poblacions

dilluns, 9 juny de 2014

Entreu a l’univers de les petúnies, calibrachoas i surfínies


Parlar de l’estiu és parlar de les petúnies, però també de les calibrachoas i les surfínies i alguns híbrids d’aquestes espècies. Són plantes compactes, resisteixen el calor, són penjants, fan molta flor… Embelliran l’espai on les ubiqueu.

En què es diferencien aquestes plantes? Doncs en el nombre de cromosomes. Les petúnies en tenen 14 i les calibrachoas, 18. Físicament s’assemblen molt, excepte en el tamany de les flors més petites i nombroses en les segones.  Un dels híbrids d’aquesta espècie que es diu ‘Million Bells’ (en la imatge) té unes mates de 18 a 25 centímetros d’alçada i centenars de campanetes violetes, blaves, rosades, vermelles, blaques, grogues…

Les calibrachoas creixen formant cascades de flors i us quedaran molt bé en testos penjants i rocalles. Demanen poca cura i resisteixen tan les altes temperatures com les plagues. Floreixen entre l’abril i la tardor i per aconseguir-ho al màxim heu de tirar-hi adob per a les flors amb una freqüència de cada mes. Regueu-les quan el substrat estigui sec.

Surfínies és el nom de les petúnies penjants, que llueixen en testos de colors. Són híbrids amb colors molt diferents, alguns combinats, com la ‘Supertunia Pretty Much Picasso’, de color magenta amb el centre més fosc i vores verdes. Fan molta flor.

Si vols saber més sobre aquest tipus de plantes no dubtis a consultar-nos en els diferents gardens del Grup la Rasa

diumenge, 1 juny de 2014

Anthurium, bellesa exòtica per a la vostra llar

Entrem al mes de juny, l’estiu està a tocar i parlarem d’una planta exòtica que donarà vida a la vostra llar: l’Anthurium, en català anturi, coneguda també com la Flor Flamingo. Ho farà amb les seves brillants fulles verdes i bràctees de color. Majoritàriament podem trobar els anturis en color vermell, però també estan disponibles en rosa, morat, taronja, groc, blanc o verd.

Els Anthurium clàssics creen un ambient serè, mentre que les varietats de colors vius, creen un ambient animat. La planta s’adapta a qualsevol interior, essent per tant ideal com a planta per regalar. Actualment hi ha 400 varietats d’anthuriums.

Com heu de cuidar l’anturi? Li agrada una bona exposició de la llum, però no sol directe. Cal regar-la almenys una o dues vegades a la setmana. Si el sòl es torna negre en lloc de marró, significa que s’ha regat massa. La Flor Flamingo produeix noves flors quan les velles es descoloreixen. Cal treure les fulles grogues i les flors marcides. Cal abonar mensualment per reforçar la seva floració.

diumenge, 25 maig de 2014

Planta del mes de maig: Lliri d’aigua

El Lliri d’aigua o Zantedeschia és una planta amb arrels sud-africanes, però que també és considerat un símbol del nacionalisme irlandès. En trobem actualment amb les flors de color vermell, rosa, crema, groc, porpra, taronja, blanc o negre.

Són de fulla perenne i floreixen a mitjan de primavera, és a dir, el mes de maig, amb dos o tres flors  per planta. Cal regar-la dos cops per setmana. Si veieu que plora, vol dir que ha tingut massa aigua. Són sovint verinoses i, per tant, no es poden ingerir.

dijous, 22 maig de 2014

Hem sembrat gespa a l’Avinguda Marquès de Tamarit

Si heu passat per l’Avinguda Marquès de Tamarit d’Altafulla aquests dies segur que heu vist que des del Garden Gaià, del Grup la Rasa, hem sembrat gespa a la banda dreta en sentit Tarragona. Han estat diverses les actuacions en jardineria que hem fer en aquesta via, una de les principals d’Altafulla i que els darrers anys ha experimentat una gran transformació, passant de ser una carretera a una via urbana on dóna gust passejar-hi o anar-hi amb bicicleta. I l’arbrat, les plantes i la gespa ajuden a embellir aquesta avinguda.

