A Bellmunt la mina Eugènia us durà al cor de la terra i us explicarà com era el dur treball del miner i com es va formar una manera de ser i de viure pròpia d’un poble miner ben diferent a la que es duia a la resta de la comarca del Priorat.
Un paisatge sorprenent, uns vins que enamoren, un oli que fa possible la millor cuina, una terra que us invita a degustar-la a poc a poc, sense presses.
Passegeu per Escaladei i coneixereu que de Provença vingueren al segle XII els monjos de l’Ordre de la Cartoixa a construir un monestir i fundaren així la primera cartoixa de la Península Ibèrica.
L'oli de la comarca del Priorat és un oli extraordinari del qual en podreu conèixer el procés d'elaboració i les seves característiques en els diversos molins que us proposem en aquesta ruta: un total de sis molins visitables on degustareu el millor oli d'oliva verge extra.
Veniu a conèixer-los de novembre a febrer; la campanya comença ja!
MOLINS VISITABLES COOPERATIVA DE LA BISBAL DE FALSET La Palma, 40
Tel.: 977 819 034 / 977 819 010
Fax: 977 819 033
A/e: montsacer@montsacer.com www.montsacer.com
Molí fundat el 1951, principal empresa de la localitat i motor de l’economia local. Actualment moltura les olives dels socis de la cooperativa de la Bisbal de Falset i dels de la de Margalef amb maquinària moderna que possibilita la millor qualitat.
L’orografia irregular de la zona, un hivern mol fred i l'oliva arbequina són factors destacats a l'hora d'obtenir el nostre oli d'oliva verge extra.
Horaris de visita: dimecres i dissabtes de 10 h a 13 h prèvia reserva amb un dia d’antelació Capacitat: mínim 1 persona, màxim 30 persones Preu de la visita i cata: 4 € Idiomes de la visita: català i castellà Olis que es degusten:Montsacer (100 % oliva arbequina) Característiques: oli verge extra verd intens, fruitat i una mica amarg Venda directa: sí
L’activitat principal d'aquesta cooperativa és la producció d’oli d’oliva verge extra, emparat sota la DOP Siurana. Compta amb 110 socis els quals conreen unes 450 ha. d’oliveres i produeixen anualment uns 220.000 litres d’oli.
Des de l’any 2001 també produeix oli d’oliva verge extra de producció ecològica, més curosa amb el medi ambient, cultiu per al qual van decidir-se uns quants socis.
En els darrers anys s'ha fet una aposta decidida per la qualitat, prova de la qual són els nombrosos premis obtinguts en diversos certàmens.
Horaris de visita: Durant la campanya (de novembre a gener inclòs): dimecres i dissabtes a les 11 h sense reserva. Resta de dies (inclosos els diumenges) prèvia reserva amb un dia d’antelació Capacitat: mínim 2 persones / màxim 25 persones Preu de la visita i cata: 6 € (inclou l'obsequi d’una botella d’oli verge extra de ½ litre) Idiomes de la visita: català i castellà. Anglès i francès amb cita prèvia amb un dia d’antelació Olis que es degusten:Baronia de Cabacés, convencional i ecològic (95% oliva arbequina i resta d'altres varietats) Característiques: oli verge extra amb un fruitat mitjà i equilibrats en amarg, dolç i picant. Venda directa: sí
Miró Cubells S.L és una petita empresa familiar que es dedica, des de fa moltes generacions, al conreu de les oliveres i que aposta per la qualitat. Disposa d'un molí modern que aplica formes tradicionals d’elaboració com el sistema de decantació i conservació dels olis per monovarietals fins al moment de fer cupatges.
