• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Contra el nacionalisme lingüístic
DE L'HORTA ESTANT
01/03/11 06:00 - Ferran Suay -

He vist que hi ha un nou manifest contra el nacionalisme lingüístic, promogut —es veu que— per pares i mares que viuen en comunitats autònomes d'aquelles que anomenen “amb llengua pròpia” (que les altres no en tenen?; són mudes?). I vull adherir-m'hi immediatament i sense reserves. Encara no he tingut l'oportunitat de llegir-lo detalladament, però d'acord amb la informació que ha aparegut en premsa, no tinc cap dubte que recollirà un conjunt de reivindicacions que tant jo com la immensa majoria de les meues amistats subscriurem plenament. N'esmentaré unes poques.
 
El català em sedueix. 53 reflexions de Tallers per la Llengua per viure millor en català

portada llibre El català em sedeuixEdicions 7dquatre i Tallers per la Llengua acabem de publicar el llibre "El català em sedueix. 53 reflexions de Tallers per la Llengua per viure millor en català", un recull dels articles que diversos membres de l'entitat han publicat a mitjans de comunicació com El Singular Digital, El Punt o L'Escletxa, entre d'altres. El llibre vol ser una mostra de les opinions, la metodologia i les estratègies de Tallers per la Llengua orientades a fomentar l'ús social del català, fruit de l'experiència obtinguda amb les prop de 500 sessions que hem realitzat dels tallers. Si voleu reflexionar entorn del català i del pes que tenen els nostres hàbits lingüístics en la normalització de la llengua, no us el podeu perdre. El preu de venda és de 12 euros i el podeu adquirir directament al web de Tallers per la Llengua.

 

 

El català em sedueix 53 reflexions de Tallers per la Llengua per viure millor en català
Preu: 12€ Sol·licitar-ne un exemplar
Diversos autors
Pròleg de Rosa Calafat
Edicions 7dquatre, 2011
208 pàgines
ISBN 978-84-614-7239-0
Per a més informació, podeu posar-vos en contacte amb nosaltres mitjançant l’adreça electrònica Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessiteu que el JavaScript estigui habilitat per a mostrar-la .

"En aquestes pàgines trobareu cinquanta-tres reflexions fetes per diversos autors. I tanmateix el fil és un, i lògic i imprescindible: sigues un usuari lingüístic lliure de càrregues penitenciàries, això és, lliure de judicis maniqueus amb referència a l’ús del català; sigues lingüísticament sostenible, no jutgis amb funció numèrica les llengües; i sobretot rebutja fórmules pretesament corteses. Perquè en aquest món actual en què hi ha un fart de cultura depredadora i poca educació ecolingüística, la conducta responsable comença per saber destriar on és l’engany i on la pràctica lliure.” (del pròleg de Rosa Calafat)

Nota de premsa

Presentació del llibre el dissabte 26 de febrer de 2011 al programa "Som a Ítaca" de Som Ràdio, a les 18.15 h per David Vila.

 
Taller d'Espai Lingüístic Personal a la UdL

Logo UdLEls dies 11 i 18 de març de 2011, en horari de tarda (de 16 h a 21 h) impartirem un TELP a la UdL. Conduirà el taller en Carles Palau, vicepresident de Tallers per Llengua. Us hi podeu inscriure a través del següent enllaç:

http://www.udl.cat/serveis/sl/aprenentatge/programes.html#pautes

 
Cinga Fòrum '11

logo cinga forumLlengua i emoció (2)
Jornades per la dignificació lingüística
Fraga (Baix Cinca), divendres 11-3-11 i dissabte 12-3-11
Franja i creativitat. Propostes pràctiques i concretes per a viure en català.

 

Programa:
- Divendres, 11-3-11, Restaurant Sanara (Cegonyer, 18).
21:00: Sopar-tertúlia amb motiu dels 100 números, 10 anys de Temps de Franja a càrrec de Màrio Sasot, director de la revista, i Francesc Ricart, articulista d'opinió.    
- Dissabte, 12-3-11, Palau Montcada (c/ St. Josep de Calassanç, 12).
10:00.- Obertura a càrrec de Pep Labat, president de l'Institut d'Estudis del Baix Cinca, IEBC.
10:15.- Ponència Llengua, injustícia i veritat a càrrec de Jordi Bilbeny, historiador. Presentarà: Joaquín Paris, professor de l'IES Ramón J. Sender.
11:00.- Ponència L'imaginari col·lectiu a càrrec de Rosa Calafat, lingüista. Presentarà: Hugo Sorolla, estudiant de lingüística.
11:45.- Descans
12:15.- Presentació de Quedem, programa de cohesió social i promoció de la llengua, a càrrec de membres d'Òmnium Cultural de Ponent.
12:45.- Ponència Com es transmet l'amor per la llengua? a càrrec de Josep Maria Terricabras, filòsof. Presentarà: Berta Menén, estudiant de psicopedagogia.
Organitza: Institut d'Estudis del Baix Cinca.
Col·labora: Fogaril i Calaixera, Òmnium Cultural de Ponent i Casal Jaume I de Fraga.
Programa complementari del cap de setmana:
Dissabte 12-3-11:
16:00: Cafè a càrrec del Casal Jaume I de Fraga en el Sanara.
17:00: Visita per la Fraga antiga. Punt de trobada: rotonda del Sotet.
Diumenge 13-3-11:
10:00: Visita al Museu de la Mina de Mequinensa i altres espais d'interès. Punt de trobada: Museu de la Mina de Mequinensa.

