Setmanari dels Països Catalans

Número 1308
24 juliol 2009

EL TEMPS

EL TEMPS

Sumari

Sumari

Seccions
Seccions:
Portada

Portada

Catalunya. No, we can't

Queda molt lluny l’emoció que va viure el Parlament de Catalunya el 30 de setembre de 2005, quan va aprovar gairebé per unanimitat un nou projecte d’Estatut de Catalunya, que havia de comportar un salt en l’autogovern català. Lluny d’això, quatre anys després, les expectatives que aquell text aixecava s’han frustrat. La perplexitat i el desencís s’han generalitzat en amplis sectors de la societat catalana. Però, al seu torn, han alimentat el descontentament per l’actual relació entre Catalunya i Espanya i han fet que el catalanisme polític es replantegi la viabilitat de les estratègies seguides fins ara.

Fa 20 anys

Fa 20 anys

Fa vint anys, a EL TEMPS
Quina relació hi pot haver entre Quim Monzó i José Luis Corcuera? Cap, probablement, per a alegria –i distància intel·lectual, i més coses– del primer. Cap relació, més enllà d’haver compartit portada d’aquest setmanari ara fa dues dècades, quan l’escriptor acabava de rebre el II Premi dels lectors d’EL TEMPS i l’aleshores ministre espanyol de l’Interior filtrava notícies sobre una negociació entre el govern estatal i Terra Lliure, amb les intervencions del diputat per ERC Àngel Colom i del conseller de Governació, Josep Gomis.
En tot cas, al barceloní Nick Havana s’hi va aplegar, per a l’acte-festa de concessió del guardó a Monzó, una bona representació de la vida cultural del país: en paraules del cronista, “hi havia Ramon Pla i Arxé, d’una elegància sense objeccions, deganal; Dolors Oller, plena d’assaig i punyeteria; Isidor Cònsul, amb aquella retirada a Ibáñez Serrador; i Oriol Castanys, acabat de traure d’un anunci de locions. Pel gremi editorial, Jaume Vallcorba Plana, precedit d’un havà; Miquel Alzueta, blanc i radiant; Eliseu Climent, el responsable; Carles-Jordi Guardiola, de parar eclesial [...]. I fora de catàleg, Ramon Barnils, amb la camisa de faena de l’exèrcit israelià”. Per exemple.

Als nostres lectors

Als nostres lectors

Àlex Milian

Els mots desafecció, perplexitat i desencís surten, des de fa dos anys, en moltes de les anàlisis polítiques i sociològiques que individualment o col·lectivament intenten radiografiar el Principat. No és només la política ni n’és la responsable la crisi econòmica. Els culebrots del finançament i l’Estatut ja haurien d’haver acabat amb la paciència dels catalans, però de tan llargues i infructuoses que són les negociacions semblen haver esgotat l’esperança, la capacitat de reacció. Amb un reportatge i quatre entrevistes (a Miquel Àngel Essomba, Ferran Requejo, Xavier Rubert de Ventós i Ferran Sàez), cerquem les claus d’aquesta situació i mirem més enllà del futur pròxim: quin és l’horitzó del catalanisme a mig termini?

Editorial

Editorial

Baltasar Porcel

Amb la mort de Baltasar Porcel ha desaparegut un pilar fonamental de la nostra cultura, un escriptor sòlid i potent que ha contribuït, des de les acaballes del segle XX, a enfortir el panorama global de la literatura catalana, el seu ressò, la seua infiltració en l’escena internacional. Des de les arrels fortament soterrades en la terra d’Andratx, Porcel va absorbir històries locals, mites mediterranis i literatura universal per generar algunes de les pàgines més inspirades de les nostres lletres. La seua presència i la seua energia han estat omnipresents en alguns moments de la història catalana recent i sobre les seues facetes d’articulista i de representant institucional –onze anys al capdavant de l’Institut Català de la Mediterrània– es va bastir una imatge polièdrica de treballador incansable i d’opinador controvertit, a més de novel·lista.
Ha recordat el conseller de Cultura, Joan Manuel Tresserras, que el seu nom ha estat el que més ha sonat a l’hora de parlar d’un potencial candidat català al Nobel de Literatura. Què més se li pot demanar a un novel·lista que excel·leixi en la seua obra? La mort l’ha enxampat en un moment creatiu especialment dolç, ja que havia concatenat diverses novel·les rodones, creadores d’un món propi cada cop mes ric i fabulós, amb un estil arrelat en la novel·la del XIX i alhora totalment contemporani.
Des del treball individual de la creació literària, Porcel ha posat molts granets de sorra a la platja de la nostra cultura, des d’Andratx fins a Fraga, Alacant i Barcelona. A València hi va portar a escena les seues primeres obres de teatre, Els condemnats, el 1960, i La simbomba fosca, poc després. A Barcelona, s’hi va instal·lar, sense deixar mai l’esperit andritxol que sempre nodria les seves fabulacions, i va iniciar el seu treball periodístic, primer amb articles al Diari de Barcelona, després com a entrevistador de fons a Serra d’Or, i finalment com a columnista diari a La Vanguardia durant més de vint anys.
Des de l’Institut Català de la Mediterrània va fer una bona feina per aconseguir una Catalunya oberta i ambiciosa. La Barcelona que el segle XXI aspira a ser capital de la Mediterrània, a promoure el diàleg –la trobada– entre cultures i religions, fins i tot allà on s’hi troben més enfrontades, és també hereva de la seua feina a l’Institut.
Després de la mort de Porcel, cal aferrar-se a la seua obra literària, divulgar-la i reivindicar-la, per no haver de recordar que ja té punt i final.


València:
Octubre, Centre de Cultura Contemporània
Carrer de Sant Ferran, núm. 12
46001 València
Tel. 96 353 51 00

Barcelona:
Rambla de Catalunya, 121, 1-2, esc. esquerra
08008 Barcelona
Tel. 93 238 42 62

Palma:
Almudaina,8 entresòl dreta
07001 Palma de Mallorca
Tel. 971 720 763

Valid XHTML 1.0! Validado por TAW