Badalona esportiva, Badalona veïnal

Quatre entrades al meu facebook (https://www.facebook.com/ferranfalcoisern ) dels darrers dies, que posen de manifest el dinamisme esportiu i veïnal que tenim a Badalona. Un patrimoni que cal cuidar, estant al costat d’unes entitats participades per gent que vol contribuir a fer una ciutat millor des d’un àmbit concret.

Divendres, 13 de juny. Sant Crist, ben viu!

sant crist

Aquest vespre he passat per les festes del Sant Crist. Fa uns anys el veïnat va penjar pancartes que deien “Sant Crist també existeix”. I tant que existeix! Avui hi havia botifarrada i havaneres, a la mateixa hora que Espanya jugava el seu primer partit al Mundial….i hi havia cinc-centes persones! Gràcies per l’acollida!

Diumenge 15 de juny. Rugby de primera, equipaments de segona.

 rugby

Ahir vaig anar a la trobada de final de temporada del Rugby Club Badalona. A les pistes de Can Ferrater, i vaig trepitjar el patater de gespa que hi ha des de fa dècades. Un club amb 50 anys d’Història. Cesar Cendan i tants d’altres taurons que mantenen viu un esport jugat per gent tan dura com neta. Deixo, especialment, una foto de la “gespa” (?) del camp.

Diumenge 15 de juny. Badalona Dracs, campions!

dracs

Si ahir era el Rugby Club Badalona , avui he tingut la sort d’anar a la final de lliga dels Badalona Dracs . Al·lucinant el partit, el final ajustadíssim contra un equip valencià, una jugada final que ha fet vibrar un camp del Pomar ple de gom a gom i que mai abans havia vist amb tanta gent. Jose Luis Soler i Jordi Soler , entre molts altres, aguanten un club que porta el nom de la ciutat a tot Europa. Felicitats campions!

 Dimecres, 18 de juny. Llum pel Club de Futbol Badalona

cf bdn

Ahir vaig començar el dia amb el comitè d’empresa de Schott Ibérica, i el vaig acabar al bar Sporting de Lloreda, xerrant amb veïns. La darrera de les converses telefòniques va ser, però, cap a les deu de la nit. No volia deixar de trucar e…l president del Club de Futbol Badalona per comentar que divendres, si no hi ha res de nou, el Ple de l’Ajuntament aprovarà el conveni i les condicions que faran possible la construcció del nou camp municipal de futbol….i que més enllà, hi ha una qüestió del trasllat al camp de Montigalà, que s’ha de fer mentre durin les obres, que em preocupa. Allà hi juga el Badalona Dracs . I la convivència entre ambdós clubs s’ha de garantir. Tinc plena confiança que faran tot el possible, totes les parts, per fer-la possible. Però no voldria vestir un sant i desvestir-ne un altre. O que els Dracs sortissin perjudicats per l’operació. El Club Futbol Badalona ho té molt clar. I jo hi confio. Adjunto un enllaç antic de quan em vaig presentar a un partit a reclamar el que veurà la llum divendres. I felicito també el govern municipal per saber-ho desencallar.

Publicat en General | Deixeu un comentari

De l’esperança europea a la violència organitzada

Torno a fer aquest petit exercici de resumir algunes de les aportacions que he fet en els darrers dies a la xarxa social Facebook, que van de l’anàlisi dels resultats de les europees a Catalunya i a Badalona, als incidents violents provocats arran del desallotjament de la finca de propietat pública ocupada Can Vies, a Barcelona.

Dijous 29: Can Vies, violència incendiària

Disturbios-en-barrio-de-Sants-_54408467935_53389389549_600_396

Primera reflexió. Si el que ha passat als locals de CDC de Mataró o Terrassa, o a desenes d’altres, hagués passat a la seu de C’s o del PP…què hagués passat? No ens haguéssim empassat victimisme de garrafa? Segona reflexió. El que ha passat a Can Vies és el següent: després de 17 anys, una finca declarada zona verda s’ha enderrocat. A dins hi havia gent, entitats. Bona gent i bones entitats, barrejades amb segons quins feixistes populars. L’Ajuntament havia ofert negociació i espais alternatius on continuar l’activitat social. Però els caps de colla volien que tothom qui es posés allà signés una adhesió a un ideari (el seu). Al final s’ha executat la sentència que també defensa un dret ciutadà. I s’ha desfermat la violència d’alguns professionals acompanyats de gent benintencionada. Tercera reflexió: no anem bé. I la imatge del més exportable que tenim, que és Barcelona, se’n ressentirà. Anem jugant amb foc, que ens cremarem.

