Publicitat
Flash Notícies
Flash Notícies
Notícies  |   Opinió   |   Recull de premsa  |   Cròniques  |   Hemeroteca      
 
Sindicació RSS 2.0
S.I.C Servei d'informació català
Cercador:

Butlletí

Vols rebre cada dia el butlletí de Tribuna Catalana? Subscriu-te gratuïtament
Nom:
Mail:
 
L'entrevista
Anna Gabriel
Membre del Secretariat Nacional de la CUP

"La CUP no neix del no res, sinó d'un capital social que s'ha anat forjant al llarg dels anys"

Acudit per Puyal

tribuna265petit

Llibres recomanats

guia_mitjans_08
Guia dels mitjans de comunicació en català 2008
la_veu_del_psuc
Andreu Mayayo
La veu del PSUC
catalanisme_federalista
Miquel Iceta
Catalanisme federalista
entre_imams_i_capellans
Marta Alòs i Brahim Yaabed
Entre imams i capellans
suecia
Suècia: les autoritats del nivell regional abocades a l'abolició o al renaixement
reacciona_catalunya
Vicenç Villatoro
Reacciona, Catalunya
llocs_de_memoria
Albert Balcells
Llocs de memòria dels catalans
espana_desde_una
J. J. López Burniol
España desde una esquina

Revistes recomanades

sapiens18
Sàpiens
lletres7
Lletres
acm3
ACM
esquerra_nacional8
Esquerra Nacional
lluita12
Lluita
haritu11
Haritu

Documents

Power point amb les noves línies d'ajuda a la producció cinematogràfica catalana i el nou sistema d'assignació de subvencions a través de punts
Diverses persones conegudes i catòliques han fet una declaració on divergeixen del suport de dels bisbes espanyols al PP de cara a les eleccions
El President de la Generalitat ha tornat a marcar perfil propi català en una conferència a Madrid.
Conferència pronunciada per Joan Ridao, amb el títol 'Objectiu: un país de primera', a l'auditori ONCE el 24 de gener de 2008.
Conferència pronunciada pel lehendakari Ibarretxe amb el títol "Ara més que mai, iniciativa política" a l'Auditori AXA de Barcelona el 17 de gener del 2008.
Discurs del president d'Òmnium Cultural, Jordi Porta, pronunciat a la Nit de Santa Llúcia 2007, celebrada a Reus el 20 de desembre.
Mostra tots els documents

Sindicació

 Destaquem
perej13/03/2008 · Crònica de Cultura i Mitjans de Comunicació
El periodista Pedro J. Ramírez ha quedat ben descollocat amb el resultat d'aquestes eleccions. Només així es pot entendre que, a poques hores dels resultats, i en una trobada digital amb els lectors d'El Mundo, proposés aquesta sorprenent recepta per millorar els resultats del PP a Catalunya: "Encontrar una manera de defender la unidad de España que sea compatible con el respeto y la potenciación de la identidad de Cataluña". Que El Mundo suggereixi al PP la potenciació identitària de Catalunya és un canvi mental que contradiu la línia editorial dels darrers anys, adreçada a atacar sistemàticament la llengua i cultura pròpies del país. Recordem que aquest és el diari que va demanar el vot per a Ciutadans en les passades eleccions al Parlament (i que, enguany, ha donat suport a Rosa Díez a qui ha aplaudit la seva defensa numantina de la unitat espanyola).

mapa-electoral-200813/03/2008 · Bilbo · Crònica d'Euskal Herria
Tot és vermell socialista o blau PP en el mapa electoral de l'Estat. Fins els comicis del 9 de març Euskadi era un oasi controlat pel PNB, però les coses han canviat. El Lehendakari Ibarretxe sempre presumia que les tres províncies basques apareixien pintades de color verd en els gràfics de les pantalles de televisió les nits electorals. Eren l'exepció. El verd PNB ha desaparegut i s'ha imposat el "tsumani" socialista a Biscaia, Àlaba i Guipúscoa amb molta contundència. Tanta, que es pot afirmar que la victòria del PSE és històrica, com ho és també la desfeta del partit d'Iñigo Urkullu. Des de les eleccions autonòmiques del 2005 el PNB no aixeca el cap i pateix una continua pèrdua de vot. Té fuites per tot arreu. També els altres dos socis d'Ibarretxe en el govern, Eusko Alkartasuna i Ezker Batua. L'ensulsiada, doncs, afecta al tripartit en conjunt.

