Setmanari dels Països Catalans

Número 1235
15 febrer 2008

EL TEMPS

EL TEMPS

Sumari

Sumari

Seccions
Seccions:
Portada

Portada

9M, el partit es juga aquí

Catalunya, el País Valencià i les Illes Balears decidiran, en gran mesura, el color del futur executiu estatal. A diferència de moltes altres, aquestes vuit demarcacions no presenten un resultat clar. El suport que obtinguen els dos partits majoritaris i els nacionalistes serà transcendental per a definir qui residirà a la Moncloa... i amb quina comoditat.

Fa 20 anys

Fa 20 anys

Alfons Cervera protagonitzava la secció “Primera pàgina”, amb la qual pràcticament obríem aleshores la revista, i signava l’article com a escriptor i “únic membre dimissionari del jurat dels Premis Ciutat de València”. El cas ocupava titulars i comentaris de tota mena i el resumia Cervera succintament: deia que un fins aleshores invisible regidor d’Educació i Cultura de l’Ajuntament de València, Roberto Cantos (PSPV) havia botat “de bell nou a la palestra posant a caldo el lapsus d’una funcionària municipal que havia escrit ‘català’ on havia de posar, segons el reglament, ‘la nostra llengua’”, a les bases dels premis literaris en qüestió. I per això, precisament, per aquest seguir la música “dels voltors esperpèntics” abillats de “blau rabiós”, Cervera havia dimitit.
Més: el qui aleshores era el nostre director, Vicent Sanchis, entrevistava Ricard Pérez Casado, alcalde de València sense majoria absoluta. La pregunta: “Hi ha sectors dins el seu partit i dins bona part de la premsa que pensen que l’alcalde de València és un mort...” La resposta, amb humor: “Setanta-cinc quilos, u setanta-tres d’alçada... Encara respire, com veus.”

Als nostres lectors

Als nostres lectors

Àlex Milian

Dels 350 diputats del Congrés espanyol, 88 provenen dels Països Catalans (una proporció una mica inferior, però no gaire, a la població que representen Catalunya, el País Valencià i les Illes), però a les nostres circumscripcions electorals s’hi juguen la meitat dels escons que ballen: els susceptibles de canviar, arreu de l’estat, respecte als resultats del 2004, són una trentena; doncs a casa nostra es poden moure fins a 16 escons. Barcelona, pel nombre d’habitants, el nombre de diputats que s’hi elegeixen i la importància de l’abstenció en els resultats, és la que més pot fer decantar la balança cap a un costat o cap a un altre (fins a set diputats poden canviar), però València i Alacant també sumen quatre seients bellugables. Llegiu quins són.

Editorial

Editorial

La notícia del Nord

Molts ciutadans del Principat, del País Valencià i de les Illes solen mirar la catalanitat de Catalunya Nord amb força prejudicis, com si es tractés només d’un rerefons folklòric, irrecuperable com a realitat cultural i social. Aquesta visió és molt esbiaixada, fruit de la desinformació i la manca de contacte directe amb els nord-catalans. La prova és que fa gairebé dos mesos que el Consell General dels Pirineus Orientals va aprovar, sense rebombori ni polèmiques (ni publicitat), la Carta a favor del català, per la qual la nostra llengua esdevé oficial a les comarques catalanoparlants de l’estat francès: un reconeixement importantíssim per a l’avanç en el reconeixement dels drets lingüístics dels veïns de Perpinyà, Salses o Prada.
Sabem que, durant el segle XX, l’estat francès havia estat molt més eficaç que no pas l’espanyol en el seu model de genocidi cultural. Però la llengua i la cultura han sabut sobreviure fins al XXI. I, per sort, la revolució comunicativa i cultural que ha arribat amb la societat del coneixement i la globalització obre noves oportunitats de recuperació a les llengües minoritzades i dota els parlants de noves eines de comunicació i reafirmació identitària. L’esclat de les formes comunicatives que ha tingut lloc a final del segle XX i començament del XXI ha fet que desapareguen les barreres artificials que hi havia entre territoris allunyats físicament –i esquarterats nacionalment pels estats consolidats. Internet ha permès que la improbable comunicació entre un jove de Salses i un de Guardamar de fa 15 anys ara siga no tan sols possible, sinó també lògica i gairebé inevitable si es mou per fòrums, xats o blogs d’internet en la seua llengua. Molts diaris electrònics i pàgines web catalanoparlants, però molt especialment Vilaweb, han demostrat que la cultura i la llengua catalanes tenen prou parlants per a esdevenir una de les més actives en un món comunicatiu sense barreres ni prejudicis.
Aquesta revolució comunicativa s’ha afegit a la desorientació que la Unió Europea ha acabat causant entre els estats plurinacionals (que pretenien ser estats-nació eterns) que la van crear. El resultat és que les cultures i nacions emmordassades troben ara una via d’expressió i reclamació de drets propis que els estats no poden fer callar –o no en saben.
En el cas de Catalunya Nord, la dissolució de la frontera és ara més evident que mai i –tot i que encara ens separa l’ample de via– la necessitat d’intercanvi –cultural, econòmic, social– és tan gran que han començat a augmentar exponencialment els negocis transfronterers, la circulació de símbols –sobretot en l’àmbit esportiu–, les iniciatives institucionals, les privades i les personals. La notícia és que la normalitat és un riu indeturable.


València:
Octubre, Centre de Cultura Contemporània
Carrer de Sant Ferran, núm. 12
46001 València
Tel. 96 353 51 00

Barcelona:
Rambla de Catalunya, 121, 1-2, esc. esquerra
08008 Barcelona
Tel. 93 238 42 62

Palma:
Almudaina,8 entresòl dreta
07001 Palma de Mallorca
Tel. 971 720 763

Valid XHTML 1.0! Validado por TAW