Si us plau, anem per feina

Jo vull guanyar el 22 de maig perquè estic decidit a impulsar mesures pel foment real de l’ocupació i l’ajuda als emprenedors. I això, només ho farem si podem tenir l’alcaldia, o si el resultat ens és prou favorable com per poder marcar l’agenda. Perquè sembla mentida, però no trobo en els altres partits -en cap d’ells- una voluntat real de seure i fer un plantejament ferm i ple sobre la necessitat de fer de Badalona una ciutat pròspera.

Ja ho he dit altres vegades. Calen canvis de planejament urbanístic, canvis de persones en llocs claus de l’administració, i canvis en l’execució pressupostària que facin visible aquesta voluntat.

La cantarella del perquè no ho hem fet en aquests anys? doncs perquè hem pactat projectes, i hem centrat el nostre esforç en àrees complexes que en el darrer dels mandats del tripartit varen ser un llast per la ciutat. I perquè, malgrat la meva queixa, aquest govern ha fet molta obra pública que ha donat feina, i ha gastat molts diners en mantenir ajudes socials. El problema és que això és insostenible. No dóna més de sí. I calen canvis profunds, reals, que trenquen amb 30 anys de creixement de serveis i d’endeutament que no poden continuar. Qui no ho vulgui veure, és cec. I qui cregui que critico companys o adversaris, algú que no sap que no culpo ningú, però que demano, si us plau, que ens adonem que per aquest camí farem curt, serem més dèbils, i anirem pel pedregar.

Per això ens cal una nova governança local. Desfer, potser fer-nos enrera en algunes coses, prioritzar-ne d’altres, per poder seguir avançant. No podem continuar prometent que farem una cosa o altra, si no podem pagar-la. I no podem seguir donant ajudes, si no generem riquesa que poguem repartir.

Sembla senzill oi?

Em neguiteja, profundament, que ningú a la ciutat no ens estigui reclamant què pensem que cal fer per mirar de fer créixer la ciutat. I que poguem explicar que algunes de les coses a fer, necessiten anys i que ens passarà un mandat electoral, del 2011 al 2015, sense que poguem ensenyar gaire resultats. Perquè canviar persones és fàcil, però canviar burocràcia  és més difícil. El Port, els entorns de la B 20, la B500, el pla director de la Serralada, el Pla Territorial de Barcelona, el gir que ha de fer la promoció econòmica que fa l’Ajuntament, la venda de patrimoni, la concertació de serveis o la seva concessió, són algunes de les claus sobre les quals bastir un futur pròsper. N’anirem parlant, amb més detall, però deixem escrit avui que, qui vulgui governar amb nosaltres, al costat, al davant o al darrera, haurà d’assumir que cal anar decididament per un camí de sacrifici, però d’entusiasme i il·lusió per fer d’aquesta ciutat un bon lloc per viure, i per treballar.

Publicat en Badalona | Etiquetes , , | 2 Comentaris

D’enquestes, àrbitres i equips a batre

El setmanari el Tot fa pública avui una enquesta realitzada durant la primera quinzena del passat novembre, abans de les eleccions catalanes, que situa el PP amb 9 regidors, el PSC amb 7, CiU amb 6, IC amb 4 i ERC amb 1. El PP, doncs, passaria de 7 a 9, el PSC baixaria de 9 a 7, CiU pujaria de 5 a 6, IC baixaria de 5 a 4, i ERC mantindria el seu únic regidor.

Fa temps que es parla d’enquestes. És un dels esports preferits dels qui es dediquen al periodisme, dels ciutadans que s’interessen més activament per l’actualitat política, i, evidentment, dels propis polítics, o de molts d’ells.

Aquests estudis són útils per a conèixer tendències, però també és cert que alhora són una foto fixa que reflecteix el mapa polític en un moment concret.  Així és com les veig jo, i així és com vaig valorar una enquesta que Convergència va realitzar també a principis de novembre, i que donava resultats similars.