montilla-zaragoza-iceta12/03/2008 · Col·lectiu Joan Crexell
Les diferents intervencions d’aquests últims mesos del primer secretari del PSC, José Montilla i les del seu secretari d’organització, José Zaragoza , així com la recent publicació d’un llibre de Miquel Iceta i l’entrevista que li van fer a aquest a La nit al Dia,constitueixen quelcom més que una simple estratègia del PSC. Si a tot això li afegim la coincidència amb un dels referents del sector catalanista del partit , Joaquim Nadal, que a la nit electoral va coincidir amb els plantejaments fets pel s seus companys de partit , podríem arribar a imaginar-nos que el PSC ha optat per fer allò que no van ser capaços de fer en el seu moment els líders històrics catalanistes del PSC: fer valdre els seus 25 diputats a Madrid per defensar les reivindicacions catalanes.
candidats-25012/03/2008 · Crònica electoral de Roger Buch
Amb les eleccions de diumenge s’acaba un cicle electoral, és a dir un seguit de convocatòries, que s’han concentrat en pocs mesos,veiem si els resultats dels partits han tingut lògica. de cicle o si es poden explicar només per la campanya. Anàlisi a partir del nombre de vots absoluts, no de diputats, ni regidors. La lògica de cicle indicaria que si un partit té tendència a l’alça o a la baixa, ho farà durant tot el cicle, aplicant-ho als resultats anteriors de les diferents convocatòries de l’anterior cicle. No tenim en compte per aquest anàlisi les eleccions europees, que van tenir una participació molt baixa. 

 



Galiza


bng_victria13/03/2008 · María Obelleiro
"Éxito electoral" e "unha boa noticia en medio do bombardeamento bipartidista" foron as palabras que profería Francisco Jorquera, coordinador da Executiva do BNG e deputado pola Coruña, perante os medios de comunicación na noite electoral. Pola súa banda, o portavoz do Bloque Nacionalista Galego e vicepresidente da Xunta, Anxo Quintana, afanábase en subliñar que o BNG foi a "única forza nacionalista" que aumentou en número de votos e en porcentaxe respecto ás eleccións xerais de do 2004. Logo de agradecer o apoio dos militantes e de felicitar os galegos por "confiar nesta formación", Quintana advertiu que, a partir de agora, o Bloque contará moito en Madrid. O líder nacionalista apuntou que, pese a campaña de socialistas e populares, a vitoria do bipartidismo en Galiza foi "pírrica".




Unió Europea


parlament-europeu13/03/2008 · Xavier Ferrer, economista i politòleg
El dia 12 de març se celebra, en una sessió en el Parlament Europeu, el cinquantenari de la creació de la institució més democràtica de la Unió Europea, ja que és l'única que la seva composició emana de la voluntat popular expressada a les urnes. Molts anys han passat des de la seva creació i molts canvis s'han produït a l'entorn de la Unió Europea en general i del Parlament Europeu en particular. De fet, el Parlament va començar la seva funció amb la constitució de l'Assemblea Parlamentaria, el 19 de març de 1958, amb només 142 diputats i amb molt poques competències i ha anat prenent protagonisme a partir de les atribucions que se li assignaven en cada Tractat. Avui, tot i estar per sota de les capacitats dels parlaments estatals, el Parlament Europeu disposa de possibilitats d'acció en el camp legislatiu, juntament amb el Consell Europeu, i també el camp pressupostari i en el de control de la Comissió Europea. No vol dir això que l'emblemàtica institució ja ha arribat al seu sostre competencial, sinó que ha de seguir treballant fins arribar a tenir les competències que tenen els parlaments estatals.


Notícies
Política
 
carodroviragran13/03/2008 · Barcelona
Les eleccions espanyoles no ens han anat bé. Hem patit un clar descens electoral que ha precipitat els esdeveniments i ens trobem ja en ple període precongressual. Hauria preferit poder fer un balanç més reposat dels resultats, per poder analitzar exactament les causes. Les decisions en calent, poc reflexionades, precipitades, mai m'han agradat. No formen part de la meva manera d'actuar. Però la realitat és la que és i el mes de juny tenim un congrés que hauria de servir per debatre sobre idees i no sobre persones, sobre model de partit i no sobre cadires, sobre estratègies i no sobre tacticismes conjunturals. Aquesta és almenys la meva intenció i així ho penso fer...", així comença la primera entrada que Josep-Lluís Carod-Rovira ha escrit en el seu bloc inaugurat avui mateix en l'espai web: http://www.carod.cat/



