logotip del Centre d'Estudis Jordi Pujol

Centre d'Estudis Jordi Pujol

http://www.jordipujol.cat

 

 
logotip del Centre d'Estudis Jordi Pujol
rostre del Molt Honorable President Jordi Pujol
Català  |  Castellano  |  English     
Mida del text: A+  A-    
El nostre món és el món.
imatge de Jordi Pujol
 
    jordi pujolcentre d'estudis jordi pujol
Cerca avançada
   
   

Destaquem

04 d'agost de 2010
   
   

La manifestació (últim capítol)

28 de juliol de 2010
Jordi Pujol
La manifestació (últim capítol)

La manifestació del dia 10 pot ser que a alguns els hagi deixat un gust agredolç. I en part s’entén. Però ben mirades les coses, fins i tot amb criteri crític i exigent, la manifestació fou un gran èxit, que repercutirà en el temps. Haurà marcat una fita. En primer lloc pel volum. Segur que no vàrem ser un milió i mig. Ni un milió cent mil. Vàrem ser vuit-cents mil? O només set-cents mil? Encara que «només» haguéssim estat sis-cents mil.

Llegir més

 

Voluntat de resistència. I la llengua

13 de juliol de 2010
Jordi Pujol
Voluntat de resistència. I la llengua

Sobre la sentència del Tribunal Constitucional (TC) sobre l’Estatut aquests dies hi ha tota mena de comentaris i interpretacions. I en aquest editorial prescindirem de fer-ne la llista. Perquè no és un escrit d’especialista ni per especialistes, sinó de definició del que això realment, més enllà d’argúcies, representa per Catalunya. I ho farem amb un parell d’arguments ben breus i condensats i molt tècnics. D’un catedràtic de Dret Constitucional, el professor Joan Vintró de la Universitat de Barcelona (La Vanguardia 11 de juliol de 2010 pàgina 27).

Llegir més

 



VALORS EN JOC

   
   

Actualitat

 
   
   

El català

02 de febrer de 2010
Jordi Pujol

Vivim un moment molt determinant per a Catalunya. Que podria ser de caixa o faixa. No a efectes immediats, però sí en el sentit d’orientar el país cap a una molt gran pèrdua de personalitat en el termini de dues generacions. El país té prou força per a evitar-ho. Però n’ha de ser conscient. No s’ha d’autoenganyar. Ni tampoc s’ha de rendir. No cal.

Llegir més

 

De què es tracta?

22 de setembre de 2009
Jordi Pujol

Insistim en un tema que ja hem tocat diverses vegades. Farem esment de dos editorials d’aquest butlletí, per recordar-ne només dos, el de l'1 de juliol de 2008, “Què està passant?”, i el del 23 de desembre de 2008, “Què és el que està en joc?” Recomanem la seva relectura.

Llegir més

 

Què està passant?

01 de juliol de 2008
Jordi Pujol

Estan passant coses molt importants i negatives des del punt de vista català. (També n’hi ha de positives, però d’aquestes en parlarem un altre dia).

1. L’opinió pública espanyola, a tots els nivells –des dels nivells més alts fins a l’home del carrer, passant pels mitjans de comunicació–, i en tots els àmbits –des del polític a l’intel•lectual passant per l’econòmic–, és a dir, l’actitud general respecte a Catalunya, és hostil.

Llegir més

 

 

Tornem a preguntar: de què es tracta?

29 de setembre de 2009
Jordi Pujol

És la pregunta que fèiem a l’editorial de la setmana passada. La fèiem a propòsit de la llarga confrontació entorn de l’Estatut. I contestàvem: «No es tracta només d’una batalla política. Es tracta d’un episodi més de la molt llarga batalla ¬–de fet, de segles– entre la voluntat d’Espanya d’absorbir Catalunya i esborrar-ne la personalitat pròpia, i la nostra de mantenir-la. I mantenir-la no precàriament, amb un to apagat i subsidiari, sinó amb ambició i plenitud».