Dimecres 28: A pels polígons industrials

14-05-28PolígonsAeri

Si volem realment ser una ciutat de primera, hem de comptar amb polígons industrials de primera, cosa que avui no tenim. L’Ajuntament de Badalona no es pot adormir i ha de presentar projectes per acollir-se a aquest ambiciós pla de l’AMB presidida per l’alcalde de Barcelona Xavier Trias, que inclou 30 milions d’euros en ajuts a projectes de millora de polígons industrials de qualsevol dels 36 municipis metropolitans. Optem-hi, perquè si alguna cosa ens cal, és crear ocupació, i en crearem més si femt tot el possible per a ser més competitius.

Dilluns 26: Europa, Catalunya, Badalona

captura-de-pantalla-2014-05-19-a-las-23-23-55

100.000 vots més a Catalunya. 700 vots més a Badalona. Segons a Catalunya, a 45000 vots del primer. Tercers a Badalona, a 5000 vots del primer. El primer de Badalona ha perdut 10000 vots. El segon n’ha guanyat 8000. Nosaltres, uns centenars. Hem perdut les eleccions, sí. Però menys. Tenim una bona base, sòlida. I un desgast, lògic. Ara a treballar. Corregint, renovant, reforçant-nos. L’efecte Albiol a Badalona, no ha sumat. Han quedat darrera nostra. I no és la primera vegada, també va passar a les catalanes. Les forces proconsulta badalonines (ciu-erc-ic) hem guanyat vots absoluts i, sumats, som majoria. Seguim endavant. Segurs. Fidels. I amb la utopia de fer possible allò que els qui més s’han estavellat en aquestes eleccions, a Catalunya i a Badalona, ens neguen.

Veig que l’alcalde ens explica que “después de este paréntesis, me dedico a lo mío, Badalona, Badalona y Badalona”. D’això en castellà en diuen cridar “quita bicho”. L’alcalde s’esforça a amagar que el seu partit és el de la Cospedal, la Camacho, la Esperanza i companyia. Que és el de 13TV, i Intereconomía. Que és el de Gallardón i Cañete. I el d’Aznar. I el de la Razón i l’ABC. Que l’alcalde sàpiga que va guanyar pel cansament respecte els altres, amb vots de tot arreu, i que ara intenti amagar que és del PP per mantenir-los, no garanteix que la gent oblidi qui hi ha al darrera dels dos metres que l’alcen. I és un símptoma del qui sap perfectament que els seus són altament perjudicials per a la salut…electoral.

Seria fantàstic, de debò, que els resultats de les europees fossin llegits a Europa com un aval per a facilitar la consulta al poble de Catalunya. I és segur que els resultats ho són. A nivell català i espanyol, amb claredat, perden els qui no volen preguntar, i guanyen els qui volen fer-ho. Em temo però, que aquesta podrà ser una lectura lateral, però que la principal, la major, anirà en la línia en la que el president Hollande s’ha expressat. Els resultats allà, i aquí també, tenen a veure amb el rebuig a la política que no és capaç de donar resposta als desitjos de les classes mitjanes. A Espanya els dos grans partits han perdut més de cinc (5!!) milions de vots. I avanço en poques paraules que això seguirà essent així, si els poders reals, econòmics continuen forçant els governs a passar per l’adreçador per on ells no passen. No sé si això és ser d’esquerres o no. Jo no me’n considero. Però tampoc sóc un babau de dretes. Una quitança del deute suficient com per repartir costos de la crisi i finançar una expansió de l’economia real, se’m suggereix com la única via per donar porta al populisme d’una banda, i de l’altra.