Notícies
Política
 
noalrei13/03/2008 · Barcelona
Segons ha filtrat el diari El Mundo, la sala Penal de l'Audiència Nacional espanyola ha anullat el judici que hi va haver el passat 20 de novembre a Enric Stern i Jaume Roura, ambdós per haver cremat fotografies de Joan Carles de Borbó, ja que no es va respectar el dret dels acusats a declarar en català. Així, segons ha confirmat l'advocat de la defensa, l'Audiència nacional ratifica i crea jurisprudència sobre el dret que tenim els catalans de poder expressar-nos en la nostra llengua en un tribunal especial com és l'Audiència nacional espanyola. Així doncs, els independentistes processats podran declarar clar i en català el seu rebuig a Joan Carles de Borbó.


Notícies
Economia
 
xapa13/03/2008 · Barcelona
Segons un estudi elaborat i presentat per la Plataforma per la Llengua, el sector de la telefonia mòbil margina i manté en situació d'extrema precarietat el català en els seus productes. Així, segons el document ‘El català a la telefonia mòbil', només quatre companyies, Siemens, Benq, Alcatel, i Blackberry han apostat per introduir en alguns dels seus productes la llengua catalana. De fet, segons càlculs del mateix estudi, només en el 26% dels aparells hi ha l'opció dels menús en català, en un 10% solament existeixen les instruccions en llengua catalana o, finalment, només en el 40% dels casos l'atenció telefònica és en català.



Recull de premsa
Cultura
 
sanchs13/03/2008 · Barcelona
L'exdirector del diari Avui, Vicent Sanchis, explica en una entrevista al Diari de Balears quina és la seva visió sobre el món periodístic català així com de la resta de la societat catalana. Per Sanchis, "els diaris són molt més dependents del poder que abans" ja que "si un govern o una empresa paguen a un diari el preu de vint o trenta mil exemplars, com podrà aquest diari informar amb un mínim d'equanimitat sobre el govern i l'empresa en qüestió?". El periodista valencià, que confirma que continua la idea d'organitzar un diari que ofereixi el que no ofereix ningú, assegura que actualment no existeix una força amb garanties de futur i progrés que serveixi per avançar en la llibertat dels Països Catalans.


Recull de premsa
Política
 

francesc_codina13/03/2008 · Barcelona
La dada: ERC ha perdut més de la meitat dels seus votants. Ara, els anàlisis. Cap a on hana anat? CiU? PSC? Abstenció?Siguin on siguin, Francesc Codina fa notar des de l'Avui que "la meitat dels seus votants potencials han considerat que es tractava d'una opció poc útil, tant a a l'hora d'aturar el PP com d'influir en el futur govern". I com aquest colmunista assenyala ni l'anterior creixement electoral ni l'entrada al govern han comportat "una millora de la seva imatge" i el partit posa "contínuament a prova la fe dels soferts simpatitzants", sobretot "dels que creuen que la feina política s'ha de fer amb rigor".




Recull de premsa
Política
 

bertran-renyer13/03/2008 · Barcelona
Davant la debacle electoral de diumenge i les primeres punyalades que han aparegut entre els dirigents republicans, dos dels militants més destacats d'Esquerra, Uriel Bertran i Jaume Renyer, fan una crida a l'esperança: "totes les dones i homes que conformem ERC són el projecte de futur que necessita Catalunya i els Països Catalans".



Contrastant


cadena_humana_gaza11/03/2008 · Barcelona
0. Introducció

El dimarts 26 de març la premsa de tot el món es va fer ressò d'uns fets que havien tingut lloc a la franja de Gaza el dia abans. Els diaris que hem consultat per tal de reconstruir aquests fets són:

  1. Diaris catalans: La Vanguardia, El Periódico de Catalunya, El Punt i Avui.
  2. Diaris espanyols: El País i El Mundo.
  3. Diaris francesos: Liberation i Le Monde.
  4. Diaris italians: La Repubblica.
  5. Diaris britànics: The Times.
  6. Diaris estadounidencs: International Herald Tribune.



per Lluc Salellas



anna-gabriel12/03/2008
Anna Gabriel és regidora de la Candidatura d'Unitat Popular a l'Ajuntament de Sallent i membre del Secretariat Nacional de la CUP. És doncs una de les més de 30 càrrecs electes que les CUP van tenir a les eleccions municipals d'ara fa un any, convertint-se en una de les sorpreses electorals, en especial, a ciutats com Berga, Sant Celoni o Vilafranca del Penedès on va superar partits com ara Esquerra o Iniciativa. En aquesta entrevista, Gabriel ens exposa quin ha estat el paper de la CUP davant les últimes eleccions espanyoles, què els diferencia d'Esquerra i quins són els objectius de la CUP, el referent municipal de l'anomenada esquerra independentista. 