La nostra enquesta, que va encarregar la seu nacional del partit amb altres que va fer a diversos municipis amb anterioritat a les catalanes, no la vàrem fer pública perquè des que la vàrem obtenir hi ha hagut les eleccions catalanes pel mig, el període de vacances nadalenques, la configuració del nou Govern de Catalunya, i una certa mandra personal –perquè no reconèixer-ho- a contribuir que es perdi més el temps fent quinieles que parlant del que cadascú proposa, del que cadascú planteja per a la ciutat en els propers anys.

Però ja que hi som, faré una excepció a aquesta meva mandra i posaré damunt la taula alguns plantejaments que crec que poden situar millor la foto que ens ofereix l’enquesta publicada avui pel setmanari El Tot.

L’empresa valenciana que va fer l’enquesta publicada avui ens ofereix una foto que confirma una tendència sobre la que s’especula des de fa temps. Que el PP puja, que el PSC baixa, que CiU pugem, que ICV baixa, i que ERC amb prou feines pot salvar els mobles.

Dic això perquè a aquella foto cal afegir-hi una sèrie de matisos que convé tenir en compte:

L’enquesta és anterior a les eleccions catalanes, en què CiU va guanyar a Badalona i es va imposar clarament a Catalunya, fent possible el Govern que tenim ara amb Artur Mas com a president. Per tant, no contempla, aquella fotografia de primers de novembre, els efectes que pot tenir a les municipals el que el país va decidir el 28 de novembre.

Fins i tot podem aprofundir més. A tall d’exemple, la nostra enquesta ens donava una forquilla de resultats per a les eleccions del 28 de novembre d’entre el 25 i el 28% dels vots. Al final, a Badalona vàrem superar el 30%. Amb això què vull dir? Doncs que amb un resultat a les catalanaes notablement millor que la millor de les previsions que hi havia per a CiU a Badalona, és més que possible que, avui, la foto de la nostra posició a les municipals sigui de 7 regidors, i no de 6.

Això ens situaria en un empat tècnic amb el PSC. És una dada que no reflecteix l’enquesta publicada avui, però que el nostre estudi, analitzant la diferència entre els resultats previstos per a les catalanes i els que finalment es van produir, ens permet pensar, amb convenciment, que avui estem tècnicament empatats amb el PSC.

L’escenari, doncs, canvia molt entre un PSC amb 7 regidors i una Convergència amb 6, que amb un PSC i una Convergència empatats a 7. Perquè és aquí, entre el PSC i CiU, on es juga la governança de la ciutat. Crec que en diverses ocasions ho he dit. La darrera en una entrada en aquest bloc a la qual es referia l’Andreu Mas a la seva columna d’ahir a El Punt, destacant que he dit que “El meu plantejament és clar. No pactar amb el PP. No donar l’alcaldia al PSC si perd les eleccions. Mirar de tenir-la nosaltres, convençuts que podem ser la llista més votada. Això és el que volem, de sortida. I això és el que estem convençuts de poder assolir”.

Amb això què volem dir? Que, de sortida, aspirem a assolir l’alcaldia essent la llista més votada, i que creiem que podem fer-ho.

Però també volem dir que si, malgrat no ser-ho, superem el PSC com a mínim en vots, també tenim serioses opcions d’assumir la màxima responsabilitat política en la governabilitat municipal, és a dir, l’alcaldia. És aquest un matís, un argument, que convé que tinguin en compte els qui pensin votar perquè creuen que Badalona necessita un canvi a l’alcaldia, o pels qui decideixin el seu vot amb l’únic objectiu d’impedir que el PP tingui l’alcaldia.

Avui, forçar un canvi a l’alcaldia ja no només passa per votar el PP. També és possible assolir aquest objectiu votant CiU. I això ho ha de contemplar qui pensi votar el PP amb l’únic objectiu de canviar de partit a l’alcaldia, de “fer fora els socialistes”, com diu el líder del PP.

