logotip del Centre d'Estudis Jordi Pujol

Centre d'Estudis Jordi Pujol

http://www.jordipujol.cat

 

 
logotip del Centre d'Estudis Jordi Pujol
rostre del Molt Honorable President Jordi Pujol
Català  |  Castellano  |  English     
Mida del text: A+  A-    
El nostre món és el món.
imatge de Jordi Pujol
 
    jordi pujolcentre d'estudis jordi pujol
Cerca avançada
   
   

Destaquem

28 de setembre de 2009
   
   

De què es tracta?

22 de setembre de 2009
Jordi Pujol
De què es tracta?

Insistim en un tema que ja hem tocat diverses vegades. Farem esment de dos editorials d’aquest butlletí, per recordar-ne només dos, el de l'1 de juliol de 2008, “Què està passant?”, i el del 23 de desembre de 2008, “Què és el que està en joc?” Recomanem la seva relectura.






Llegir més

 

Improcedent pujada d'impostos

27 de setembre de 2009
Editorial (La Vanguardia)

El Govern ha decidit penalitzar el consum i l'estalvi per finançar l'augment de la despesa social provocat per la recessió i contribuir al reequilibri dels comptes públics. Davant d'aquesta mesura arriscada, inoportuna, improcedent i impopular hi ha el risc d'asfixiar una eventual recuperació econòmica, que encara no ha començat, retardar la necessària creació d'ocupació i multiplicar la despesa social.

Descarregar en format PDF (23 KB)

 

 


   
   

Actualitat

 
   
   

Fi de l'unilateralisme?

26 de setembre de 2009
Manuel Castells (La Vanguardia)

El discurs d'Obama a l'Assemblea General de les Nacions Unides podria marcar un nou rumb en la geopolítica nord-americana i mundial. Obama renuncia a l'unilateralisme que ha marcat la política mundial en l'última dècada conscient de la magnitud i la urgència dels problemes actuals que només es podran gestionar a través d'una acció mancomunada i global.

Descarregar en format PDF (57 KB)

 

Independentisme

28 de setembre de 2009
Ferran Requejo (La Vanguardia)

El federalisme és una idea massa sofisticada per a la cultura política espanyola, molt simple i amb dos partits majoritaris diferents, però tots dos retrògrads en matèria de pluralisme. Així que l'independentisme, malgrat les seves incògnites, marca un camí a explorar i la classe política catalana haurà de posicionar-se en aquest nou context.

Descarregar en format PDF (68 KB)

 

Sous i contractes blindats

27 de setembre de 2009
Francesc Cabana (Avui)

Reflexió sobre el clam general que hi ha a nivell internacional contra els ingressos extraordinaris que reben els principals executius dels grups financers, unes protestes que segurament també arribaran a Espanya. Segons l’economista, tothom pot fer el que vulgui amb els seus diners, i les empreses també, si s’informa als accionistes, però és comprensible el judici moral de la societat.

Descarregar en format PDF (35 KB)

 

 

R + D amenaçada

26 de setembre de 2009
Jordi Camí (La Vanguardia)

La crisi econòmica és un bon moment per exercir prioritats polítiques i una bona oportunitat per demostrar si l'objectiu és sortir del pas o apostar pel futur. Ara seria necessari un increment de la inversió pública en R + D com fan els EUA, però contràriament el que anuncia el Govern espanyol és una retallada que suposarà que els talents que hem estat capaços d'atreure se'n vagin.

Descarregar en format PDF (35 KB)

 

Un país que valgui la pena

28 de setembre de 2009
Ferran Mascarell (Avui)

El problema de les misèries quotidianes que han sortit últimament amb l’escàndol del Palau de la Música, els informes governamentals innecessaris i el cas dels directius futbolístics que s’espien és que el xàfec cau damunt un país ja inundat de desànim i desafecció. En aquest sentit, l’autor reivindica que ara és l’hora de la política, de construir un projecte compartit de país que valgui la pena.

Descarregar en format PDF (37 KB)

 

Lectura i biblioteques digitals

26 de setembre de 2009
Milagros del Corral (Avui)

Anàlisi sobre els canvis provocats per les noves tecnologies en el món de les lletres, on tindrà lloc una convivència pacífica del llibre imprès amb el digital, tot i que amb llenguatges propis, tècniques diferents i solucions estètiques que no seran intercanviables.

Descarregar en format PDF (37 KB)

 

Portada d'un diari
 
perfil de Jordi Pujol

Butlletí 178

22/09/2009

Editorial (Jordi Pujol): De què es tracta?

I també: articles, selecció de notícies, llibres i webs recomanats, agenda.

Col·laboradors: Valentí Popescu, Pere Torres i Àlex Figueras.

Llegir el darrer butlletí
Tots els butlletins


E-mail:

Privacitat




Segueix la nostra actualitat també a Facebook

   
   
 
 
   
   
 

Darreres publicacions

Cultura

Publicació: Cultura

La cultura ha estat, històricament, una de les prioritats del catalanisme. De fet, n'és un dels fonaments. Abans que es desenvolupés com a moviment polític, el catalanisme era essencialment un corrent cultural. No és estrany, doncs, que en tots els períodes en què Catalunya ha exercit l’autogovern hagi reclamat i exercit competències en aquesta matèria. La cultura constitueix una eina de cohesió social. Els habitants d’un país es reconeixen en unes pràctiques culturals que difícilment es poden adquirir si no és en el si de la mateixa cultura. La més elemental és la llengua, però també ho són altres àmbits del que avui entenem per cultura. Aquesta idea és clau per entendre la importància que han donat els 23 anys de govern de Jordi Pujol, catalanista i nacionalista, a les manifestacions culturals. Val a dir que, de la sèrie de llibres sobre l’Obra de Govern de la Generalitat 1980-2003, aquest llibre és inevitablement diferent, ja que quan es parla de política educativa, o de política sanitària, o d’infraestructures, tot i que són qüestions que poden ser abordades de moltes maneres, es parla d'ens concrets. Al cap i a la fi una escola, un hospital o una autopista tenen uns paràmetres mesurables i permeten una exposició relativament objectiva.


Energia

Publicació: Energia

El present llibre mostra els resultats remarcables en matèria d’energia que va aconseguir el Govern de la Generalitat durant el període estudiat. Tot i que inicialment les competències d’autogovern eren pràcticament nul·les, des de la Generalitat es va treballar des del primer moment, l’any 1980, per modernitzar el sistema energètic, posar-lo al dia i fer-lo competitiu. Actualment, podem verificar que la situació energètica catalana és incomparablement millor, per la robustesa i eficiència del sistema, i pel fet que a tots els indrets de Catalunya es garanteix avui un accés fàcil i sense limitacions a aquesta infraestructura bàsica. Malgrat aquestes millores, però, també podem constatar com han sorgit novament, bona part dels problemes energètics com a conseqüència de l’augment de la demanda dels últims anys, com si no haguéssim après res.




 
Logotip del projecte edu21