Quin va ser el posicionament de la CUP de cara a les eleccions espanyoles de diumenge passat?
La CUP va decidir prendre la postura de l'abstenció activa. Nosaltres cridem a la participació política, que la gent formi part del teixit social i polític. No ens volem homologar a postulats de la indiferència o de dir que votar no serveix de res, no és el sentit de la nostra abstenció. Simplement, creiem que s'ha demostrat que la teoria de les forces que defensen que anar a Madrid des de Catalunya pot servir per marcar unes pautes o conductes que facin que Catalunya vagi millor no ha acabat funcionant. A més a més, entenem que acaba justificant determinades posicions i que els partits tradicionals els hi vagi bé, però no és el nostre terreny de joc.



País Valencià


camps-rajoy12/03/2008 · València
El País Valencià s'ha convertit, definitivament, en el gran feu conservador de l'estat espanyol. En realitat, a Múrcia el percentatge de vot dels conservadors depassa el 60%, una fita encara inabastable pel PP valencià, però sense dubte té molt més valor el resultat valencià que no el murcià. El País Valencià és la quarta autonomia quant a població, i acull la tercera i quarta circumscripcions amb major pes demogràfic, València i Alacant.



Illes Balears


balears_en_xifres11/03/2008 · Tomeu Martí
No hi va haver sorpresa. Les Illes Balears enviaran al Congrés de Diputats quatre representants del PSOE i quatre del PP. Els mateixos que fa quatre anys, però amb percentatge diferents i amb una tendència més clara que mai al bipartidisme.

PSOE i PP han sumat més vots que a qualsevol altra convocatòria anterior, més d'un 88% dels votants. Els resultats han tengut una particularitat: la victòria del PSOE, si bé per poc, circumstància que no es produïa des de l'any 1986. En efecte, el PSOE ha aconseguit 207.639 vots (44,12%), davant els 207.273 (44,04%) del PP. Uns pocs centenars de vots, però un escenari impensable fa just uns mesos i que desmenteix el suposat dretanisme endèmic de la societat balear.



Pla de Lleida


lleida912/03/2008 · Ivan Mambrillas
Com que les eleccions són la festa ─si és que n'han de ser d'alguna cosa─ de l'hermenèutica política, ningú no pot queixar-se ─hagin perdut, guanyat o il·legalitzat els seus─ de no disposar, almenys, d'una interpretació dels resultats que el complagui. Al cronista, per exemple, li n'ha fet el pes una, principatina i metàforica, segons la qual el PSOE és aquell alumne protegit (enxufat, per dir-ho amb el castellanisme encara en voga) a qui el professor distingeix amb la millor nota de la classe tant si fa els deures com si no o, posat que els faci, tant si els fa bé, regular o de pena. Menys gràcia li ha fet, en canvi, l'afirmació ‘Catalunya salva Espanya de si mateixa': bé que d'una mala bava que sempre és benvinguda, la idea poua en aquell pensament regeneracionista, no exempt d'un sentiment pogre de superioriat vers Espanya, que, senzillament, ja no toca.



Afers religiosos


cassiajust12/03/2008 · Barcelona
Avui l’Església catalana està de dol. Aquesta matinada, després d’un llarga malaltia, ha mort l’abat emèrit de Montserrat, Cassià Maria Just, de 81 anys. El pare Cassià, com se’l coneixia en ambients eclesiàstics, va ser abat de Montserrat durant 26 anys i per moltes raons ha esdevingut un dels referents espirituals de Catalunya.


Economia


escola11/03/2008 · Barcelona
Tots els contribuents esperaran amb candeletes els 400 euros de ZP. O gairebé tots, perquè alguns, per dignitat, no acceptaran l'almoïna del PSOE. Hi ha altres prioritats a Catalunya i a l'Estat espanyol. Al nostre país, aquests 400 euros de regal per a cada contribuent servirien per començar a redreçar el perpetu caos de Rodalies, a millorar la xarxa viària, a potenciar l'aeroport de Barcelona amb infrastructures més potents, a fer arribar internet a les poblacions rurals...