Alhora, avui, contribuir a impedir que el PP tingui l’alcaldia ja no només passa per votar el PSC. Passa, també, per votar Convergència.

Els votants descontents amb el PSC han de tenir en compte aquest fet. També els qui des de posicions properes a ICV o a ERC vulguin que el seu vot sigui útil per a impedir qualsevol dels dos escenaris.

Però parlar de tot això, com deia al principi, em fa una certa mandra. No m’agrada. No m’hi sento còmode. Però crec que, en alguns moments, s’ha de fer, perquè cada dia són més els ciutadans que ens demanen, amb tota la raó, per a què servirà el seu vot en termes estrictament propis de la dinàmica política partidista, de les aliances, i més enllà dels projectes de ciutat que es puguin arribar a aplicar

La meva esperança, la meva il·lusió, l’empenta que em fa encarar amb moltes ganes aquests propers mesos, no és el que diguin o deixin de dir les enquestes. No és respondre sobre aliances o pactes. És treballar per tenir la capacitat de sumar gent ben diversa a un projecte transversal que vol ser de tots, que vol tornar Badalona a la posició que es mereix, i que vol fer-ne una ciutat on la prosperitat sigui més possible que ara.

La resta són coses sobre les quals s’ha de parlar, perquè els silencis també compten. Però és d’això, del projecte que presentem per a obtenir l’alcaldia, del que volem parlar i parlarem encara més en els propers temps.

De moment, l’enquesta d’avui m’ha servit per a reiterar que no serem àrbitres, i que volem ser l’equip a batre. Per això treballem, com ahir a La Salut, amb una trobada que em fa pensar que, efectivament, anem en la direcció correcta per a superar la foto fixa d’avui i aspirar a escenaris encara millors per a nosaltres i, humilment penso, per al futur de Badalona, que és el primer que compta.

Publicat en Política | Etiquetes , , , , , | 4 Comentaris

Badalona primer: tres principis en dos minuts

Aquest és un vídeo on es resumeix l’esperit amb què afrontem les eleccions del 22 de maig: amb el convenciment que Badalona té potencial i és la nostra prioritat, amb la seguretat que si Badalona se’n surt, Catalunya se’n surt, i amb la ferma convicció que cal implicar-se, amb ambició, il·lusió i energia, per fer de Badalona una ciutat millor.

Publicat en Política | Etiquetes , , | Deixeu un comentari

Primer, prosperitat

El meu plantejament és clar. No pactar amb el PP. No donar l’alcaldia al PSC si perd les eleccions. Mirar de tenir-la nosaltres, convençuts que podem ser la llista més votada. Això és el que volem, de sortida. I això és el que estem convençuts de poder assolir.

Badalona ha estat governada, de sempre, per una suma de partits. Ni el PSUC va governar sol, ni el PSC ho ha fet, llevat d’una etapa negre que va iniciar el declivi de Blanch a l’alcaldia. Sempre s’ha combinat una majoria liderada pel PSUC a l’inici i pels socialistes després, en coalicions de les que han participat Iniciativa, Convergència i Unió i Esquerra Republicana.

Així s’ha construït Badalona. I aspirem a agafar el relleu del PSUC i del PSC al capdavant d’aquesta majoria política. 

El més important, però, és per a fer què. Crec honestament que aquests quatre anys han estat bons pel que fa a inversió pública. També pel fet que s’ha preparat un pla director per a la Serralada de Marina que acaba amb especulacions d’anteriors governs. També per alguns altres planejaments urbanístics rellevants, que tanquen carpetes del passat. Crec que han estat uns anys ben aprofitats pel que fa al salt tecnològic que havia de fer l’administració. I que hem aconseguit fer alguns canvis de personal directiu que han millorat alguns àmbits concrets de govern. I que hem millorat serveis com la neteja o el manteniment del verd urbà i la platja de la ciutat. I més coses que ara no són objecte d’aquest post.

