COM FUNCIONA INTERNET?

Quantes hores ens passem cada dia enfront de l’ordinador navegant per Internet? Quantes aplicacions noves apareixen basades en Internet? Encara que ens sembli que Internet és un invent recent, en realitat el seu funcionament es basa en idees de finals dels anys 60. Idees que, com tantes altres en el món, són tan senzillament genials que per què voldríem canviar-les?

Paquets: Quan utilitzem un programa que fa servir Internet (p. ex. una missatgeria instantània), la informació que enviem (el text que escrivim, en aquest cas) no es transmet de forma contínua, sinó que es divideix en petits paquets que s’envien de forma independent.

Xarxa Local: Els ordinadors que estan connectats entre ells físicament (p. ex. amb un cable, o amb ones de ràdio wireless) formen xarxes locals. En un primer moment, els paquets d’informació que enviem van a parar a la xarxa local en la qual es troba el nostre ordinador, juntament amb d’altres més. Com surten d’allà?

Passarel·les (Gateways): La clau d’Internet és la capacitat de connectar i enviar paquets entre xarxes distintes. Així, els paquets poden arribar a ordinadors que no es troben en la nostra xarxa local. Allò necessari és que en la nostra xarxa hi hagi una o més màquines que estiguin connectades simultàniament a una altra xarxa. Si enviem els paquets a aquestes passarel·les, elles els podran passar a altres xarxes i haurem fugit ja de la nostra xarxa local.

» Llegir més …

Gran Col·lisionador d’Hadrons (LHC)

El LHC, està situat a la frontera francosuiza, prop de Ginebra, és un accelerador de partícules que amaga a 100 metres sota terra un túnel circular de 27 quilòmetres de circumferència.

Al seu interior es llancen dos feixos de protons a velocitats properes a la de la llum. L’acceleració i guia de les partícules s’aconsegueix gràcies a més de mil imants cilíndrics refredats a -271,25 º C (menys de dos graus sobre el zero absolut).

Les partícules giren en òrbites concèntriques oposades, de manera que al xocar generen una concentració d’energia molt alta que donarà lloc a noves partícules.

Es pot trobar una gran diversitat d’arxius multimèdia amb explicacions a l’abast de tothom: webs que permeten recórrer de manera virtual algunes de les estances del recinte, infografies que expliquen el seu funcionament, vídeos divulgatius sobre el CERN i l’LHC

Interruptor magnetotèrmic

Tots els elements d’un circuit elèctric (cables, transformadors, interruptors, etc.) tenen un corrent nominal que és el corrent pel qual han estat dissenyats i per tant és el corrent màxim que hi pot circular, per d’amunt d’aquest es cremarien o es farien malbé.

Es produeix una sobrecàrrega quan en un circuit es connecten massa aparells fent que el corrent que hi circula sigui més gran que el nominal de la instal•lació. En aquests casos el circuit es cremarà al cap d’un temps depenen de l’excés de corrent.

» Llegir més …

Placa fotovoltaica

Més informació:  http://ca.wikipedia.org/wiki/Placa_fotovoltaica

Generador elèctric

Principi de funcionament del generador elèctric

» Llegir més …