logotip del Centre d'Estudis Jordi Pujol

Centre d'Estudis Jordi Pujol

http://www.jordipujol.cat

 

 
logotip del Centre d'Estudis Jordi Pujol
rostre del Molt Honorable President Jordi Pujol
Català  |  Castellano  |  English      Mida del text: A+  A-
Pertanyo a una generació que puja lentament però obstinada, i que va a més, per honor i orgull del nostre país.
imatge de Jordi Pujol
 
    jordi pujolcentre d'estudis jordi pujol
Cerca avançada
   
   

Destaquem

31 d'agost de 2011
   
   

Paraules del MH Sr. Jordi Pujol en l’acte de comiat del MH Sr. Heribert Barrera

29 d'agost de 2011
Jordi Pujol (Parlament de Catalunya)

Molt Honorable Presidenta del Parlament
Consellers i Conselleres
Alcaldes
Expresidents del Parlament
Diputats i diputades
Autoritats
Senyores i senyors,

Permetin-me que abans que res expressi el meu condol a la família del President Barrera. I també al que durant tants anys va ser el seu partit, ERC.

Amb poques setmanes de diferència han mort dues persones –l’Heribert Barrera i en Víctor Torres– que han tingut en comú durant molts anys la militància a ERC i sobretot un catalanisme d’alta intensitat i d’alta qualitat.

Llegir més

 

La reforma exprés de la Constitució

31 d'agost de 2011
Editorial (La Vanguardia)

El Govern i el principal partit de l’oposició han considerat de vital importància reformar la Carta Magna, fins ara intocable, en temps electoral i sense referèndum. És cert que l’estabilitat pressupostària és una necessitat urgent, però n’hi haurà prou per calmar els mercats o només serà un altre pegat? En qualsevol cas, ho han fet d’una manera molt poc política, escassament pedagògica i sense cap concessió a la participació de la resta de grups. Una reforma, a més, que no només ha irritat constitucionalistes experts, sinó que fa dubtar economistes de diferents tendències pel que fa a la seva eficiència real.

Descarregar en format PDF (735 KB)

 



Jordi Pujol: Presentació de la Fundació

 

Calendari d’activitats

               


   
   

Actualitat

 
   
   

Descarrilada constitucional

31 d'agost de 2011
Salvador Cardús (La Vanguardia)

La reforma constitucional que ahir va superar tranquil·lament el tràmit parlamentari previ és una exhibició de la força i la voluntat antiautonomista que, en una perspectiva electoral, interessar mostrar als dos partits majoritaris nacionals. Té tota la raó Josep Antoni Duran i Lleida en afirmar que la reforma suposa una ruptura del procés constituent.

Descarregar en format PDF (513 KB)

 

Els diners i el mite interessat que les classes socials han mort

29 d'agost de 2011
Polly Tonbee (The Guardian)

Parlar de classes socials és un tema tabú a Gran Bretanya, però els disturbis d’aquest estiu han posat de manifest que les coses no han canviat tant, i que avui en dia, el context social en què neix una persona condiciona més el seu destí econòmic que fa 50 anys. Durant dècades, s’havia parlat d’una societat sense classes i s’havia adoptat el terme «classe mitja» per tal d’ocultar les diferències socials, però actualment s’ha evidenciat que aquest mite interessat no s’adequa a la realitat.

Descarregar en format PDF (60 KB)

 

Arrisca, tu que pots (si pots)

31 d'agost de 2011
Carles Capdevila (Ara)

En aquests moments d’estancament és recomanable construir nous horitzons des d’una actitud emprenedora. Pot semblar arriscat, però és més garantia de futur que resistir fins al naufragi, sense haver gaudit del viatge ni haver après. En qualsevol cas, mitificar l’emprenedor i afirmar que tots el portem a dins és fals, perquè a més de voler s’ha de poder.

Descarregar en format PDF (7 KB)

 

 

Ha saltat el precinte constitucional

31 d'agost de 2011
Enric Serra (El Punt Avui)

Amb l’impuls del canvi a la carta magna, el PSOE i el PP no han trencat cap consens constitucional, ja que fa temps que no n’hi havia. El que sí que han trencat és el precinte que amb tanta escrupolositat servaven. Com podran defensar a partir d’ara que la Constitució és intocable?