Publicat en General | Deixeu un comentari

Els darrers dies…

Aquí us deixo alguns dels textos que he penjat al Facebook els darrers dies. Recollir-los en peces per al web permet tenir en un mateix espai posicions que, a la xarxa més dinàmica de totes les xarxes socials, acaben diluïdes entre tanta i tanta informació i actualització i compartició…

30 d’abril: el cost de les coses

10325308_10152145166262523_2782425709982011843_n

S’ha de pagar o no s’ha de pagar per córrer la Cursa del Dimoni? Arreu es paga. A la Cursa de la Mercè, per exemple. Però això no és una resposta. Ni un argument prou sòlid. Són cinc euros per als grans i dos euros pels petits. No és cap quantitat astronòmica i cobreix una part del que costa organitzar la cursa (les hores extres del personal municipal, de la policia local, dels serveis de neteja, etc…). I ara el govern proposa cobrar. Seria fàcil dir que no hi ha dret. Però prefereixo dir el que penso. Igual que vaig demanar que es cobrés una taxa a qui es casa a l’Ajuntament, perquè no crec que dels meus impostos hàgim de pagar les bodes d’altres, penso que si hi ha una cursa, qui la faci n’ha de cobrir una part, encara que sigui molt petita i quasi simbòlica. Els impostos de tots han de servir principalment per pagar la pròtesi del qui corre, i l’assitència mèdica a qui ho necessiti, i l’educació, i la neteja, o la seguretat. És a dir, el pacte social i el contracte social ens diu que hem de pagar entre tots una sanitat i una educació, i d’altres serveis que són més locals. Però no diu que hàgim de pagar casaments, curses i d’altres serveis que tenen un cost del qual cal crear consciència. Perquè si no, ens equivocarem, i seguirem fent de ciutat rica, o de país ric. I escoltant els comentaris dels qui defensen el “gratis total” però quan parlen en privat et donen la raó. El debat seriós i fantàstic seria sobre què hem de pagar i què ha de ser gratuït, fent un bon escandall de tot allò que fa l’Ajuntament, i arribar a un consens. Seria una feina molt reconfortant, participativa i pedagògica.

28 d’abril: la viabilitat del Mercat

maignon façana

La proposta de reforma del Mercat Maignon no és sensata. Un projecte de quatre milions d’euros, que en podria costar dos, si no fos que el govern municipal proposa que el mercat es divideixi en planta i pis, construir un forjat, i ubicar-hi a dalt espais de restauració. No hi ha demanda, crec, per a aquesta oferta. No s’adiu l’horari dels paradistes amb el de la restauració. No serà atractiu entrar a la restauració i veure totes les parades tancades i solitàries. No hi ha prou gent per menjar tant. Potser el que tindria més sentit fóra reubicar els paradistes a la planta baixa, i reservar-hi, allà, un espai per a la restauració. Ens estalviaríem dos milions que podrien anar al Mercat Torner, que estan matant mica en mica. Els paradistes han fet al·legacions. La sensatesa els acompanya.

25 d’abril: la via com a exemple

10013366_10152134861307523_1671643502114310797_o

Si vostè visita Badalona, no s’oblidi de travessar-la resseguint la línia del tren que li permetrà conèixer els diferents passeigs i platges que hi ha en els seus cinc quilòmetres de litoral. Reconeixerà que ja és a Badalona, quan hi arribi des de Sant Adrià de Besòs o des de Montgat, per l’estat de les tanques de protecció del tren, o per les restes arqueològiques d’antigues llaunes i d’altres objectes que fa anys són a la via. Ho hem intentat moltes vegades, que qui és responsable netegés i arrangés la via, però vet aquí que no ens en sortim. Han fet petites actuacions, sempre sota pressió, però mai cap inversió com cal. Són a Madrid, els qui decideixen. I a l’alcalde que havia de portar-nos els gossos lligats amb llangonisses, li passa com a Sazatornil fent de Jaime Canivell a “La escopeta nacional”. Que li prenen el pèl.

