Projecte Lleida Catalunya

// 8 novembre, 2010 // Cap comentari » // General

lleida pirineusEl dia 4 de novembre compartia amb representants de la societat civil de les comarques de Lleida, del Pirineu i de l’Aran, el Projecte Lleida-Catalunya, és a dir, el relat que creiem necessari de de CiU per potenciar i fer de les nostres comarques una terra d’oportunitats. Us deixo a continuació amb l’enllaç perquè pugueu llegir íntegrament el contingut de la conferència.

Serà un plaer rebre els vostres comentaris i aportacions.

Clicant aquí podreu llegir el text de la Conferència Projecte Lleida-Catalunya.

Congelació d’impostos contra la crisi

// 1 novembre, 2010 // 5 Comentaris » // Castellciutat, CiU, General, ciutat, economia, la Seu d'Urgell, pirineus, política, societat

congelacio impostosEt reprodueixo a continuació la carta que he enviat a totes les llars de la Seu d’Urgell per explicar la congelació dels impostos per aquest proper any, donada la singular situació de crisi que estem patint. A la missiva també faig una explicació sobre altres temes vinculats a les finances municipals.

Benvolgut urgellenc, benvolguda urgellenca,

Com bé sabeu, el mes de novembre és moment d’actualitzar les ordenances per al proper any, és a dir els impostos municipals per a la propera anualitat. Aquest equip de govern es va comprometre a fer una evolució dels impostos en la mateixa proporció que variés l’Índex de Preu al Consum (IPC). Per tant, si el cost de la vida (segons l’IPC) pujava, l’Ajuntament apujava les ordenances en la mateixa proporció, i si baixava, els impostos també es rebaixaven. Aquest compromís va suposar, per exemple, que l’any passat l’Ajuntament decidís rebaixar els impostos municipals del 2010 en mig punt, ja que la variació de l’IPC interanual havia estat de -0’5%.

Enguany, l’IPC de Catalunya se situa en el 2’4% i per tant la lògica faria pensar que els impostos municipals també haurien d’experimentar un augment del 2’4%. Però tractant-se d’un any excepcionalment complicat per la crisi en què està immers avui el nostre país, l’equip de govern municipal hem decidit congelar els impostos per aquest proper any 2011.

Aquesta és una mesura excepcional que l’Ajuntament arbitra per fer més suportable econòmicament a tota la població els moments de dificultats econòmiques que estem vivint. Tot i això, crec rellevant explicar-vos que aquesta mesura suposarà que l’Ajuntament deixi d’ingressar uns 150.000€ i que aquest fet resultarà una dificultat afegida a les finances municipals.

Parlo de dificultat afegida perquè ens els darrers dos anys l’Ajuntament ha vist molt disminuït el capítol d’ingressos, bàsicament per dos motius: el primer per l’aturada de la construcció a la nostra ciutat, que comportava ingressos per al municipi a través dels impostos de construccions, obres i plusvàlues. El segon motiu és per la retallada important de l’aportació del fons de cooperació local de l’Estat espanyol.

Davant d’aquestes circumstàncies, tots els grups municipals vam acordar, fa uns mesos, iniciar un Pla d’Austeritat (2010 – 2012) que ens situava com a objectiu rebaixar la despesa ordinària de l’Ajuntament en un milió d’euros al final d’aquests tres anys. He de comunicar-vos que l’objectiu d’estalvi de 250.000 euros que ens hem fixat per aquest 2010 serà àmpliament superat a final d’any. En aquest procés segurament haurem de fer esforços en ajustar determinades despeses i/o serveis que necessitaran comprensió per part de tothom.

Són moments difícils per tots, també per les finances de l’Ajuntament, però us vull transmetre un missatge de tranquil·litat pel que fa a la gestió dels recursos públics i sobretot un missatge positiu de futur. La Seu d’Urgell està preparada per afrontar la crisi, per generar oportunitats i alhora mantenir la cohesió social.