Horaris de visita: dissabtes i diumenges d'11 h a 14 h prèvia reserva amb un dia d’antelació. De dilluns a divendres prèvia reserva amb un dia d’antelació Capacitat: mínim 1 persona / màxim 10 persones Preu de la visita i cata: 3€ Preu de la visita al molí i a una finca + cata: 10€ Preu de la visita a l'agrobotiga d'Escaladei (antic molí) i pica-pica d’embotits i dolços prioratins: 8 € amb reserva prèvia amb un dia d'antelació Idiomes de la visita: català i castellà (de dilluns a divendres). Caps de setmana, amb reserva prèvia, també en anglès. Olis que es degusten: FincaCavaloca ecològic (80% oliva arbequina i 20% rojal), olí de l’oli (60% oliva arbequina i 40% rojal), Molí de l’oli (100% oliva koroneiki), Molí de l’oli (100% oliva arbosona) Característiques: Cavaloca ecològic,oli verge extra, verd en boca amb gust de tomàquet, poma verda i una mica de carxofa. Notes picants i amargants però equilibrades. Molí de l'oli, oli verge extra verd en boca, fruitat, amb un començament dolç i amb astringència final. Molí de l'oli koroneiki, oli verge extra amb diversitat d'aromes vegetals com kiwi i pell de plàtan, amb un punt d'amarg i picant Molí de l'oli arbosana, oli verge extra, equilibrat amb tocs de fruita verda com nous verdes i plàtan. Venda directa: sí Visita finca d’oliveres: sí
MOLÍ GRATAVINUM
Mas d’en Serres, s/n. A la Vilella Baixa, agafeu el camí senyalitzat com a "Pla del Xorrac" i seguiu-lo durant un kilòmetre aproximadament
Tel.: 687 758 779
Fax: 93 890 11 43
A/e: gratavinum@gratavinum.com www.gratavinum.com
Horaris de visita: de dilluns a divendres de 9 h a 13 h i de 15 h a 18 h i dissabtes de 9 h a 14h prèvia reserva amb una dia d'antelació Capacitat: mínim 1 persona / màxim 60 persones Preu de la visita i cata: 10 € (inclou també una degustació de 2 vins negres que s'elaboren al celler -Gratavinum 2πR i Gratavinum GV5) Preu de la visita al molí i a una finca + cata: 18 € Idiomes de la visita: català, castellà, anglès i francès Olis que es degusten: Gratavinum Reserva (95 % oliva arbequina i 5 % rojal) Característiques: oli verge extra amb notes de tomàquet verd, ametlles verdes i gespa acabada de tallar. En escalfar-lo hi trobarem també notes de fruits secs (avellanes, ametlles). En boca és molt suau, dolç i fruitat, amb poca presència de notes picants o amargues.
Venda directa: sí
COOPERATIVA DEL MASROIG
Passeig de l’arbre, 3
Tel.: 977 825 026
A/e: comandes@cellermasroig.com www.cellermasroig.com
Molí de petites dimensions que moltura les olives dels socis de la cooperativa. La producció és d'uns 70.000 litres a l'any. La varietat predominant és l’arbequina i el sistema de treball l’extracció en fred i només per centrifugat.
Aquest molí ha estat premiat en diverses ocasions en certàmens tant nacionals com internacionals per la seva gran qualitat.
Horaris de visita: durant la campanya (novembre i desembre) de dilluns a dissabte de 16 h a 19 h sense reserva. Resta de l'any de dilluns a divendres de 11 h a 13 h i de 15 h a 17 h sense reserva. Capacitat: mínim 1 persona / màxim 15 persones. Durant la campanya grups de 6 persones màxim Preu de la visita i cata: 3€ (a descomptar a la botiga de la compra que es pugui fer) Idiomes de la visita: català, castellà i anglès Olis que es degusten: Molí Baix Priorat (100% oliva arbequina) i Les Sorts (100% oliva arbequina). Característiques: oli verge extra suau amb un equilibri esplèndid entre dolç i picant, gens astringent. Aroma intens amb matisos de fonoll, carxofa i ametlló. Venda directa: sí
COOPERATIVA DE LA SERRA D'ALMOS Av. Cooperativa, s/n
Tel.: 977 418 125
Fax: 977 418 399
A/e: coopserra@telefonica.net www.serradalmos.com
A l’any 1989 es va fer una reforma integral del sistema de molturacio i extracció de l’oli. Fins a la data es feia molturació tradicional amb pedres, un premsat hidràulic mitjançant cofins i la separació de l’oli fent servir el sistema de piquetes. Amb l’incorporació del sistema de premsat en fred i la recollida de l’oliva en verd de l’arbre es produeix un oli verge extra de gran qualitat.