24 d’abril: el milhomes

epcprostcanyadó

Se’ns va demanar prudència i que no esvalotéssim la gent. L’alcalde ha filtrat el projecte al diari i amb afirmacions tipus “me pondré delante de las obras para pararlo” continúa la seva eficaç tonteria populista. Podria estar enfadat pel fet d’haver guardat un prudent silenci mentre treballaven els tècnics, i comprovar com de bocamoll és aquest alcalde. Però no ho estic. Ja va bé. La possible obertura d’aquest local dóna fé de quin tipus de negocis som capaços d’atraure. Però no caldrà que l’alcalde faci de milhomes. S’aturarà amb la normativa a la mà. La notícia acaba dient que mai no hi ha hagut prostitució a Badalona. No és exacte, ni és així. Es va tancar, quan vàrem governar, una casa a Francesc Macià, i alguns pisos particulars. I d’aquests, en queda un, com a mínim, que fa dos anys que demano a aquest alcalde tan valent que tanqui…però no hi ha manera. Com diuen en castellà “por la boca, muere el pez”.

23 d’abril: el despropòsit de Sant Jordi

Operació policial Artigues 2

El dia de Sant jordi a Badalona comença amb presència policial dels Omega, la unitat d’ordre públic de la Guàrdia Urbana de Badalona plantada per a evitar que cap entitat, especialment Òmnium Cultural, pugui posar-se allà on ha estat sempre. Quina imatge més galdosa provocada per la manca de sentit de la proporció del PP. Albiol és l’excés com a política. Els vam advertir fa dies, que això no aniria bé. Que no es podia menystenir els uns i promoure els altres, sense criteri. Per això hem fet la moció que buscarà un acord. Potser no en els nostres plantejaments, però buscant l’acord de tots. La proporció d’entitats i comerciants, la barreja, la inclusió i el compartir la Diada, sense que ningú no pugui dir que no se’l té en compte, o se’l menysté. Una llàstima. Però fem la Diada, disfrutem-la, perquè no hi ha mal que cent o cinc anys, duri.

Publicat en General | Deixeu un comentari

Proximitat

1911227_10152088074132523_64730784_o

La foto superior correspon a una reunió que ahir vàrem fer amb la gent de l’Associació de Veïns de Sant Joan de Llefià per parlar dels serveis d’atenció sanitària en aquesta zona de Badalona. Ens hi van acompanyar els responsables territorials del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, i amb ells vàrem poder contrastar amb dades el per què de cada cosa, i escoltar les necessitats del dia a dia i valorar les possibilitats reals de donar-hi resposta efectiva. Una reunió de treball molt útil, per parlar de coses que afecten el dia a dia de les persones, de les coses que els són més properes.

Prèviament, havia anat a la presentació del projecte de remodelació de la plaça dels Països Catalans, que hem acordat amb el govern que s’inclogui entre les obres del pla d’inversions per als propers temps, perquè la plaça demanava a crits que s’hi executi una remodelació prou potent com per a fer-la digna. Amb les aportacions dels veïns i dels tècnics de l’Ajuntament, confio que el projecte final respondrà a les necessitats plantejades.

És del que es tracta, això de fer de regidor. De fer possible, des de la posició que un ocupi, allò que la gent necessita.

Perquè és aquesta feina de proximitat la que dóna sentit a això que fem nosaltres, que és posar-nos al servei de la gent. Divendres, a la nit, a la zona sud de Badalona, es va posar en marxa un menjador a preu social conduït per nois amb diferent capacitat, de l’associació Alvent. Un projecte amb voluntat d’esdevenir Centre Especial de Treball. En Carles Capseta, president de l’entitat, va voler ressaltar el paper que hi he tingut. Ho va fer davant la consellera de Benestar, l’alcalde i altres autoritats, però també davant de pares i nanos vinculats a l’entitat. Jo li dono les gràcies a ell. Per la seva empenta, per haver-me deixat ajudar-lo. I perquè amb el compromís i la implicació de molta gent, ja el tenim. I sobretot, perquè tenim set nanos amb diferent capacitat treballant en un projecte de proximitat que té voluntat de créixer i estendre’s per altres zones de Badalona.

Publicat en General | Deixeu un comentari

Indústria i competitivitat a Catalunya i Europa

10003822_10152039533027523_1141167335_o

Avui el director general d’Indústria ha estat el convidat de la Federació Empresarial de Badalona a la seu del BCIN.

Ha explicat molt bé l’estratègia que segueix el país per a créixer industrialment, a través de clústers estratègics i una política intensa d’internacionalització. I ara algú pot dir….”bla,bla,bla”….si obvia les dades, és clar.

