logotip del Centre d'Estudis Jordi Pujol

Centre d'Estudis Jordi Pujol

http://www.jordipujol.cat

 

 
logotip del Centre d'Estudis Jordi Pujol
rostre del Molt Honorable President Jordi Pujol
Català  |  Castellano  |  English     
Mida del text: A+  A-    
Hi ha una cosa pitjor que una joventut bastonejada, que és una joventut ofegada.
imatge de Jordi Pujol
 
    jordi pujolcentre d'estudis jordi pujol
Cerca avançada
   
   

Destaquem

23 d'octubre de 2009
   
   

Una generació amb actius

20 d'octubre de 2009
Centre d'Estudis Jordi Pujol
Una generació amb actius

Com s’ha comentat en algun altre editorial, el país està passant un moment de desconcert a causa de la crisi econòmica, de la incertesa política i de la situació social. Però malgrat aquesta situació delicada s’ha de fer una crida a no caure en el pessimisme. La capacitat de resistència que la societat catalana ha demostrat tenir en tantes ocasions hauria de servir, avui, per abstraure’ns d’aquest ambient negatiu que amenaça de dominar l’escena i situar-nos –sense defensa– al racó dels perdedors.

Llegir més

 

Amagui que és català

23 d'octubre de 2009
Francesc-Marc Àlvaro (La Vanguardia)

El secular pragmatisme català ha esperonat la intolerància dels espanyols vers Catalunya i els catalans, fet que seria incomprensible i condemnable en qualsevol altre societat desenvolupada del món.

Descarregar en format PDF (40 KB)

 

 




   
   

Actualitat

 
   
   

La necessària reforma de la universitat

23 d'octubre de 2009
Joaquim Coello (El Periódico)

A fi de millorar l’eficàcia en la investigació i docència de les universitats estatals cal reformar la llei actual per tal que l’aportació de fons públics vagi lligada als resultats i la contractació i permanència del professorat sigui lliure en funció del rendiment.

Descarregar en format PDF (29 KB)

 

El preu de l’esperança

22 d'octubre de 2009
Jean Daniel (Le Nouvel Observateur)

Mai cap president americà ha heretat un país en una situació tant degradada com la que encara Barack Obama, que a més de tenir el merescut honor d’haver rebut el Nobel de la Pau constitueix un alè d’esperança pels Estats Units.

Descarregar en format PDF (275 KB)

 

L’heura

23 d'octubre de 2009
Antoni Puigverd (La Vanguardia)

La crisi econòmica ha posat al descobert la incapacitat dels Estats per exercir les seves funcions protectora i fraternal, motiu pel qual ha sorgit un perillós sentiment –la soledat de no pertànyer -entre els ciutadans.

Descarregar en format PDF (45 KB)

 

 

Dèficit francès

22 d'octubre de 2009
(Le Monde)

Quan vint dels vint i set països de la UE presenten un dèficit excessiu és hora de qüestionar-se si no han quedat obsoletes les regles en vigor i si en temps de crisi el dèficit públic esdevé el problema o la solució.

Descarregar en format PDF (122 KB)

 

La guanyadora de la recessió

22 d'octubre de 2009
Freed Zakaria (Newsweek)

La guanyadora de la crisi global ha estat Xina, ja que ha convertit la recessió mundial en una oportunitat històrica: l’economia del gegant asiàtic creixerà prop d’un 8’5 % i veurà incrementades les exportacions.

Descarregar en format PDF (153 KB)

 

Llet a granel, economia i medi ambient

23 d'octubre de 2009
Abel Mariné (El Punt)

La llet a granel suposa una de les opcions més òptimes per promocionar una dieta saludable entre els joves i preservar el medi ambient: es produeix a casa nostra –el que estalvia el costos econòmics i mediambientals de transport- i l’envàs es podria reutilitzar molts cops.

Descarregar en format PDF (153 KB)

 

Portada d'un diari
 
perfil de Jordi Pujol

Butlletí 182

20/10/2009

Editorial (Centre d'Estudis Jordi Pujol): Una generació amb actius

I també: articles, selecció de notícies, llibres i webs recomanats, agenda.

Col·laboradors: Joan Vallvé, Pere Torres i Agustí Pons.

Llegir el darrer butlletí
Tots els butlletins


E-mail:

Privacitat




Segueix la nostra actualitat també a Facebook

   
   
 
 
   
   
 

Darreres publicacions

Memòries. Temps de construir (1980 -1993)

Publicació: Memòries. Temps de construir (1980 -1993)

L’aparició del primer volum de les Memòries de Jordi Pujol l’any 2007 va provocar un autèntic impacte popular. En aquest segon volum, que comença amb la investidura com a president de la Generalitat, Jordi Pujol aporta la seva visió d’episodis crucials de la nostra història recent, com el 23-F i el paper d’alguns polítics en l’intent de cop d’estat; la solitud d’Adolfo Suárez; la querella de Banca Catalana vista com una <> del govern de Madrid; la complexa situació de CiU davant el referèndum de l’OTAN; el fracàs de l’Operació Reformista; la creació de TV3 enmig d’entrebancs constants; els Jocs Olímpics de Barcelona, i també el seu relleu dins de Convergència. Aquest llibre aporta dades noves, converses fins ara desconegudes i documents inèdits, que permeten fer-se una idea més completa de l’empremta de Jordi Pujol en uns anys decisius per a la consolidació de la democràcia.


Cultura

Publicació: Cultura

La cultura ha estat, històricament, una de les prioritats del catalanisme. De fet, n'és un dels fonaments. Abans que es desenvolupés com a moviment polític, el catalanisme era essencialment un corrent cultural. No és estrany, doncs, que en tots els períodes en què Catalunya ha exercit l’autogovern hagi reclamat i exercit competències en aquesta matèria. La cultura constitueix una eina de cohesió social. Els habitants d’un país es reconeixen en unes pràctiques culturals que difícilment es poden adquirir si no és en el si de la mateixa cultura. La més elemental és la llengua, però també ho són altres àmbits del que avui entenem per cultura. Aquesta idea és clau per entendre la importància que han donat els 23 anys de govern de Jordi Pujol, catalanista i nacionalista, a les manifestacions culturals. Val a dir que, de la sèrie de llibres sobre l’Obra de Govern de la Generalitat 1980-2003, aquest llibre és inevitablement diferent, ja que quan es parla de política educativa, o de política sanitària, o d’infraestructures, tot i que són qüestions que poden ser abordades de moltes maneres, es parla d'ens concrets. Al cap i a la fi una escola, un hospital o una autopista tenen uns paràmetres mesurables i permeten una exposició relativament objectiva.




 
Logotip del projecte edu21