logo ebreguia

Catedrals i esglésies

Bona part d’aquests edificis són admirables des de l’exterior (façanes, murs i contraforts; rosasses, finestres, talles i escultures) però és realment a l’interior on s’amaguen les sorpreses arquitectòniques, magnífiques pintures murals, esgrafiats originals i retaules, com el de la Mare de Déu de l’Estrella de la Seu de Tortosa, de cinc cossos mòbils i estil bizantí.

Per accedir cal trucar a l’ajuntament de la població on us facilitaran el telèfon del mossén o el de la típica veïna que guarda la clau.

FotoFotoFoto Catedral gòtica de Tortosa***
La Seu del bisbat de Tortosa s’inicià el 1347 sota l’advocació de santa Maria. L’obra segueix l’estil gòtic predominant al sur de França excepte la façana i la capella de la Cinta o Capella Reial, d’estil barroc. Consta de planta basilical amb tres naus amb doble girola (que la fa única a Catalunya) i voltes de creueria. Disposa de diverses dependències de l’antiga canongia dels frares agustins i claustre adossat, d’estil cistercenc, amb làpides dels diferents bisbes i una singular d’una jove jueva escrita en hebreu, grec i llatí. També hi ha un fris en relleu d’uns cavallers semblant a la del claustre de la Seu d’Elna (Rosselló).

*Al claustre hi ha un finestral visigòtic amb dues columnes amb fust de pòrfir verd i roig procedents de l’orient, que representen el repòs i la pau en aquesta vida i en l’altra. Damunt d’ell la pedra dels tres escuts, el de la ciutat, la verge i una atxa, símbol del privilegi de les dones tortosines que defensaren la ciutat contra els sarraïns tot vestint-se de soldats i fent creure que eren les tropes del comte Ramon Berenguer IV.
Visitable segons horaris. 977 446 110

FotoFoto Església arxiprestal de Vall-de-roures***
Construïda al s. XIV junt amb el castell, l’església de Santa Maria la Major és una de les obres més interesants del gòtic llevantí i de tot el territori de l’Ebre amb gran quantitat de detalls ornamentals i decoratius, frisos, impostes, rosasses, gárgoles, figures i capitels així com les mensules i claus interiors. Té una sola nau amb capelles laterals i àbsis heptagonal amb capelles radials alternes, tot cobert amb volta de creueria. Destaca la torre de planta octogonal que s’aixeca al costat de l’epístola, entre l’absis i la portada. Aquesta té once arcs apuntats en arquivoltes amb jambes i fris quadrilobular inscrit en cercles i una rosassa que la corona.
Visites concertades o en horari de cult. 978 850 644

Foto Església arxiprestal de Morella**
Situada a la Plaça Arxiprestal l’església gòtica de Santa Maria. La figuració dels apòstols i les escenes de la verge als seus portals mereixen en sí mateix el viatge, així com el cor interior, l’únic elevat del món amb arcs d’11 m d’envergadura, i l’orgue de 1717. Mereix la pena visitar el Museu Parroquial. 964 173 032

Foto Església arxiprestal de Gandesa**
Els templers edificaren a l’inici del segle XIII el temple romànic, del qual avui només queda la magnífica portada amb ornamentació d’inspiració mudèjar i pertany a l’Escola de Lleida. Va perdre l’absis per guanyar un carrer i fou ampliada els s. XVII i XVIII. 977 420 910

Foto Església gòtica d’Horta de Sant Joan
Obra original dels templers (s. XIII) i aportacions del s. XVIII, té uns sola nau amb volta de creueria i coberta de lloses de pedra encavalcades. Destaca l’extraordinari absis poligonal amb esvelts contraforts esglaonats i finestrals ojivals amb traceries. Oberta en horari de cult. 977 435 005

Foto Església gòtica d'Arenys de Lledó
Temple del segle XIV declarat BIC, amb planta rectangular d’una sola nau i volta de canó i presbiteri amb volta de creueria. Disposa d’un bonic cor sobre arc rebaixat i sotocor amb sostrada adintelada. A l’interior es conserva un magnífic retaule del segle XVI. Destaca la seva portada i un gran finestral a la façana principal. S’accedeix demanant la clau a una veïna.

FotoFoto Església renaixentista de Miravet**
Singular temple renacentista, únic a les Terres de l’Ebre, construït per l’orde de Malta (hospitalers) el segle XVI en sustitució de l’antiga mesquita amb la donació de diners i mà d’obra de la població morisca. Té planta de creu llatina i nau amb capelles laterals cobertes amb volta de forn a les quatre arestes, com l’altar, amb pilastres i cornises dòriques. Les voltes de la nau i el transepte són de canó atrompetades cap a les finestres i cúpula al creuer amb esgrafiats originals. Va perdre l’orgue i els retaules a la guerra civil. Acull diverses exposicions de terrissa i imatges de la Batalla de l’Ebre.
Destaca per les seves armoniques proporcions juntament amb el conjunt del poble antic i l’entorn paisatgístic que constitueixen un marc incomparable de gran bellesa.
Visites concertades. 656 266 398