I tot això en un context de crisi brutal, que ha colpejat 22000 badalonins.  I hem gastat més del que teníem per atendre problemàtiques socials.

Anem al què. El proper govern de Badalona, liderat per nosaltres, haurà de treballar a fons per equilibrar el dèficit pressupostari acumulat en aquests anys de crisi. Necessitarà retallar, renovar i enfortir el quadre directiu -menys, millors i més ben pagats-. Haurà de prendre decisions respecte de les societats i organismes municipals. Farà imprescindible l’assumpció de criteris d’apropament al sector privat per a facilitar la implantació de negocis, inversions, i consorciar serveis. Haurà de canviar el concepte de la “inversió” pel concepte del “manteniment” del què hi ha.  Redefinirà tota la contractació pública. Farà net respecte cinc qüestions que faci més de 12 anys que esperin resoldre’s, per a fer-les o desestimar-les d’una vegada. I assentarà la base per a retallar la desocupació en 6000 persones fins al 2015, a mig camí de l’objectiu de retornar-la als millors percentatges del passat.

Escriuria sobre altres barris i àmbits, i ho farem, però avui, ara que estem reunint-nos amb tanta gent, ens cal fer un clam a Badalona i a la seva gent. El problema de Badalona és de prosperitat, no de serveis, ni d’inversions fetes, ni tan sols de barreja cultural. En majúscules, i sense negar els altres, el nostre problema és que avui no som una ciutat pròspera, que es pugui veure com un lloc on viure perquè dóna feina o la facilita. Era més pròspera la Badalona que no tenia carrers asfaltats, ni escoles o hospitals, però que tenia empreses, tallers i fàbriques, que la que tenim avui.  Aquest és el repte: connexió amb el Vallès; aprofitament del sòl industrial de Badalona sud per aquest fi i no el de magatzem comercial;trasllat d’activitat dins el propi municipi; el Port com a espai de negocis; l’ampliació de Guixeras; la conversió de sòl públic en industrial per a facilitar-lo; la recerca d’inversors per a l’edifici de la Plaça Pompeu Fabra; el creixement de l’àrea de coneixement de Can Ruti i la Gutmann…

Badalona necessita que la posem primer. I primer, abans que res, l’hem de fer pròspera.

Publicat en Badalona, Política | Etiquetes , , | 1 Comentar

Policia de barri?

Els agents de la UCO, la unitat de la Guàrdia Urbana especialitzada en habitatges sobreocupats i problemàtiques associades a aquest fenomen, són els que han aconseguit reduir de 150 a 50 els pisos sobreocupats a Badalona en quatre anys, menys d’una desena dels quals continuen generant una conflictivitat greu.

Els agents de la UCI, la unitat de la Guàrdia Urbana especialitzada en la gestió del civisme i la convivència als espais públics i edificis d’habitatges, són els que han imposat, entre l’any 2009 i el 2010, més de dues mil sancions per actes incívics.

Ara, el regidor del PP Xavier García Albiol diu –en la seva “proposta” en matèria de seguretat feta pública avui- que voldria eliminar aquestes unitats, formades per una desena d’agents en un cos que quasi en té 300, amb l’argument que així es podran destinar al carrer per a tenir el que anomena “policia de barri”.

Els agents de la UCO han estat i són els policies de barri a La Salut, a Sant Roc, a Llefià, a les zones més afectades pel problema dels pisos sobreocupats. Són els qui millor coneixen què passa als edificis dels barris amb més problemes, i per tant són el capital policial de més valor que tenim per a combatre un fenomen que no podem descuidar.

Sorprenentment –o irresponsablement- el líder del PP diu que els fulminaria perquè “la policia ha de fer de policia i no d’educadora d’immigrants incívics”.

