Setmanari dels Països Catalans

Número 1337
1 gener 1970

EL TEMPS

EL TEMPS

Sumari

Sumari

Seccions
Seccions:
Portada

Portada

El món després de la crisi

La Xina parla de tu a tu amb els Estats Units; els grans organismes econòmics perden credibilitat; estalviem més que mai i substituïm el cotxe per la bicicleta. Tot això mentre valors com l’austeritat i el consum conscient guanyen terreny. Moltes esferes de la vida canvien de resultes de la crisi. EL TEMPS fa la dissecció d’una metamorfosi obligada.

Fa 20 anys

Fa 20 anys

Des de la portada, una afirmació contundent, dedicada a l’actual defensor del poble espanyol –i aleshores ministre de Justícia–: “Múgica és un exterminador”. En aquell número 293 entrevistàvem els familiars dels presos independentistes catalans que hi havia escampats a l’estat espanyol, i denunciaven en primera persona la dura situació que els tocava de viure.
Tanmateix, per endolcir una mica una revista d’alt voltatge, teníem l’article de Joan de Sagarra, sobre l’art de confegir opinió escrita: “Trobar el tema és el pitjor. En temps del franquisme era més fàcil dissimular aquesta penosa, vergonyosa, situació. Una de les meves múltiples col·laboracions en la premsa barcelonina, una col·laboració diària, portava el títol de ‘Repostería selecta’. Doncs bé, el dia que no trobava el tema, em limitava a copiar, textualment, una recepta –quasi sempre la mateixa: bunyols de vent– treta d’un vell llibre de rebosteria alacantina. La broma, per anomenar-la així, feia efecte: una part dels meus lectors pensava que era un senyal que els enviava per donar-los a entendre que el tema triat m’havia estat censurat pel director; altres lectors llegien la recepta tres i quatre vegades amb la convicció que allí hi havia gat amagat.”

Als nostres lectors

Als nostres lectors

Enric Rimbau, director

Dissortadament, ningú no creu que enguany vegem indicis de recuperació econòmica que ens facin pensar en una sortida de la crisi. Tot amb tot, aquesta llarga etapa de vaques magres ha portat alguns canvis a la nostra manera de viure i d’organitzar-nos. El dossier de portada d’aquesta setmana, coordinat per Violeta Tena, mira d’analitzar aquests canvis, des dels àmbits més quotidians fins a les relacions internacionals, tot passant pels valors. La crisi no sabem si ens farà més bons, però potser sí que ens fa una mica diferents.
També analitzem l’infern d’Haití. Després de la devastació deixada pels terratrèmols, la comunitat internacional té la responsabilitat d’afavorir un procés de reconstrucció que permeti al país de sortir del pou de misèria on ja era abans de la tragèdia.

Editorial

Editorial

Presidència vaporosa

L a setmana passada, el president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, va presentar el seu pla de treball, com a president de torn de la UE, davant el Parlament d’Estrasburg. Al discurs, el mandatari espanyol va mantenir la seva línia de grans proclames poc concretades. Per exemple, va proposar “un gran pacte social” per a sortir de la crisi. També va defensar la necessitat de fer una aposta especial per la indústria sostenible, amb l’estendard del desenvolupament del cotxe elèctric, o el reforç de l’espai universitari i de recerca comú. Rodríguez Zapatero ha exportat el seu estil al cor de la UE, amb grans propostes mancades de concreció. De fet, l’acte ja no havia aixecat gaires expectatives, com ho provava l’escassa presència d’eurodiputats a la sala de plens en el moment del discurs del mandatari espanyol –un fet, que, malgrat tot, hauria de fer rumiar a tots els representants europeus.
El torn espanyol a la presidència de la UE no ha estat rebut precisament amb entusiasme. Diversos sectors polítics i mediàtics han qüestionat la capacitat de lideratge del cap de l’executiu d’un estat que encapçala les estadístiques de desocupació i que és lluny de mostrar els primers símptomes de recuperació. Amb aquestes credencials, els discursos habituals de Zapatero de grans proclames, expressades amb ambigüitats calculades, però sense cap concreció, poden servir per a mantenir els equilibris necessaris per a governar en minoria al Congrés dels Diputats de Madrid. Però a la UE, els discursos vaporosos només acabaran de palesar la incapacitat de lideratge del mandatari espanyol en l’àmbit de la política internacional.
Val la pena de destacar també el paper del PP. A diferència dels seus companys del Partit Popular Europeu, els conservadors espanyols han preferit no mostrar-se crítics amb el president espanyol. Els eurodiputats del PP saben que Rodriguez Zapatero exerceix la presidència de torn europea com a president espanyol abans que no pas com a socialista. La roba bruta, ja la rentaran a casa quan sigui el moment de fer el balanç, al final del mandat espanyol a la UE. Ultra el patriotisme compartit entre PP i PSOE, aquesta actitud també deixa ben clar el nivell d’integració europeu.
Tanmateix, la presidència espanyola de la UE servirà, això sí, per a evaporar qualsevol dubte que pugui quedar sobre la veritable concepció que Zapatero té d’allò de l’Espanya plural. Mai no li seria tan fàcil com ara d’aconseguir que la llengua catalana, la tretzena més parlada d’Europa, fos reconeguda com a llengua oficial. També ara té sis mesos per a donar un impuls definitiu a un projecte estratègic com el de l’eix mediterrani. Res d’això no va sortir al seu discurs. Prenguem-ne tots nota.


València:
Octubre, Centre de Cultura Contemporània
Carrer de Sant Ferran, núm. 12
46001 València
Tel. 96 353 51 00

Barcelona:
Rambla de Catalunya, 121, 1-2, esc. esquerra
08008 Barcelona
Tel. 93 238 42 62

Palma:
Almudaina,8 entresòl dreta
07001 Palma de Mallorca
Tel. 971 720 763

Valid XHTML 1.0! Validado por TAW