Tecnologia i país


tdt-generalitat11/03/2008 · Carles Toronjo i Manyé
La televisió digital terrestre (TDT) és la televisió del futur. L’any vinent, a Catalunya, al nostre país, es portarà a terme l’encesa digital i, conseqüentment, l’apagada analògica d’algunes de les emissions. Les emissions efectuades per alguns canals de televisió ja només ens arribaran a partir d’aquesta nova tècnica de difusió del senyal televisiu. La televisió analògica -la convencional, la de tota la vida- haurà passat a ésser història. En aquest procés de canvi, cal tenir ben apamat tot el terreny. Cal preservar la igualtat de tota la ciutadania quant a l’accés a aquest senyal i evitar els desequilibris socials i territorials que poguessin produir-se, així com intentar dur a terme una transició modèlica per a tots els teleespectadors.

 





Debat Nacionalista
CEEC Centre d'estudis estratègics de Catalunya
Tribuna Mallorca

Editorial

El nacionalisme i el sobiranisme polític porten molt de temps sense una estratègia clara de construcció nacional i gasten moltes de les seves energies en enfrontaments personalistes, en uns moments que caldria aprofitar ja que el catalanisme i el sobiranisme han irromput amb més força que mai a la societat catalana, amb tots els matisos que es vulguin.

Opinió

humbert_roma
Humbert Roma
periodista
Com ha passat a les circumscripcions catalanes sota administració de la Generalitat principatina, també a les de la comunitat autònoma basca i Navarra ha trobat aquesta vegada el PSOE la seva salvació electoral. Només cal mirar les xifres. El vot de la por al PP -l'insistent recurs propagandístic que han usat els socialistes durant la campanya- ha acabat fent forat entre l'electorat també al País Basc.

Opinió

marc_biosca

Marc Biosca
Sociòleg
El catalanisme està de dol, i almenys això ja és un estat d'ànim, fet que l'allunya de la entitat metafísica i amorfa que ha vestit durant la campanya, fantasmagòric.

La cursa electoral espanyola s'ha bipolaritzat, ha estat cosa de dos, PP i PSOE. És un fet sense precedents. Mai, a les eleccions generals de les Corts de l'estat, no s'havia arribat a un desenllaç tant poc policromat, manllevat de tot pluralisme necessari, recepta indefugible per obligar a l'electorat a mesurar i cavil·lar el vot.

Agenda

Divendres
14
març
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

S'ha dit...

07/03/2008
"Si CiU entrés al govern de Madrid no podria fer oposició a un govern de la Generalitat que té com a gran objectiu debilitar-nos i fins i tot destruir-nos "

Jordi Pujol
expresident de la Generalitat
 
07/03/2008
"No hi haurà desafecció. Tant el president Montilla com jo seguirem treballant perquè Catalunya se senti còmoda "

José Luis Rodríguez Zapatero
Cap de llista per PSOE
 
07/03/2008
"Amb en Pujol som coneguts íntims, però la paraula amistat... "

Duran i Lleida
Cap de llista per CiU
 
07/03/2008
"només hi ha una manera de no perdre dues vegades: no votar ni a Zapatero ni a Rajoy "

Francesc-Marc Álvaro
Periodista
 

Enquesta

Qui s'ha endut els més de 400.000 vots que han perdut Esquerra i CiU?
 

Cartes al director

Flaix TV té dret a ser a la TDT
David Guillem
Tarragona
Flaix TV també te dret a ser present a la TDT nacional privada de Catalunya. Em dirigeixo, en general a tos aquells antics telespectadors de Flaix TV, que la setmana passada van veure frustrades les seves esperances, i confiança que van dipositar en EDC, Emissions Digitals de Catalunya S.A. (pertany al Grup Godó - 8 Televisió), per poder tornar a veure les emissions de Flaix TV, a través de la quarta senyal del múltiplex del canal 51 de la TDT. Bé per fer una mica de memòria col·lectiva, envers als seus responsables, recapitulem el procés: a mitjans del 2003 Flaix TV, per motius desconeguts per l' audiència i de forma incomprensible, cedeix les seves llicencies analògiques de Tarragona, Lleida i Girona a City TV (actualment 8tv), per poder permetre la seva plena cobertura analògica a tot Catalunya. Fruit d' aquest acord Flaix TV desapareix de la nit al dia de les ones hertzianes de Tarragona, Lleida i Girona. ...