Horaris de visita: durant la campanya de dilluns a dissabte de 18 h a 20 h prèvia reserva amb dia d’antelació. Resta de l'any divendres i diumenges de 10 h a 12 h sense reserva Capacitat: mínim 2 persones / màxim 15 persones Preu de la visita i cata: 4€ Idiomes de la visita: català i castellà Olis que es degusten:Mussefres (96% oliva arbequina i resta de Morrut del reguer i Farga) Característiques: oli verge extra, fruitat mig-alt, amb aromes de tipus verd on predomina la carxofa, el tomàquet verd, nous i ametlló. En conjunt molt equilibrat i harmònic en boca. Venda directa: sí
Des de l'Oficina de Turisme del Priorat s’ha estructurat una oferta de cellers visitables que inclou 13 cellers de la DO Montsant i 32 de la DOQ Priorat. Aquests cellers volen compartir amb vosaltres els seus excel·ents vins, però sobretot fer-vos partíceps de la seva aventura i de la seva aposta de futur.
Un copilot local que us mostrarà els racons més autèntics de la comarca del Priorat. Des del vostre propi cotxe, a peu de carretera, us anirem explicant totes les històries, tots els paisatges més singulars de la nostra comarca. Entreu a l’Oficina de Turisme a recollir el vostre CD o MP4 i sortiu a conèixer món!
03-12-2009 00:00 | La fotografia presentada per Lourdes Gasol ha estat la guanyadora del concurs fotogràfic "Els colors del vi", organitzat per l'Oficina de Turisme del Consell Comarcal del Priorat.
36 pàgines il·lustrades meravellosament són les que dedica el reputat xef australià, d'origen espanyol, Frank Camorra, a la cuina tradicional prioratina en el seu llibre Movida Rustica.
08-12-2009 00:00 | L'agècia de viatges A la carta de Salamanca, especialitzada en enoturisme, es desplaça al Priorat els dies 25, 26 i 27 de novembre per conèixer la seva oferta.
Senzill itinerari que travessa les vinyes del famós celler Torres, així com una zona molt pintoresca de formacions rocoses singulars de gres rogenc, coneguda com els Rogerals.
Bonic itinerari entre les poblacions de Marçà i Capçanes que transcorre, una part pel camí de les Pedrenyineres entre conreus de vinya, ametllers i olivers i l'altra, pel costat de la riera per un camí de ferradura al peu de la Serra de la Llaberia.
Aquest itinerari ens apropa fins al llegendari poble de Siurana, últim reducte sarraí de Catalunya i talaia sublim del Priorat. El camí uneix dues poblacions que han estat estretament vinculades al llarg de la història i que avui dia formen el mateix municipi.
Des de l'Oficina de Turisme del Priorat s’ha estructurat una oferta de cellers visitables que inclou 13 cellers de la DO Montsant i 32 de la DOQ Priorat. Aquests cellers volen compartir amb vosaltres els seus excel·ents vins, però sobretot fer-vos partíceps de la seva aventura i de la seva aposta de futur.
Per conèixer més i millor la comarca, poseu-vos en mans d'experts. Les nostres empreses d'activitats d'oci us descobriran noves maneres de conèixer el Priorat.
Ruta de l'oli
L'oli de la comarca del Priorat és un oli extraordinari del qual en podreu conèixer el procés d'elaboració i les seves característiques en els diversos molins que us proposem en aquesta ruta: un total de sis molins visitables on degustareu el millor oli d'oliva verge extra.
Veniu a conèixer-los de novembre a febrer; la campanya comença ja!
Ruta dels cellers
Els cellers de la comarca del Priorat us obren les portes. Des de l'Oficina de Turisme del Priorat s’ha estructurat una oferta de 13 cellers visitables per la DO Montsant i 32 per la DOQ Priorat. Aquests cellers volen compartir amb vosaltres els seus excel•lents vins, però sobretot fer-vos partíceps de la seva aventura, de la seva aposta pel futur.