Perquè les dades dels observatoris europeus avalen que som un país capdavanter en innovació, que s’estan fent els deures, i que els nostres més de 5.000 centres empresarials lligats o propis de multinacionals, conjuntament amb la PIME pròpia del país, conformen un teixit que ens prepara bé per a la recuperació econòmica i la competència dins Europa.

Per cert, ni un dubte: Catalunya amb Estat propi, seguirà a Europa.

Això ho deixa claríssim qualsevol anàlisi objectiu de les xarxes on som presents. Hi ha un objectiu europeu “Horitzó 2020″ per la indústria. Espanya hi hauria de jugar. Catalunya ja hi està jugant. I ens falta Badalona que, és clar, està entretinguda amb un alcalde que clama que som “una ciutat de primera” mentre la gent jove, les empreses, i les classes mitjanes de la ciutat es pregunten si és que s’ha begut l’enteniment. Això sí, estàtues del Manolo Escobar que no faltin.

Publicat en General | Deixeu un comentari

“Yo, no te compro”

Prestació Complementària

Escrito en castellano, utilizando hoy la lengua más hablada en Badalona, y la de la inmensa mayoría de ciudadanos que conviven y han convivido con la inmigración extracomunitaria durante estos últimos 14 años. Porque el fenómeno nació en el año 2000, y pasamos del 3% al 14% de población inmigrante en este tiempo. ¿A cuántos de los que llegaron debemos seguir considerándolos “de fuera” ? ¿A todos? ¿A una parte? Los niños que ya nacieron aquí…¿són de aquí o son “de fuera”? Pongamos por caso que aprobamos el reglamento que el alcalde quiere poner otra vez en la agenda.

Empecemos diciendo, con claridad, que sus medidas para “limitar ayudas complementarias a quienes no lleven cinco años en Badalona”, son puramente estéticas. ¿Cuánta gente que vive en Badalona hace menos de cinco años, es irregular ? ¿Lo sabe alguién? ¿Lo sabe él? ¿Qué tipo de ayudas pretende negar? ¿A cuánto dinero asciende el “lucro” de quién no tiene nada? ¿Cómo se mide la categoría moral de la propuesta? Yo se lo cuento. Afecta a muy poca gente, y tiene un impacto económico que no da ni para un sobre de fin de semana de Bárcenas. Y es una vergüenza intelectual, y política. ¿Ahora de qué vamos? ¿A bailarle el agua al alcalde que no cumplió lo prometido y busca un premio de consolación para su votante más duro ? ¿La dureza consiste en encontrar un niño magrebí que viva entre nosotros desde el año 2010 y sea celíaco, y negarle los 25€ a sus padres para que le compren macarrones? ¿Es esa la propuesta? ¿Que no pueda ir a una actividad extraescolar, pongamos por caso, al Museo de la Ciencia?

Porque esas són las ayudas complementarias que el alcalde quiere limitar. Porque las básicas, ayudar a pagar agua o luz, se mantienen. Es decir, que busca un titular, una excusa, y continuar esperando que nadie se lea nada, para que nadie pueda decirle, a lo Risto Mejide, “yo, no te compro”.

Publicat en General | Deixeu un comentari

Setmana 2.0: oposició, llengua, pressupostos, barris, trilingüisme

FB FF

Algunes de les entrades de la setmana passada al mur de Facebook…

Apunt 1. Dimecres 26 de febrer. “Al pan pan, i al vino vino”

Ahir dimarts, al Ple municipal, quan Iniciativa i el PSC anaven a abstenir-se i deixar passar el plec de condicions per al concurs de manteniment dels carrers de Badalona, vam agafar la paraula per advertir-los que crèiem que s’equivocaven. El govern del PP volia dedicar 1 milió d’euros a l’any a mantenir els centenars de carrers de la ciutat. 1 trist milió del pressupost de 152 milions que gestiona cada any. Nosaltres vam dir que no, perquè significava una rebaixa del 33% del que abans s’hi dedicava, perquè els carrers estan molt malament, i perquè les inversions que farem en carrers no són el mateix que el manteniment que tots ells, i el clavegueram, mereixen. Van escoltar-nos i van canviar el sentit del vot. I l’alcalde, enfadat, va venir a dir que havíem dit que no a fer més amb menys, com si es regalessin duros a quatre pessetes. El nostre grup, ja ho veieu, fa oposició, opina i aplica una frase castellana que m’agrada molt: “Al pan, pan, y al vino, vino”.