Foto Església de Cretes**
Una de les més monumentals de la zona, destaca per la seva portalada manierista, amb contrastos i elements anticlassicistes, i el fris on es representa la passió de Crist. Sobre él es pot llegir la inscripció “A COSTA DE CRETAS ME HIZO XADO. AÑO 1566”. Tot el conjunt està emmarcat per dos esbeltes columnes i un gran frontó amb el timpà decorat amb un representació de la coronació de la verge. Crida l’atenció l’acabament en merlets dels contraforts.
Tel. 978 850 756

Foto Església arxiprestal de Tivissa*
Increible exemple de superposició i coexistència d’estils i edificacions de diferentes èpoques. A l’interior conserva la gòtica del s. XIII com una maqueta dins l’obra principal que l’alberga, dels segles XVI-XVII amb la façana lateral renaixentista i la frontal barroca, com el cimbori i el campanar. 977 418 014

FotoFoto Església romànica de Siurana***
Aquest edifici històric d’arquitectura romànica es conserva integrament i és un dels més importants del Priorat i les Terres de l’Ebre. Construït entre els segles XII i XIII després de la conquesta de Ramon Berenguer IV, és un magnífic exemple de bellesa i alhora senzillesa traduïdes en una planta de nau i absis semicircular. La seva portalada té un timpà figurat emmarcat per tres arcades de mig punt que reposen sobre les columnes amb capitells decorats amb motius diversos. Aquest timpà és bastant curiós perque representa la crucifixió de Crist flanquejada d’un grup d’apòstols, tema força innovador dins la iconografia, ja que no és comú en el romànic català. També, al costat de l’absis, hi ha un sarcòfag monolític de pedra que anomenen la Tomba de la Reina Mora.
Tel. 977 821 000

Foto Església romànica de Caseres
Magnífic temple romànic tardà, obra dels templers, d’una sola nau, amb volta de canó apuntada, i absis amb dues capelles simètriques que, per la seva talla i coberta (de creueria) datarien d’una època posterior. Destaca la façana exterior de tramuntana amb la porta d’accés d’arc de mig punt amb motllura decorada a les dovelles que l’emmarca. També és d’interés el campanar en prisma i cadireta, únic al territori.
Cal demanar la clau a una veïna.

Foto Església Torre de la Galera*
Curiosa adaptació d’un temple de cult a una torre defensiva anterior, obra dels hospitalers (s. XIV). La base de la torre s’atribueix a l’època romana i ha perdut l’estructura interior que la dividia en tres nivells amb diverses dependències. La terrassa està rematada amb merlets i el campanar en cadireta. Des de l’interior es pot observar molt bé la volta de l’església i la seva factura (s. XVII-XVIII).
Cal demanar la clau a una veïna.

Foto Església de Vilalba dels Arcs**
Dins dels temples més contemporanis del territori, que en són la majoria, destaca aquest de Vilalba en honor a Sant Llorenç finalitzat el 1705 però on es convinen elements gòtics, renaixentistes i barrocs. Consta d’una sola nau, absis poligonal i capelles laterals en els contraforts i coberta amb volta de creueria amb llunetes. Tota l’obra es bastida amb grans carreus de pedra, escairats, amb una puresa de línies inusual. La portalada barroca s’atribueix al mestre d’obres Francisco de Ibargüens Unamena. 977 438 002

Foto Església barroca de la Fatarella**
Un altre temple barroc destacable de tot el territori és aquest de la Fatarella. Iniciat pel bisbe de Tortosa Agustí Spínola, l’interior és renacentista amb elements del gòtic tardà, però cal remarcar la façana principal i l’imponent retaule barroc amb gran profusió decorativa i escultòrica. El campanar és neoclàssic. 977 431 609

Foto Església romànica de la Palma d’Ebre**
És una de les joies de l’estil romànic tardà de les nostres terres (s. XII-XIII). Disposa de nau dividida en tres trams per dos arcs torals i volta de mig punt apuntada amb absis cobert amb quart d’esfera. El campanar és més tardà però li dona una gran armonia a la façana. S’ha de demanar la clau a una veïna.
Tel. 977 819 064

Foto Ermita romànica de Berrús*
Salvada de les aigües del pantà al ser traslladada pedra a pedra a l’emplaçament actual, aquest temple romànic és únic al territori de l’Ebre. És obra dels templers (s. XIII) i consta de planta rectangular amb set arcs torals i volta de diafragma apuntada. Normalment està tancada i cal parlar amb l’ajuntament. 977 416 003

Foto Església romànica de Fabara*
Es tracta d'una construcció exemplar on es pot admirar com l'arquitectura religiosa integra elements defensius-militars que converteixen aquest temple en una autèntica fortalesa.

ebreguia.com

Foto

Ermites

Les ermites més diverses abunden per tot el territori, evidència clara de l’esforç que va fer l’Església per convertir a la població morisca i suplantar els seus ermitoris (muràbits) en centres marians de romiatge.

Durant el domini dels templers es respectaren aquests centres de peregrinació islàmica on sovint habitava un ermità.

La majoria de les ermites són dels segles XVII en endavant.
















































Foto
Església vella de Miravet
Foto
fotos