Superficialitat

A cal metge, un paper penjat amb una dita índia:

No jutgis una persona fins que no hagis caminat quatre llunes amb les seves espardenyes

Penso que és força adient però no em fa l’efecte que el professional se’n recordi d’aplicar-se-la.

Al migdia el professor em diu que s’ha mirat el LibraryThing i que és cosa de nens. La llista de llibres més freqüents està encapçalada per tota la sèrie Harry Potter.

No discuteixo. Tots tenim massa pressa i poc temps per escoltar-nos.

Add comment 13 febrer 2010

El món dels llibres

Descoberta diària a través dels actes programats per tota Catalunya. I doncs, què hi havia pels voltants de casa? Una barreja de biblioteques, llibreries i altres entitats oferint-me els seus atractius.

LibraryThing Local a Barcelona

Encara que potser avui no era el millor dia per seduir-me :-)

Add comment 11 febrer 2010

Cloenda de l’Any Amades

Avui s’acaben les activitats organitzades amb motiu del 50è aniversari de la mort de Joan Amades, el recopilador incansable de costums i tradicions catalanes. Aquest apunt vol sumar-se a la celebració a la xarxa, engegada des del bloc Raons que rimen. No oblidem que

Entre tots la palla al perxe

Any Amades 1890-1959

1 comment 17 gener 2010

5è aniversari: pausa

Comença un any i avui ja en fa cinc que tinc aquest bloc obert. Necessito fer pausa. Gamoia continuarà obert però jo no tinc el cap posat en l’elaboració de nous apunts. Canviarà doncs l’enfocament. Mantindré els anuncis dels atictes. I potser us en faré de la secció catalana de LibraryThing, plataforma que m’engresca i on tinc força feina a introduir la biblioteca familiar. Si els ànims donen per altres coses, ja es veurà.

Gràcies a tots els que traieu el cap per aquí. La vostra companyia ha estat molt important en nombroses ocasions.

13 comments 7 gener 2010

VI Jornades àtic 2a Internet mòbil: 29-11-2009

Diumenge matí, nova sessió de les Jornades àtic 2a dedicades a la Internet mòbil. I aquí les meves anotacions, fetes des de la sala que el Citilab de Cornellà de Llobregat ha posat a la disposició dels organitzadors.

Natalia Arroyo. La biblioteca en el bolsillo.

Posa de manifest que la mobilitat dels nostres usuaris és un fet i que l’ús d’aparells adaptats a aquesta mobilitat i que faciliten l’accés en tot moment i circumstància a Internet és el futur. Davant d’això les biblioteques hem d’adaptar-nos, mantenint la nostra missió de ser una porta d’accés fiable a la informació.  Per ara són poques les biblioteques que han emprès aquest camí però ens en menciona algunes:

  • Biblioteca Gabriel Ferrater de la UPC
  • Biblioteques del CSIC
  • Biblioteca Municipal de Muskiz
  • Biblioteca Universitaria de Cádiz
  • Biblioteques municipals de La Coruña

Valdrà la pena donar un cop d’ull a aquests exemples.

Dolors Reig. Web 3.0.

És la intersecció de la web semàntica i de la tecnologia mòbil. Per no aportar notes amb errors, prefereixo que mireu la presentació que ha publicat l’autora al seu bloc, El caparazón. I aquí només deixo alguns dubtes que m’han quedat.

La web semàntica, basada en metadades i validada per tercers, sembla un pas enrere, cap a la intermediació. Em va fer l’efecte que em deien que el futur es anar a la indexació de continguts de la web, feta amb eines automàtiques i validada per experts. Això, indexació per experts, és el que hem fet a les biblioteques, aplicada a un àmbit concret. Però en els darrers anys justament aquesta feina s’ha posat en qüestió i la nostra tasca d’intermediació ha perdut la seva rellevància. Malgrat tots els problemes de soroll, malgrat els reptes a la lògica que suposen les folcsonomies, els resultats globals són millors que els que pot aportar una web a ritme d’experts. O no? Per pensar.

Ens parlava d’etiquetar el món real, els objectes i que això ha de dur a una societat de la transparència. Massa transparència, segons com s’apliqui, i barrejada amb experts que validin m’acaba fent pensar en un món controlat, estil 1984.

Pel que fa a la mobilitat, deia que l’extensió dels ordinadors de sobretaula ha tocat sostre. Que l’aprenentatge mòbil més la realitat augmentada signifiquen la revolució que ha de venir en el camp de l’educació.

Enric Senabre. Clausura del IV Congrés de la Cibersocietat.

Ens ha donat una àmplia visió de l’organització d’aquest congrés. Per fer-nos una idea numèrica: 10 persones són el nucli que prepara l’estratègia; 146 coordinen diversos grups; 225 són els cibermotors en contacte directe; 2.400 els congressistes.

La primera convocatòria va tenir lloc el 2002. Ha anat evolucionant i des del primer moment, abans de trobar el lema del congrés ja intervé la participació dels futurs congressistes.  S’ha permès la personalització de manera que cadascú podia fer-se la pròpia carpeta de dreceres. S’ha mantingut el multilingüisme amb cinc llengües actives: català, castellà, gallec, portuguès i anglès. Multilingüisme basat en codi i voluntaris.

El congrés pretén ser un format complementari dels congressos acadèmics, amb ponències i comunicacions que passen un procés de selecció similar. Si el congressista ho desitja pot obtenir un certificat de participació oficial. En aquesta ocasió s’han presentat unes 400 comunicacions que estan totes publicades, des d’abans de l’inici del congrés a la web, maquetades per obtenir un format homogeni i professional. En paral·lel s’han posat en marxa activitats que fan el seu propi camí. La veritat és que és una feinada impressionant i una voluntat d’experimentació i d’innovació que es fa admirar.

Un gran agraïment a tots els conferenciants que han volgut dedicat el seu temps a compartir amb tothom (perquè totes les xerrades es van retransmetre en directe) els seus coneixements i les seves reflexions.  Internet és el que les persones volem que sigui i aquestes jornades, amb les seves llums i les seves ombres, crec que mostren la part més positiva de la xarxa. Gràcies també als atictes, amb els quals col·laboro fins on puc.

PS A mesura que es vagin publicant les presentacions, actualitzaré els meus apunts amb els enllaços.

Add comment 30 novembre 2009

Previous Posts


la bibliotecària gamoia

22 de febrer de 2010

Jornades professionals BiD

Barcelona, 3 - 5 de març: Os repositorios

Barcelona, 19 i 20 de maig: 12es Jornades

Els palestins tenen dret a una vida digna

Més informació a la web palestina.cat

Categories

Col·legues

Els llegeixo

Fent-me ressò

Comentaris recents

Puigmalet a 5è aniversari: pausa
vpamies a Cloenda de l’Any Am…

Traducciones = Translations

Eines lingüístiques

Eines de xarxa

Estadístiques

Origen de les visites

Meta

Creative Commons License
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement 3.0 Espanya de Creative Commons

Els meus llibres a LibraryThing