Apunt 2. Dijous 27 de febrer. Llengua i convivència

Estoy muy agradecido a la gente que sigue este muro, y muchos de ellos me han pedido que, de vez en cuando, escriba en la lengua que ellos conocen más. Me lo dicen sabiendo que no es la mía, y añaden que de esa manera les podría ser más fácil entender algunas de las cosas que he escrito aquí. También que les gusta hacer el esfuerzo de leer en catalán. Así que, de vez en cuando, voy a escribir en castellano. Hoy, precisamente, para decirles que impulsé la moción en el Pleno de defensa del modelo de inmersión lingüística en las escuelas y el rechazo a la acción y al discurso maniqueo y falaz de Convivencia Cívica Catalana. No es una cuestión de porcentajes, y sí lo es de resultados. Y este sistema ha permitido el parejo conocimiento de las dos lenguas. Y sobretodo, y lo cuento porque quién me lo hizo ver fue un policia local, ha permitido que miles de personas de Badalona hayan podido entender el catalán simplemente por el hecho de escucharlo en el aula porque, de otro modo, no sabrían ni reconocerlo. El reto de este país, es el inglés. No que con la excusa de la libertad de elección dividamos catalanes de lengua por aulas. Ni que introduzcamos cupos políticos y no pedagógicos. El inglés. Ese es el reto. Y no veo yo a los monolingües muy comprometidos con el tema, como sí veo a los que lo hemos introducido en la programación infantil de la televisión catalana, y en las aulas en porcentajes progresivos a medida que el profesorado va adquiriendo también esa capacidad.

Apunt 3.  Dijous 27 de febrer. Al Parlament, les xifres, clares

Aquest i altres vídeos que avui dijous penjo en aquest mur són fragments de la intervenció que he fet aquest matí al Ple del Parlament de Catalunya en relació a l’informe de la Sindicatura de Comptes sobre el pressupost de la Generalitat de l’any 2011.

 

Apunt 4. Divendres 28 de febrer. Barris i equipaments.

Avui divendres he passejat pel barri del Raval. Sí, a Badalona tenim un Raval, entre Can Claris i Coll i Pujol. La Plaça del Mag Li Chan, n’és la seva urbanització emblemàtica. Una plaça feta per les cooperatives d’habitatge dels sindicats que van promoure els pisos que l’acullen. Un barri tranquil, amb famílies joves, i alguna gent de tota la vida. Problemes, els de molts barris. Poc manteniment, carrers vells i mal il·luminats, i temes de tota la vida que no s’acaben de resoldre. Però res de l’altra món. El nostre Raval no és com el Raval de Barcelona. Les persones amb qui he parlat, agradables. Allà hi ha la seu dels Castellers de Badalona. En una nau que l’Ajuntament podria comprar, si negociés amb el propietari. Perquè donaria estabilitat no només a la colla, sinó que podria convertir allò en un equipament per a totes les entitats de cultura popular i tradicional. Abans de les eleccions de fa dos anys, era la meva idea. Encara ho és. Fer-ho realitat depèn, però, més de vosaltres que de mi mateix.

Apunt 5. Dissabte 1 de març. Per una Catalunya trilingüe

L’anglès que necessitem no l’ensenyen en el sistema públic, encara. S’està introduint, mica en mica, però si un vol aprendre’n, se’l paga. O li paguen. Un país com el que jo somio, amb l’anglès com a llengua plenament incorporada a la vida quotidiana, hauria de fomentar-ne l’ensenyament i, fiscalment, hauria de ser desgravable. Com ho eren les mútues de salut. Però amb més raó, perquè el sistema públic encara no pot garantir a tothom un aprenentatge d’anglès suficient i universal. Estudiar anglès, aprovar, i que això desgravi a l’IRPF. A mi no em semblaria malament.

Publicat en General | Deixeu un comentari
  • A Twitter

  • Falcó Badalona TV

  • La Badalona que suma

  • Activitat a Facebook