 
El català em sedueix

http://davidvilairos.blogspot.com/
dilluns 21 de febrer de 2011


David Vila i Ros

Edicions 7dquatre i Tallers per la Llengua acabem de publicar el llibre El català em sedueix. 53 reflexions de Tallers per la Llengua per viure millor en català, un recull dels articles que diversos membres de l’entitat hem publicat a mitjans com El Punt, El Singular Digital o L’Escletxa, entre d’altres. El llibre exposa els nostres enfocaments i la nostra manera de treballar i mira d’aportar punts de vista que permetin als lectors adoptar l’hàbit de mantenir-se còmodament en català, ajudant d’aquesta manera a reforçar l’ús social de la llengua. Si el tema us interessa, el podeu comprar al web de Tallers per la Llengua, al de 7dquatre –tot i que actualment està en reconstrucció– i en les presentacions que n’anirem fent.
El català, en ple segle XXI, continua sent una llengua minorada i sotmesa a les agressions provinents, no només dels estats espanyol i francès, sinó també d’institucions polítiques dels Països Catalans carregades d’autoodi. Sense anar gaire lluny, en tenim un nou exemple en el tancament dels repetidors de TV3 per part de la Generalitat valenciana, l’enèsima demostració que el Govern valencià està en mans de persones incultes –dir que català i valencià són llengües diferents és una demostració pública d’incultura– o mentideres –si saben que és la mateixa llengua, que ho han de saber per força, només ens queda l’opció de pensar que són uns mestres de la farsa–; de persones totalitàries –es neguen a acceptar interpretacions de la realitat diferents de les que ells pregonen–, i de persones antidemòcrates –passen per alt els centenars de milers de signatures que han demanat que TV3 es pugui veure arreu–. Per molt que es disfressin de demòcrates, continuen sent els mateixos que fa setanta-cinc anys van conspirar contra la llibertat, aquells que només entenen l’ús de la força, l’extorsió, la negació de la llibertat i el pensament únic. I contra la força, només hi podem oposar la feina ben feta, la creativitat i la seducció. La seducció d’un poble desacomplexat.

 
Totalitaris votats
DE L'HORTA ESTANT
21/02/11 06:00 - Ferran Suay -

pòster per tv3Les meues filles ja no podran veure els dibuixos del Canal Super 3 que tant els agraden. Més encara, no podran veure dibuixos animats en la seua llengua, perquè Punt 2, el canal residual de RTVV, només n'emet uns pocs, i en hores en què elles no miren televisió. Els sàtrapes que ocupen la Generalitat valenciana han aconseguit finalment un gran èxit: emmordassar la possibilitat de veure la televisió catalana al País Valencià.
Per a ells és un gran èxit perquè silencien una veu que —a vegades— podia ser crítica. I també perquè, amb això, redueixen encara més l'exígua presència de la llengua pròpia en mitjans de comunicació. I ja sabem com ho veuen ells: com menys valencià, millor.
Ho fan en uns moments en què es diu que tornaran a guanyar les eleccions. I segurament ho fan amb la intenció d'aconseguir un grapat més de vots, provinents de la bossa d'analfabetisme funcional, misèria intel·lectual i caspositat ideològica que tant han fomentat durant les darreres dècades. Sembla que això ho puga legitimar tot. Que els vots siguen una coartada perfecta per a perpetrar qualsevol acte d'avassallament. La tendència, ben alimentada des de les instàncies de poder, ha estat de reduir la democràcia al fet que hi ha —periòdicament— la possibilitat de votar uns o altres candidats. I jo crec que això és fals.
 