Volem que la gespa llueixi durant Campionat d'Espanya de Triatló i Aquatló, que es disputa la localitat altafullenca el 24 i 25 de maig. I ho hem realitzat en aquesta època perquè és un bon moment per fer-ho. Tingueu-ho en compte si heu de sembrar gespa al vostre jardí.

Us recomanem llegir aquest post que vam penjar l’any passat amb consells bàsics per a la cura de la vostra gespa

divendres, 11 abril de 2014

CURS D'HORT ECOLÒGIC AL GARDEN GAIÀ:

El Grup La Rasa, segueix oferint cursos gratuïts i el pròxim serà el curs d'hort ecològic demà dissabte 12 d’Abril 2014 a les 11:30h
Per apuntar-se cal enviar un email amb els noms dels assistents i el respectiu emails a: vullaprendre@gruplarasa.cat abans de les 23 hores d'aquesta nit!

Inscripcions prèvies fins que s’ompli la capacitat de la sala. L’organització confirmarà l’assistència als inscrits!

diumenge, 9 febrer de 2014

Sabíeu que la gran majoria de plantes de les nostres cases es moren per un excés d’aigua?

Mes del 70% de les plantes que tenim a casa es moren per un excés d’aigua. I  és degut a diferents motius:

-Quan veiem una planta en mal aspecte, tendim a pensar que li deu faltar aigua i no pensem que poden ser altres factors.
-Quan les reguem, acostumem a regar-les amb gran quantitat d’aigua pensant
que li és favorable i normalment mai és favorable.
-Quan veiem una planta infectada per fongs, pensem que si la reguem, ajudarem a que la planta combatí sola la plaga, quan normalment el que fem és afavorir la plaga. (hem de tenir en compte que hi ha fongs que afecten a la planta fent que aquesta apareguin fulles seques com els que afecten a les tanques de xiprers o a les gespes)


Normalment quan veiem malament una planta, sigui quina sigui, l’esser humà tendeix a pensar: li falta aigua! I reaccionem aplicant gran quantitat d’aigua, pensant que com que tenia sed, una gran quantitat li anirà bé.
És possible que a la planta en qüestió li faci falta aigua, però en cap cas, serà bo que desprès de haver passat sed, li apliquem una gran quantitat d’aigua. Si no ben bé al contrari, hauríem d’aplicar l’aigua en petites dosis i esperant que la capa de la terra més superficial s’assequi per tornar a regar. En cap cas deixarem la planta en contacte constant amb aigua (dins d’una galleda o un plat ple d’aigua perquè vagi absorbint.
Per altra banda les plantes agafen moltes més malalties si aquestes estan constantment humides: podridures d’arrels, “brotitis” o atacs de fongs com el mildium, la roya, la cendrosa o oidi...
Quan una planta ha tingut massa aigua, és típic veure com el conjunt de les seves fulles es torna de color groc, si aquest excés d’aigua persisteix, les fulles deixaran d’estar rectes i fortes com en la fotografia d’aquest ficus robusta 

Des de el grup La Rasa, us recomanem que les plantes estiguin sempre ben seques abans de regar-les i quan les reguem sempre en petites dosis. Acostumar a les nostres plantes a patir una mica de sed les farà molt més resistents tant a les altes temperatures com a atacs de plagues!

divendres, 10 gener de 2014

Preparem les plantes pel fred


Estem a l’hivern, temps de gelades. Si es preveu que els termòmetres s’acostin als zero graus o baixin sota zero rega les plantes per augmentar la inèrcia tèrmica revisa les fundes, mantes tèrmiques, pantalles tallavents i altres proteccions que hagis posat contra el vent.

I si neva? No deixis que la neu s’acumuli sobre els arbres, arbusts i bardisses del jardí, perquè el seu pes pot fer malbé les branques. Utilitza una vara per treure-la.

Els testos: tingueu-los ben protegits. Embolica amb una arpillera, una funda antigelades o amb plàstic de bombolles els testos de la terrassa per a evitar que es parteixin a causa del fred.