Descarregar en format PDF (14 KB)

 

La meitat dels francesos viuen amb menys de 19.000 euros a l'any

30 d'agost de 2011
Marie Visot (Li Figaro)

En un estudi publicat aquesta setmana a França, s’estima que la meitat de la població viu amb ingressos inferiors als 19.000 euros anuals i que 8,2 milions de persones estan per sota del llindar de la pobresa. L’empobriment de la població és degut a la crisi econòmica que ha fet créixer la desocupació del país i que afecta sobretot a les llars més desafavorides. Una altra dada que apunta l’estudi és que les diferències entre rics i pobres cada vegada són més evidents.

Descarregar en format PDF (66 KB)

 

Moment educatiu de l'OTAN

29 d'agost de 2011
(The New York Times)

La majoria de militars europeus no han aconseguit mantenir-se al dia amb els avenços tecnològics i comunicatius. Fins i tot, els més ben preparats –Gran Bretanya i França– han escatimat en municions i estan planejant retallades que amenacen la seva capacitat de participar en futures operacions a l'estranger. Des dels Estats Units s’alerta de la pèrdua de poder de l’OTAN i del risc d’esdevenir militarment irrellevant davant d’un Pentàgon que proporciona tota la inversió necessària a les seves forces i equips.

Descarregar en format PDF (19 KB)

 

Portada d'un diari
 

Butlletí 263

20/07/2011

Editorial (Jordi Pujol): El fet diferencial

Col·laboradors: Enric Roca, Francesc Sanuy i Jaume Giné.

Llegir el darrer butlletí
Tots els butlletins



Monogràfic 13

juny 2011

Editorial (Jordi Pujol): Reptes energètics actuals

Col·laboradors: Pere Torres, Manuel Ludevid i Ramon Folch.

Llegir el darrer monogràfic
Tots els monogràfics



   
   
 
 
   
   
 

Darreres publicacions

De Sòcrates a l'iPod. Una experiència d'aprenentatge de valors a secundària

Publicació: De Sòcrates a l'iPod. Una experiència d'aprenentatge de valors a secundària

En una societat tecnològica i complexa com la nostra cal ensenyar els nostres alumnes a pensar per ells mateixos, a fer-ho de forma creativa perquè puguin adaptar-se als canvis de la nostra època i amb la cura que els capaciti per conviure en pau amb un respecte democràtic a altres opcions diferents de la seva. Més que coneixements, en el futur els caldran habilitats que els permetin operar amb els coneixements disponibles. Aquesta proposta fa una aposta per aconseguir un pensament multidimensional, crític, creatiu i curós alhora, mitjançant l’aprenentatge de la filosofia a través de diversos recursos artístics, audiovisuals o tecnològics.


Por un nuevo pacto social y político

Publicació: Por un nuevo pacto social y político

Europa reclama una renovació d'idees i de plantejaments perquè té la percepció o la intuïció de no estar prou preparada per a una sèrie de reptes que en un futur pròxim li cauran a sobre. Malgrat els importants progressos que ha fet Europa en les últimes dècades, hi ha la impressió difusa que cal trobar noves respostes i repensar algunes coses. Per què? Perquè es perceben noves situacions com la globalització econòmica mundial, el del creixement malgrat el benestar general de sectors socials marginals, el de la insuficiència de recursos per mantenir l'actual nivell d'Estat del benestar i la seva estructura, el de la necessària renovació dels coneixements, el de la crisi demogràfica, el d'una massiva immigració extraeuropea, el de la pèrdua general de pes d'Europa, el de l'accentuació de la crisi de valors i falta de referents, el de la por dels benestants, d'haver de compartir el que tenen, el de la por dels necessitats, de ser deixats de banda. Davant aquests reptes, Europa disposa de recursos, mitjans humans i materials, i capacitat d'engendrar idees i projectes molt importants. Prou importants com per donar-los una resposta positiva.




 


Logotip del projecte edu21


Segueix la nostra actualitat també a Facebook