No només és aquest un nou menyspreu a la feina d’uns professionals de la policia que fan de policia digui el que digui el líder del PP, sinó que també és un exemple més de la feblesa del projecte polític popular. Han estat nombrosos els cossos policials de tot l’Estat que han vingut a Badalona a conèixer de prop com funciona una unitat que resol uns problemes que també es produeixen a altres ciutats, encara que en Xavier García Albiol ens hagi volgut fer creure que això només passa a Badalona.

Són policies, i van a peu. Són policia de barri, perquè es passen el dia als barris.

Els de la UCO, i també els de la UCI. Que els ho preguntin, per exemple, als veïns que pateixen les molèsties de grups de persones bevent alcohol al carrer, o als usuaris de places públiques que volen una correcta convivència amb els animals domèstics. Els agents de la UCI són policia de barri, de tots els barris que cada dia trepitgen per a intentar reduir els efectes de la minoria de ciutadans incívics que conviu amb nosaltres.

La resta són afirmacions buides de contingut per fer veure que darrera un candidat i un lema hi ha un projecte que en realitat no es té.

No tenir projecte és dir que allò que està funcionant, que el model que incorpora la proximitat estratègica i l’especialització dels agents i ho combina amb els mecanismes de patrullatge tradicional, preventiu i reactiu, s’ha de canviar per tenir “policia de barri” que vagi a peu per tot arreu.

No tenir projecte és anar a l’expressió més fàcil de comunicar (la de la “policia de barri”), la que possiblement millor s’entén, però no explicar com es faria, i simplement limitar-se a transmetre una fal·làcia: que per a fer-la possible només caldria eliminar les unitats especialitzades de la Guàrdia Urbana, que, a banda del fet que representen una petita part de la plantilla, no són cap altra cosa que unitats formades per policies que van a peu, a tots els barris, per a tractar-hi, amb coneixements especialitzats, els problemes concrets que s’hi produeixin.

Publicat en Política | Etiquetes , , , , , , , | 3 Comentaris

Lupa i taquígraf

Llegeixo a El Punt que els veïns del Mas Ram es miren de reüll la darrera expropiació que l’Ajuntament ha fet d’uns terrenys a tocar de la B20, en sospitar que no puguin acabar permutant-se pels que el Club Joventut de Badalona té al bell mig d’aquest barri residencial, i que temps enrera s’havien proposat com a equipament comercial d’una coneguda companyia de distribució alimentària.

No sé si és el virus de Pretòria, la mala premsa, la manca de comunicació, la mala comunicació, o la incapacitat de fer entendre l’acció pública, però està clar que d’un temps ençà la lupa amb què es mira qualsevol acte públic sempre té associada una ombra de sospita, a vegades injusta.

No sembla, segons els responsables de l’Urbanisme municipal, que hi hagi cap intenció de fer això que d’altres sospiten. Però sí que hi ha un coincidència en el temps i els projectes que pot justificar el dubte. Caldria, caldrà, cal, una explicació al respecte. Primer perquè de fer-se aquesta permuta, els expropiats -a qui se’ls ha pagat un terreny qualificat de parc- podrien reclamar la reversió del seu bé si el que s’hi volgués fer fos una altra cosa. Segon perquè, de fer-se, caldria una complicada ruta urbanística destinada a frustrar qualsevol intent poc clar de convertir sòl. Tercer, perquè tinc la impressió que el govern del que formo part no està disposat a fer operacions urbanístiques sense comptar amb consensos amplíssims dotats de llum i taquígrafs.

Espero no equivocar-me. I vetllaré de no fer-ho.

Publicat en Badalona | Etiquetes | Deixeu un comentari

Paraules al futur president, que ja és el President

A la Plana, davant més d’un milier de persones, vaig manifestar el meu convenciment, i el de molts, que Artur Mas era la millor persona per a ser president de Catalunya. Des d’avui ja ho és. La feina serà difícil. Tot un repte, però que amb l’ajut de tots permetrà, amb valors, empenta i il·lusió, fer de Catalunya un país millor.

Publicat en Badalona, Política | Etiquetes , , , , | 2 Comentaris