Llegir més

 

La nació: una idea irrenunciable

23 de desembre de 2008
Jordi Pujol

Caldrà fer un balanç a fons d’aquest any que acaba, el 2008. Un balanç molt a fons i en tots els terrenys i tocant tots els grans temes que Catalunya té plantejats: l’Estatut i el finançament, l’acció de Govern i la crisi econòmica, la immigració i el grau d’integració i de convivència, el pes de Catalunya a Espanya i la seva imatge, la cultura i la societat civil, els actius i els passius acumulats durant aquests anys, etc. Però ara és un pèl prematur. Encara hi ha fitxes en moviment. Sabem que l’any haurà estat difícil, però val la pena no precipitar-se a fer un judici alhora global i per sectors.

Llegir més

 

Catalunya té dret

10 d'abril de 2007
Jordi Pujol

Des de fa uns anys s’ha anat creant a casa nostra un garbuix d’idees i de termes sobre el que ha de ser l’objectiu nacional de Catalunya. I la forma com ha anat la discussió del nou Estatut ho ha accentuat. Es parla d’independentisme, de sobiranisme, de federalisme simètric i de federalisme asimètric, d’autonomisme en diverses versions. I finalment hi ha qui dient-ho o no pretén reduir tot això a poca cosa o a res.

Llegir més

 

Portada d'un diari
 

Monogràfic 7

juliol 2010

Editorial (Jordi Pujol): Valors en joc

Col·laboradors: José Mª Gay de Liébana, Isidre Esteve i Jordi Bertomeu.

Llegir el darrer monogràfic
Tots els monogràfics



Butlletí 220

27/07/2010

Editorial (Jordi Pujol): La manifestació (últim capítol)

Col·laboradors: Valentí Popescu, Manel Prat i Ester Franquesa.

Llegir el darrer butlletí
Tots els butlletins



   
   
 
 
   
   
 

Darreres publicacions

De Sòcrates a l'iPod. Una experiència d'aprenentatge de valors a secundària

Publicació: De Sòcrates a l'iPod. Una experiència d'aprenentatge de valors a secundària

En una societat tecnològica i complexa com la nostra cal ensenyar els nostres alumnes a pensar per ells mateixos, a fer-ho de forma creativa perquè puguin adaptar-se als canvis de la nostra època i amb la cura que els capaciti per conviure en pau amb un respecte democràtic a altres opcions diferents de la seva. Més que coneixements, en el futur els caldran habilitats que els permetin operar amb els coneixements disponibles. Aquesta proposta fa una aposta per aconseguir un pensament multidimensional, crític, creatiu i curós alhora, mitjançant l’aprenentatge de la filosofia a través de diversos recursos artístics, audiovisuals o tecnològics.


Por un nuevo pacto social y político

Publicació: Por un nuevo pacto social y político

Europa reclama una renovació d'idees i de plantejaments perquè té la percepció o la intuïció de no estar prou preparada per a una sèrie de reptes que en un futur pròxim li cauran a sobre. Malgrat els importants progressos que ha fet Europa en les últimes dècades, hi ha la impressió difusa que cal trobar noves respostes i repensar algunes coses. Per què? Perquè es perceben noves situacions com la globalització econòmica mundial, el del creixement malgrat el benestar general de sectors socials marginals, el de la insuficiència de recursos per mantenir l'actual nivell d'Estat del benestar i la seva estructura, el de la necessària renovació dels coneixements, el de la crisi demogràfica, el d'una massiva immigració extraeuropea, el de la pèrdua general de pes d'Europa, el de l'accentuació de la crisi de valors i falta de referents, el de la por dels benestants, d'haver de compartir el que tenen, el de la por dels necessitats, de ser deixats de banda. Davant aquests reptes, Europa disposa de recursos, mitjans humans i materials, i capacitat d'engendrar idees i projectes molt importants. Prou importants com per donar-los una resposta positiva.




 


Segueix la nostra actualitat també a Facebook