Tinguem confiança en el nostre present, per construir plegats un millor futur.

Atentament,

Albert Batalla i Siscart

Alcalde

La Seu és formatge i molt més

// 15 octubre, 2010 // Cap comentari » // Alt Urgell, Catalunya, General, agricultura, ciutat, comarca, la Seu d'Urgell, país, pirineu, pirineus, societat

formatges artesansLa Fira de Sant Ermengol és la més antiga que es coneix a tota la península ibèrica i per aquest motiu passejar per la Seu d’Urgell durant aquests dies et fa notar que alguna cosa trascendent passa en aquesta petita ciutat pirinenca. Enguany, a més, celebrem els mil anys del Bisbe que dóna nom a l’esdeveniment. El Bisbe Sant fou un personatge destacadíssim de l’època medieval, no només per la nostra ciutat sinó per Catalunya, en un moment quasi fundacional del país.

Durant el trajecte mil·lenari del certàmen de ben segur que hi ha hagut transformacions de tot tipus, però és evident que els canvis més importants s’han produit ens les darreres dècades. La Fira de Sant Ermengol és també i des de fa 15 anys la Fira de Formatges Artesans del Pirineu. El formatge s’ha convertit indiscutiblement en el producte estrella d’un apardor firal urgellenc farcit també d’altres elements d’artesania, d’entitats de la ciutat, de comerç, de maquinària agrícola, de vehicles de motor, de marxants de mitjons o samarretes…

Tornem al formatge, i fem-ho per evidenciar que més que mai la Seu d’Urgell fa una aposta per convertir-lo en una de les grans icones de la ciutat, com Valls té els calçots o Sitges i Vilanova ténen el Xató. El formatge és doncs el protagonista de la nostra Fira, però també pesa i molt durant la resta de dies de l’any. Aquests dos dies, podreu descobrir petits artesans que amb la seva producció ajuden a mantenir oberts 365 dies l’any petits poblets pirinencs, que d’altra banda potser serien deshabitats. A la nostra ciutat, la tradició vinculada a la producció lletera i formatgera és importantíssima i avui renova el seu compromís diari gràcies a l’esforç dels ramaders de la zona i la cooperativa Cadí, amb dues Denominacions d’Origen Protegides incloses.

L’impuls de la Seu d’Urgell pel formatge pren nous camins en l’àmbit del coneixement, la cultura i el turisme. Dos fets rellevants. El primer: aquest és el segon any que l’Escola de Capacitació Agrària de Bellestar ofereix cursos especialitzats per a formatgers de tot el país gràcies a l’empenta de persones i institucions que hem treballat conjuntament. El segon: al tombant de l’any la Seu d’Urgell comptarà amb un espai expositiu permanent sobre el formatge situat al MuSeu d’Urgell (Espai Ermengol) en ple carrer Major.

Però això no és un punt  i final, cal continuar recorrent nous camins i avançant en molts  àmbits (institucional, comercial, turísitic, hostaler, d’investigació…) si volem realment convertir-nos en la veritable capital del formatge.

De moment, us convido a recòrrer tots els racons de la Seu durant  aquest cap de setmana i us desitjo que gaudiu d’una bona Fira de Sant Ermengol.

Amb tu ho farem possible: #Començaelcanvi!

// 5 octubre, 2010 // 2 Comentaris » // General

Poques hores després que s’hagin convocat les eleccions nacionals per al 28 de novembre, és el moment de presentar l’equip que des de les comarques de Lleida, el Pirineu i l’Aran treballem per un canvi al país. Defensem una manera diferent de fer les coses i d’entendre el país. Representem un esforç col·lectiu per aixecar Catalunya socialment, econòmicament i nacionalment. Fem un pas endavant per a un nou govern, presidit per l’Artur Mas.  Per a mi és un honor encapçalar aquest projecte de canvi a les nostres comarques amb persones com les que coneixereu a continuació: gent preparada, disposada i compromesa, gent amb sensibilitat territorial i social, gent que estima Catalunya. Us presento la llista de CiU per a la demarcació de Lleida. Amb ells i amb tu ho farem possible: #començaelcanvi.

