Setmanari dels Països Catalans

Número 1302
13 juny 2009

EL TEMPS

EL TEMPS

Sumari

Sumari

Seccions
Seccions:
Portada

Portada

1984/2009 25 anys

Des de la famosa pesseta de Fuster fins a l’actualitat han passat, qui ho havia de dir, 25 anys. EL TEMPS enfoca avui cap a la maduresa tot reconeixent-se les arrels: en aquest primer reportatge d’aniversari repassarem precisament alguns dels moments que ens han fet com som.

Fa 20 anys

Fa 20 anys

Les pàgines de cultura d’EL TEMPS d’ara fa vint anys contenien una bona dosi d’humor negre. El setmanari havia demanat a un grup d’escriptors que escrigueren el propi epitafi. El resultat no defraudava i mostrava que la necrologia també pot provocar el somriure. Jordi Cornudella proposava: “Ja no em fa mal el cap, ni l’esquena, ni el fetge; per fi he trobat el que no em va donar cap metge.” “He vingut a perdre el temps. Tornaré de seguida”, demanava Víctor Mansanet, mentre Valentí Puig, amb aire positiu, apuntava: “Ara aprendre a tocar el piano.” El periodista i escriptor Xavier Moret era, però, el més enginyós: “L’últim, que tanqui la porta.”
Humor a banda, el tema de portada era seriós i ben seriós. Segons denunciava aquest setmanari, homes de la confiança d’Antonio Tejero, executor del colp del 23F, ocupaven llocs destacats dins l’estament de la guàrdia civil. EL TEMPS criticava aquesta realitat, però, sobretot, posava èmfasi en la inacció de què feien gala el ministre espanyol d’Interior, José Luis Corcuera, el de Defensa, Narcís Serra, i el responsable de la guàrdia civil, Luis Roldan.

Als nostres lectors

Als nostres lectors

Àlex Milian

Tot i que l’aniversari d’EL TEMPS centra la nostra portada, no hem volgut deixar de tractar a fons la compareixença del president de la Generalitat Valenciana Francisco Camps davant el jutge com a imputat pel cas Gürtel.
Amb motiu de l’aniversari hem mirat d’explicar-vos la història del setmanari, com n’ha evolucionat el disseny i com fem EL TEMPS cada setmana. I hem provat de retratar-vos, per conèixer-vos i que us conegueu, lectors: hem entrevistat el més gran dels subscriptors fidels des del primer número i hem voltat arreu del món per fer-vos arribar les opinions de subscriptors que llegeixen la revista des de Mendoza, Viena o Vancouver.

Editorial

Editorial

25 mil gràcies

Un setmanari no pot viure sense lectors i el primer agraïment per poder celebrar els 25 anys d’aquest setmanari és, obligatòriament, per als subscriptors, els lectors fídels, els infidels i els esporàdics. L’esforç de l’empresa i els treballadors no hauria servit de res sense les persones que fan l’acció de renovar la subscripció, anar-lo a comprar o consultar-ne la pàgina web. Sense ells, EL TEMPS no hauria pogut esdevenir el setmanari d’informació general en català que més temps s’ha mantingut als quioscs.
Malgrat l’escepticisme que despertà inicialment aquest projecte de parlar, en català, de l’actualitat dels Països Catalans, setmanalment i sense complexos –és sabuda l’anècdota que Joan Fuster va dir que, pel que havia de durar, només hi arriscaria una pesseta–, ja ha passat un quart de segle de compromís ininterromput amb la informació.
Aquest 25è aniversari és la demostració diàfana que hi ha un espai comú de cultura, llengua, economia i política que interessa lectors de dedicacions, orígens, sexes i edats diferents. Els espais comunicatius es troben delimitats, per definició, per la llengua, l’eina bàsica de la comunicació. Però en aquests 25 anys fins i tot hem pogut comprovar –per cartes de lectors, comentaris de subscriptors o correus electrònics– que EL TEMPS supera de tant en tant aquestes limitacions espàcio-lingüístiques i interessa valencians de comarques castellanoparlants com el Baix Segura, xilens que viuen a Madrid o austríacs que resideixen a Viena: a qualsevol sense prejudicis nacionals que vulga ser informat atòpicament.
El 25è aniversari també fa miques el tòpic segons el qual els veritables mercats són els autonòmics (el Principat estricte, el País Valencià) o els provincials. No és cert que a Catalunya no interesse què passa al País Valencià o a les Illes i a la inversa. Detectem sovint que això és exactament al contrari: la desinformació practicada per tants mitjans –espanyols o no– es fa evident quan EL TEMPS publica un ampli reportatge sobre un afer valencià, un fet remarcable de València que precisament suscita expectació, sobretot, a Catalunya i a les Illes, on les dades hi han arribat amb comptagotes. De la mateixa manera, les portades sobre temes molt concrets de Catalunya –com el risc que significa la construcció del túnel sota la Sagrada Família, per exemple– atrauen un nombre de lectors extraordinari als territoris valencians i balears, un bon nombre de persones que volen esquivar com siga les barreres comunicatives que alcen alguns mitjans.
Justament, EL TEMPS celebra 25 anys perquè té lectors al Principat, a les illes Balears, al País Valencià, a Catalunya Nord i a la Franja. Gràcies.


València:
Octubre, Centre de Cultura Contemporània
Carrer de Sant Ferran, núm. 12
46001 València
Tel. 96 353 51 00

Barcelona:
Rambla de Catalunya, 121, 1-2, esc. esquerra
08008 Barcelona
Tel. 93 238 42 62

Palma:
Almudaina,8 entresòl dreta
07001 Palma de Mallorca
Tel. 971 720 763

Valid XHTML 1.0! Validado por TAW