De Polònia a Tarragona: dietari lingüístic
logo splat TarragonaEl Servei de Política Lingüística de l'Ajuntament (SPLAT) presenta "De Polònia a Tarragona: dietari lingüístic". Es tracta del bloc de l'Aleksandra Tymczewska, una estudiant polonesa que va venir a Tarragona a cursar del Màster de Llengua i Literatura Catalanes de la URV i que ara està fent pràctiques a l’SPLAT. Va aprendre català mentre estudiava Filologia Hispànica a la Universitat Adam Mickiewicz de Poznan (Polònia) i el parla perfectament, però el seu aspecte d'estrangera fa que entre els catalanoparlants aflorin els prejudicis i les idees preconcebudes sobre els nouvinguts i la llengua.
El bloc conta les aventures de la noia amb el català. Són petites anècdotes quotidianes en què la polonesa, sense voler-ho, es troba amb situacions que la fan reflexionar sobre els catalans i la seva llengua. Així, hi podrem veure com de difícil, però també de sorprenent, pot ser demanar un cafè amb llet o comprar-se una bufanda en català... La vida a Tarragona és plena de sorpreses.
Es posa en marxa el 16 de febrer i cada setmana hi apareixerà una nova entrada. Algunes segurament us arrencaran un somriure, altres us faran reflexionar i algunes potser fins i tot us indignaran. En qualsevol cas, serviran per prendre un punt de vista diferent sobre la llengua. Us convidem a entrar-hi i a fer-hi comentaris.
http://llenguacatalana.tarragona.cat/aleksandra
 
Tallers d'Educació per la Llengua al País Valencià

El Taller d'Educació per la Llengua va arribar al País Valencià el 2009 gràcies a l'interès de la regidoria de Política Lingüística de l'Ajuntament de Benicàssim. L'experiència va ser molt reeeixida i es va repetir el 2010, d'aleshores ençà són molts els professors i instituts que s'han interessat en el projecte i a partir del curs 2010/2011, Acció Cultural del País Valencià, posa el Taller d'Educació per la Llengua a l'abast de diversos instituts d'acord amb l'associació Tallers per la Llengua.
Es tracta de tallers lingüístics destinats a instituts de secundària que seran impartits per la psicòloga Gemma Sanginés, coautora amb Ferran Suay del llibre Sortir de l’armari lingüístic

Aquest taller té com a objectiu generar interès i despertar sensibilitat envers el patrimoni lingüístic de la humanitat i per tant també envers la llengua catalana. La nostra intenció, promoure i fomentar (en sinèrgia amb d’altres iniciatives cíviques i institucionals) l’ús del català entre els joves i adolescents de manera divertida, didàctica i sense entrar en missatges polítics.

Per a més informació telefoneu a Pepa Alòs al 96 315 77 99 ext 222 o envieu un correu electrònic a Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessiteu que el JavaScript estigui habilitat per a mostrar-la

http://www.acpv.net/php/noticia.php?id_noti=1113&sessio=

Als següents enllaços trobareu l'opinió dels protagonistes d'alguns tallers que s'han impartit fins ara:

- Taller d'Educació per la Llengua - IES Poeta Paco Mollà de Petrer
http://1entretants.ning.com/profiles/blogs/taller-deducacio-per-la?xg_source=facebookshare

- Continuem el treball sobre assertivitat, ara amb els alumnes - Escola La Gavina de Picanya
http://www.escolagavina.com/

- La riquesa de les llengües - IES OM de Picassent
http://aliciamarti.blogspot.com/2011/01/la-riquesa-de-les-llengues.html

 
El nostre canal al youtube ja ha rebut més de 30 mil visites

I tu, ja hi has entrat? Doncs et convidem a fer-ho.

http://www.youtube.com/user/Tallersperlallengua

captura imatge canal youtube

 

 
Estén el català al teu cau
http://www.tarragona.cat/lajuntament/conselleries/patrimoni/servei-politica-linguistica/actualitat/esten-el-catala-al-teu-cau

activitat estén el català al teu cauEl dissabte 29 de gener a la tarda, a la plaça de l'Antic Escorxador de Tarragona, Tallers per la Llengua va desenvolupar el Joc Estén el català al teu cau, amb que el 2009 va guanyar el 1 Premi per a Projectes per Estendre l'ús del Català a Tarragona convocat pel Servei de Política Lingüística de l'Ajuntament d'aquesta ciutat. Hi van participar l'Agrupament Escolta i Guia Gelsto, de Torreforta, i el Bisbe Borràs, de la Canonja. El joc va tenir molt bona acollida entre els infants i es van poder treballar aspectes tan importants com les actituds favorables vers la diversitat lingüística i els hàbits lingüístics favorables a l'ús de la llengua catalana, tot de manera divertida i a través del joc, però també de la reflexió.

Si en voleu saber més podeu llegir la notícia al web de l'Ajuntameant de Tarragona (http://www.tarragona.cat/lajuntament/conselleries/patrimoni/servei-politica-linguistica/actualitat/esten-el-catala-al-teu-cau) , on us podreu descarregar el tríptic de l'activitat.

La intenció de Tallers per la Llengua és dur l'activitat a altres agrupaments escoltes i esplais d'arreu del territori.
 


Pàgina 1 de 7
Joc de postals tot un món per descobrir

logo campanya3.jpg



Comprar - De la consciènca a la conducta

Televisió sense fronteres

Enquesta d'hàbits lingüístics

Et mantens en català si el teu interlocutor et parla en castellà?