menyspreu a la llengua, a la cultura i al territori ha estat la característica principal dels governs del PP a la Generalitat Valenciana des que hi van desembarcar el 1995. Les conseqüències han estat fatals per la cohesió de la societat valenciana però també ho acabaran sent per l'economia i els desenvolupament. Des d'un bon començament, el Govern d'Eduardo Zaplana va iniciar una guerra a la ciència i va mirar de manipular des dels llibres de text -el primer esgraó de la formació- fins la televisió que controlaven, Canal 9 -el mitjà més penetrant i horitzontal dels que disposa un Govern. Ara, Francisco Camps pretén posar la cirereta a aquest trist i macabre procés d'ofegar la llibertat d'expressió amb el tancament de les emissions de Televisió de Catalunya al "seu" territori.
Durant aquesta època de majories, primer relatives i després absolutes, el PP ha fet alguna cosa més que callar les veus crítiques, diferents o diverses: Ha trinxat el territori en un procés d'urbanització descontrolada, salvatge. Ho ha dit la Unió Europea però és evident i palpable per qualsevol que faci un trajecte pel litoral del país. El model Benidorm -concentrat i vertical- és gairebé sostenible al costat de les quilomètriques urbanitzacions de cases adossades amb jardí, i sovint piscina, que ocupen moltíssim espai i consumeixen encara més recursos. A sobre el PP pretenia que aquest creixement fora ilimitat -és a dir, que volia trencar qualsevol barrera natural possible- assegurant-se l'aigua potable. El transvasament de l'Ebre -falses excuses agrícoles a banda- haguera estat tan negatiu per al País Valencià -que haguera continuat exponencialment la urbanització- com per a les conques donants o el Delta de l'Ebre.
Cal veure encara si el mal no és irreversible i la urbanització que ja s'ha assolit és suportable -no diguem sostenible. Caldrà veure quins efectes econòmics té aquest model explotat durant els últims anys. Vivim un moment en què el turisme mundial està modificant els seus costums i fuig cada cop més de la massificació, els entorns naturals malmesos i la contaminació. Potser el model desenvolupat en les últimes dècades -i intensificat en els últims anys- condemnarà el nostre futur i el benestar econòmic aconseguit.
Per tant és necessari un canvi que rescate el país de la grisor cultural, social i garantesca l'economia valenciana del futur. Però sobretot és evident que el canvi hauria de ser un veritable capgirament de la situació: s'haurà de desterrar la manipulació informativa -que no és monopoli de la dreta-, s'haurà de comprometre seriosament amb la cultura del país i s'haurà d'aturar la desquiciada expansió del ciment i el totxo. Ja n'hi ha prou.


València:
Octubre, Centre de Cultura Contemporània
Carrer de Sant Ferran, núm. 12
46001 València
Tel. 96 353 51 00

Barcelona:
Rambla de Catalunya, 121, 1-2, esc. esquerra
08008 Barcelona
Tel. 93 238 42 62

Palma:
Almudaina,8 entresòl dreta
07001 Palma de Mallorca
Tel. 971 720 763

Valid XHTML 1.0! Validado por TAW