CiU i l’aeroport de Lleida-Alguaire

// 5 octubre, 2010 // Cap comentari » // Catalunya, CiU, General, comunicació, economia, infraestructures, lleida, país, política, societat

aeroport lleida alguaireL’aeroport de Lleida-Alguaire ha tornat a ocupar portades als diaris a redós d’unes declaracions que predicaven la necessària rendibilitat econòmica i territorial de les infraestructures, més en moment de crisi econòmica. La lectura que se n’ha fet i les conseqüències que aparentment se’n deriven (no són ara l’objecte d’anàlisi) obliga deixar constància de la posició que CiU té respecte l’aeroport i les seves perspectives de futur necessari.

Les paraules se les emporta el vent, el que està escrit roman. De bon començament, es coneix quina és l’opinió de CDC i de CiU respecte aquesta infraestructura. Varen quedar reflectides en un article publicat en els diaris lleidatans pel president de la Federació de CDC a Lleida, en motiu de la seva inauguració, a mitjans de gener.

No és cosa d’ara si diem que “és una excel·lent notícia i un pas endavant per a l’economia i la societat lleidatanes” i que “obre perspectives molt importants (…) que solament es faran realitats si l’aeroport es pot connectar, quan abans millor, amb la xarxa viària i ferroviària d’alta capacitat i velocitat”, o que “creiem fermament en les grans possibilitats de l’aeroport. La seva ubicació en el rerepaís de Catalunya el dota d’un extens territori per a potenciar activitats logístiques. La seva privilegiada situació (…) fa de l’aeroport Lleida-Alguaire una potencial font de riquesa excepcional per les contrades de Lleida.”

Com he insistit aquests dies no només valorem l’aeroport com un actiu de valor per a les comarques de Lleida, sinó que pretenem donar-li un impuls decidit per fer rendible la inversió i aprofitar-lo per dinamitzar l’economia de Lleida i les seves comarques des de les Garrigues a l’Aran.

En hem compromès a fer-ho en el Programa electoral per a les comarques de Lleida, el Pirineu i l’Aran, que varem presentar als mitjans ara fa quinze dies, que cito textualment:” L’aeroport s’ha d’incardinar en el sistema aeroportuari català i europeu, obrir-se al transport de mercaderies i dotar-lo d’una infraestructura flexible que suporti el transport intermodal i comodal eficient amb el transport per superfície. L’aeroport ha de ser punt de sortida de producció agrària d’altíssima qualitat de tota la seva zona d’influència i punt d’entrada de mercaderies d’alt valor afegit, així com de passatgers de negocis i visitants cridats pels atractius turístics i gastronòmics de les nostres comarques.”

Per a fer possible el gran objectiu de “la consolidació i gestió eficient del nou aeroport”, i torno a referir-me al programa, necessita ineludiblement “d’un bon pla estratègic que en garanteixi la viabilitat”.

CiU està confegint el pla estratègic per a l’aeroport de Lleida-Alguaire perquè té l’obligació de fer-ho com a partit de govern que és, i que té la voluntat d’exercir en la propera legislatura, i perquè creu que ha de ser conegut pels agents econòmics i socials del territori, amb la finalitat que puguin prendre, al seu torn, les seves decisions estratègiques. En les properes setmanes donarem a conèixer el Projecte estratègic per a l’aeroport de Lleida-Alguaire, que ha d’esdevenir el full de ruta per als propers anys.

Lleida necessita de projectes ambiciosos per al seu futur. Convergència i Unió està disposada a treballar sense descans per tal que l’aeroport de Lleida-Alguaire signifiqui el salt endavant que necessiten les comarques de Lleida i faci la inversió rendible, en termes econòmics i de cohesió i equilibri territorial. Així ho varem dir en motiu de la inauguració de l’aeroport i així ho diem avui. Aquest és el nostre compromís.